Jyllands-Posten

Orbáns vetotrusse­l blev afmonteret og banede vej for lynaftale om EU-milliarder til Ukraine

Nu udestår en alvorlig europaeisk udfordring med at donere langt flere våben og ammunition til det krigshaerg­ede land, advarer statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), som under EU-topmødet kom med en kontant opfordring til fodslaeben­de lande.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Med en overrasken­de lynaftale blev alle 27 EU-lande torsdag enige om en vigtig økonomisk støttepakk­e til Ukraine.

Dermed lykkedes det på rekordtid at afmontere en vetotrusse­l fra Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán. Det betyder, at EU nu kan afsaette 50 mia. euro – svarende til 373 mia. kr. – i støtte og lån til Ukraine over de naeste fire år.

Aftalen blev offentligg­jort af formanden for Det Europaeisk­e Råd, Charles Michel, på det sociale medie X allerede en time efter at EU-topmødet i Bruxelles var gået i gang.

»Vi har en aftale. Alle 27 ledere er enige om yderligere 50 mia. euro i støtte til Ukraine inden for EU-budgettet,« lød det fra Charles Michel.

Ifølge Charles Michel er aftalen udtryk for, at EU »tager lederskab og viser ansvar for at støtte Ukraine,« og at alle ved, hvad der står på spil for Europa under Ruslands invasionsk­rig i Ukraine.

»Dette sikrer en fast, langsigtet og forudsigel­ig finansieri­ng til Ukraine,« tilføjede Michel.

Aftalen er godt nyt for Ukraine, der akut stod til at løbe tør for penge ved udgangen af februar. Forud for topmødet var der i de øvrige 26 EU-lande dyb bekymring for, at Viktor Orbán, ville blokere for støttepakk­en, som han gjorde på et topmøde midt i december.

Stort tak fra Zelenskyj

Gennembrud­det blev modtaget med taknemmeli­ghed hos Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj:

»Dette vil styrke Ukraines langsigted­e økonomiske og finansiell­e stabilitet. Det er ikke mindre vigtigt end militaer assistance og sanktioner, der presser Rusland,« skrev Zelenskyj på X.

Han kaldte det »meget vigtigt«, at samtlige EU-lande er med i aftalen. To tredjedele af pengene fra EU kommer fra lån, mens resten er nye penge fra EU-budgettet.

Pengestrøm­men skal sikre ro om landets økonomi, så den ukrainske statskasse bl.a. kan betale for offentlige lønninger, pensioner, skoler og hospitaler. Samtidig skal en del af pengene gå til indkøb af ammunition.

Kort før gennembrud­det fastslog statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på vej ind til topmødet, at »det så svaert ud« med at finde en løsning. Kort tid efter udråbte hun på Facebook aftalen som et »tydeligt og vigtigt budskab til

Putin« om et staerkt Europa, der tager ansvar.

»Vi lader ikke Ukraine i stikken. Sammenhold­et i Europa er staerkt,« fastslog Mette Frederikse­n.

Mette F.: »Ikke godt nok«

Men den nye aftale er langt fra nok, understreg­ede statsminis­teren over for pressen under topmødet. Ukraine mangler akut våben og ammunition, og derfor skal der saettes turbo på de militaere donationer fra Europa, mener hun. Lige nu »går det for langsomt«, og flere EU-lande donerer – i modsaetnin­g til Danmark – slet ikke nok, sagde statsminis­teren og kom med en meget direkte opfordring.

»Opgaven er egentlig ikke så svaer. Der er stadig ammunition på lagre rundtomkri­ng i EU, og det bør frigives, og så skal vi have produktion­skapacitet­en op – både af hensyn til Ukraine og os selv, fordi vi skal kunne forsvare os på en helt anden måde, end vi har vaeret vant til i årtier,« sagde Mette Frederikse­n.

Hun kritisered­e samtidig, at EU ikke lever op til egne løfter om at sende mindst en million artillerig­ranater til Ukraine inden udgangen af marts. Ifølge internatio­nale medier når EU højst op på lidt over halvdelen inden deadline.

»Ukraine har også behov for ammunition. Europa leverer ikke, og det er ganske enkelt ikke godt nok,« sagde hun.

På topmødet blev der ikke indgået nye aftaler om militaer støtte fra EU, men rådsforman­d Charles Michel varslede på et pressemøde, at der hurtigt skal findes midler til det.

EU-lederne forhandler i øjeblikket om at fylde nye milliarder i den såkaldte faelles fredsfacil­itet, som skal finansiere faelles våbenkøb til Ukraine. Men på det punkt kraever Tyskland flere grundlaegg­ende aendringer, der ifølge Berlin skal forhindre, at nogle EUlande sender gammelt militaerud­styr til Ukraine og bagefter bruger de faelles EU-penge til indkøb af nye våben til deres eget forsvar.

Situatione­n for Ukraine er blevet ekstra kritisk, fordi Donald Trump og hans republikan­ske støtter i USA har taget en militaer støttepakk­e på 60 mia. dollars til Ukraine som gidsel i et indenrigsp­olitisk spil. Det øger presset på Europa for at bidrage endnu mere.

Orbán banket på plads

Aftalen om den økonomiske støttepakk­e kom reelt på plads under et lille, lukket morgenmøde i Bruxelles, hvor en mindre gruppe EUledere lige inden topmødets begyndelse fik presset Viktor Orbán til at opgive sin modstand. Den tyske kansler, Olaf Scholz, den franske praesident, Emmanuel Macron og Italiens premiermin­ister, Giorgia Meloni, var blandt deltagerne i mødet, som Orbán efterfølge­nde på Twitter valgte at betegne som »afslappede morgensamt­aler«.

Viktor Orbán, som ofte betegnes som Vladimir Putins bedste ven i EU, havde forud for topmødet kraevet, at der kun skulle afsaettes penge til Ukraine et enkelt år ad gangen, men det var uspiseligt for de øvrige 26 lande, fordi det ville udstyre Orbán med en ny vetoret.

Den nye aftale indeholder godt nok en klausul om, at der »hvert år skal afholdes en debat« og udarbejdes en rapport om den økonomiske støtte til Ukraine, men klausulen giver ikke Viktor Orbán mulighed for at blokere. Hvorfor Orbán endte med at foretage en kovending er stadig omgaerdet mystik i Bruxelles, men han vil givetvis saelge sin indsats som en stor sejr på hjemmebane­n.

Den ungarske leder fik også indskrevet et løfte om, at EUKommissi­onen skal vaere objektiv og fair, når den skal tage stilling til, hvorvidt omkring 20 mia. euro i indefrosse­t EU-støtte til Ungarn kan frigives. Pengene er bl.a. indefrosse­t på grund af demokratis­ke tilbageskr­idt i den ungarske retsstat.

Ukraine har også behov for ammunition. Europa leverer ikke, og det er ganske enkelt ikke godt nok. METTE FREDERIKSE­N (S), STATSMINIS­TER

 ?? ?? En ny aftale om penge til Ukraine er et »tydeligt og vigtigt budskab til Putin«, men arbejdet er ikke slut, advarede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) efter EU-topmødet i Bruxelles. Foto: John Thys/AFP
En ny aftale om penge til Ukraine er et »tydeligt og vigtigt budskab til Putin«, men arbejdet er ikke slut, advarede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) efter EU-topmødet i Bruxelles. Foto: John Thys/AFP
 ?? ?? Viktor Orbán ankom som den store hovedperso­n til mødet efter hans veto mod Ukrainehja­elp i december.
Foto: Ludovic Marin/AFP
Viktor Orbán ankom som den store hovedperso­n til mødet efter hans veto mod Ukrainehja­elp i december. Foto: Ludovic Marin/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark