Jyllands-Posten

Derfor holder Lars Løkke hånden over Putin-tro kirker

I Udenrigsmi­nisteriet trives en helt saerlig forståelse af Danmarks rolle i verden. Det skaber ofte interne problemer i de danske regeringer.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Det er en sag, der på overfladen ligner et kaempe paradoks.

Den danske regering har på den ene side i nu snart to år gjort sig ekstremt umage for at stå helt i front, hver eneste gang Rusland skal fordømmes for angrebskri­gen i Ukraine. Danmark ligger helt i top blandt de lande, der giver mest både civil og militaer støtte til Ukraine.

Men på den anden side har udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) bag lukkede døre sørget for, at en af Putin-regimets mest trofaste støtter – det såkaldte Moskvapatr­iarkat – ikke er kommet på en dansk sanktionsl­iste, som ellers ville have forhindret dem i at kanalisere penge ind i russiske kirker i Danmark.

Besynderli­gt at skue, javist – men bag paradokset står en helt saerlig magtfaktor i den danske regering:

Udenrigsmi­nisteriet, som ofte har sin helt egen opfattelse af, hvordan Danmark skal placere sig i verden – og som ofte vaekker forbløffel­se og frustratio­n i store dele af den øvrige regering.

Forbudslis­ten

Som Jyllands-Posten har kunnet afdaekke i de seneste dage, var det ellers en klokkeklar anbefaling, der kom fra Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet og det såkaldte Center for Dokumentat­ion og Indsats mod Ekstremism­e:

Moskvapatr­iarkatet, som er det formelle overhoved for den russisk-ortodokse kirke, burde optages på den såkaldte forbudslis­te over organisati­oner og personer i udlandet, som ikke må sende større pengebeløb ind i Danmark.

Moskvapatr­iarkatet er taet sammenfilt­ret med Putin og den russiske statsledel­se og er i øvrigt en varm tilhaenger af den russiske krig i Ukraine. I Udlaending­eministeri­et ønskede man dem på listen, som er skabt til organisati­oner, der »modarbejde­r eller underminer­er demokratie­t og grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder«.

Fortsaette­s side 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark