Jyllands-Posten

Derfor holder Lars Løkke hånden ...

-

Men da beslutning­en nåede udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussens bord, sagde han – bakket op af sine egen udenrigsmi­nisteriell­e embedsfolk – nej. Loven er skruet sådan sammen, at Udenrigsmi­nisteriet kan nedlaegge veto mod at optage nogen på listen, hvis ministerie­t vurderer, at sagen kan »få vaesentlig­e udenrigspo­litiske konsekvens­er«.

Og det mente Løkke altså.

Hundredeår­sperspekti­ver

Hvad i alverden handlede det nu om? Man kunne jo ellers nok mene, at Danmarks forhold til Rusland i forvejen er temmelig anstrengt, og at det nok betyder mere, at Danmark sender milliarder af kroner, mortérer, artillerig­ranater og F-16-fly af sted, end om den russisk-ortodokse kirke kommer på en forbudslis­te mod donationer.

Jo, men her er det, at det er nødvendigt at se lidt naermere på, hvordan den udenrigsmi­nisteriell­e tankegang fungerer. Her ser man grundlaegg­ende anderledes på både sig selv og mange ting i verden, end man gør i andre ministerie­r.

For det første ser Udenrigsmi­nisteriet sig selv som et ministeriu­m, der ikke er haemmet af ”kortsigted­e”, indenrigsp­olitiske dagsordene­r. I Udenrigsmi­nisteriet føler man sig haevet over signal- eller symbolpoli­tik eller – gys! – udfald af folketings­valg, og man vil ikke lade sig forstyrre af, hvad der står på forsiden af aviser, der alligevel snart skal pakkes fisk ind i.

Her opererer man i egen opfattelse med ”hundredeår­sperspekti­ver”.

Sådan er det i mange udenrigsmi­nisterier i verden. Men i det danske udenrigsmi­nisterium ligger derudover et andet mere dansk og mere kontrovers­ielt perspektiv.

Her er det nemlig også et grundlaegg­ende princip, at det i udenrigspo­litikken så godt som altid tjener Danmarks interesser bedst at ligge så meget som muligt i lae af verdens stormagter og de storpoliti­ske orkaner. Danmark skal helst gøre sig mindst muligt besvaerlig og stikke mindst muligt ud.

Tankegange­n gennemsyre­r udenrigstj­enesten. Konstant holdes der øje med selv de mindste bevaegelse­r i Washington, Kanzleramt i Berlin eller Quai d’Orsay, som er det saerligt fine kaldenavn for det franske udenrigsmi­nisterium. Enhver bevaegelse, der ikke er i takt med dem, vil som udgangspun­kt blive betragtet med stor skepsis.

I udenrigspo­litikken skal Danmark helst ikke vaere foregangsl­and, men derimod et efterfølge­rland.

Der er gode historiske forklaring­er på, at det forholder sig sådan. Efter krigsneder­laget i 1864 blev Danmark et lille og ubetydelig­t land, der i princippet uden videre kunne opsluges af store og fjendtlige magter, og derfor gik Danmark i mange år meget forsigtigt på diplomatis­ke aeggeskall­er.

Imod Rwanda-plan

Men selv om Danmark jo nu er medlem af både Nato og

EU og således ikke laengere er et ensomt, forsvarslø­st byttedyr, lever tankegange­n selv i 2024 stadig i bedste velgående i Udenrigsmi­nisteriet.

Og det har i talrige sager skabt problemer internt i de danske regeringer, fordi Udenrigsmi­nisteriet ofte bliver en stopklods for politiske dagsordene­r, som resten af regeringen eller Folketinge­t ønsker at fremme.

F.eks. fortaeller kilder, at den tidligere regerings arbejde med at etablere et modtagecen­ter for asylansøge­re i Rwanda blev åbenlyst modarbejde­t på de interne linjer fra Udenrigsmi­nisteriet, der ikke brød sig om, at Danmark sammen med kun en håndfuld andre lande udfordrede haevdvundn­e internatio­nal praksis på området.

Eller da der under den tidligere S-regering var forhandlin­ger om udarbejdel­sen af undervisni­ngsmateria­le i Muhammed-krisen, var der stor bekymring i Udenrigsmi­nisteriet over de mulige konsekvens­er, bl.a. for dansk eksport, når først den arabiske verden opdagede, hvad pensum var i den danske folkeskole.

Til flere politikere­s store overraskel­se sad der ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r derfor en embedsmand fra Udenrigsmi­nisteriet med ved forhandlin­gerne – som i øvrigt siden er løbet helt ud i sandet.

Eller tag den aktuelle sag om den økonomiske støtte til FN’s palaestine­nsiske flygtninge­organisati­on UNRWA, der er under anklage, fordi flere af UNRWA’s ansatte deltog aktivt i terrorangr­ebet på Israel den 7. oktober.

Flere lande har derfor indstillet støtten – men ikke Danmark, hvor udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen indtil videre holder fast i, at den skal fortsaette. En aendring skal helst besluttes i faellesska­b i EU – så kan Danmark ligge trygt i slipstrømm­en.

Ond sammenlign­ing

En fagministe­r blev for nogle år siden så irriteret efter sit første møde med Udenrigsmi­nisteriet, at han hånligt udbrød:

»Ja, man må sige, at Erik Scavenius ikke har levet forgaeves!« – med en ond henvisning til den danske stats- og udenrigsmi­nister, der var primus motor bag den omdiskuter­ede samarbejds­politik med Nazityskla­nd under Anden Verdenskri­g.

I sagen om Moskvapatr­iarkatet er det dog vigtigt at slå fast, at der ikke ligger nogen varme følelser for Putins Rusland bag Udenrigsmi­nisteriets stillingta­gen.

Derimod er der to andre bekymringe­r: For det første at man ikke ønsker, at Danmark i sin sanktionsp­olitik skal skille sig ud fra EU’s. Det er ganske fint, at Danmark er hård over for Rusland – som så mange andre lande er – men det er et vigtigt hensyn, at EU fremstår samlet, ikke splittet.

Derudover er man også bekymret for negative reaktioner i andre lande med ortodokse kirker, f.eks. i Østeuropa og på Balkan.

Svaert med vaerdipoli­tik

I udenrigspo­litikken skal Danmark helst ikke vaere foregangsl­and, men derimod et efterfølge­rland.

De saerlige udenrigsmi­nisteriell­e doktriner gør det vanskeligt, hvis en regering gerne vil føre egentlig vaerdipoli­tik.

Hvis det skal lykkes, skal det drives fra det eneste sted, der kan trumfe Udenrigsmi­nisteriet – nemlig Statsminis­teriet. Det skete i sin tid f.eks. under Muhammed-krisen, men også i de første reaktioner på terrorangr­ebet i Israel i oktober, hvor statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) stillede sig ubetinget på Israels side.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen har forsøgt at skraeve lidt over begge dele ved at kalde sin udenrigspo­litiske linje for »pragmatisk idealisme«. Erfaringen siger dog, at i Udenrigsmi­nisteriet bliver den kamp oftest afgjort til fordel for pragmatism­en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark