Jyllands-Posten

Thomas Hjorth kørte i et hul i vejen, men hvem skal betale for skaden på hans bil

Når Thomas Hjorth modtager regningen fra mekanikere­n, vil han videresend­e den til kommunen.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Thomas Hjorth fra København er en af de uheldige bilister, der har fået skade på sin bil efter at have ramt et af de tusindvis af huller, som er opstået i vejene under det hårde vintervejr og lige nu generer bilister rundt om i landet.

Forleden morgen kom han kørende ad Ballerup Byvej mod København, men i krydset ved Hold-An Vej gik det galt.

»Så rammer jeg to huller, som jeg ikke ser på grund af trafikken, og så forsvinder luften i det ene fordaek med det samme. Jeg ved ikke, hvor voldsomt det er,« siger Thomas Hjorth, der arbejder som produktion­sleder i Ballerup.

Den uheldige bilist ringer derefter til vejhjaelpe­n, som kommer til, og reservehju­let bliver sat på.

På straekning­en må man køre 70 km/t, hvilket Thomas Hjorth overholdte. Han mener ikke, at han kunne have gjort noget for at undgå at ramme hullerne. Han fulgte bare trafikken og havde ikke en chance for at se hullerne, før han kørte ned i dem, mener han.

Burde du selv have vaeret

lidt mere klar over risikoen for, at der kunne vaere et hul i vejen?

»Det kan man sige.

Der er jo huller overalt. Men her kører man 70 km/t op mod lyskrydset, og det er jo mørkt kl. 6 om morgenen. Så nej, det synes jeg egentlig ikke,« siger Thomas Hjorth.

Hans hjul er blevet afleveret til en mekaniker, som skal reparere det. Endnu ved Thomas Hjorth ikke om hjulet er ødelagt, eller om daekket bare er punkteret.

Lige nu har kommunerne ekstra travlt med at lappe de mange huller i vejene. F.eks. i Aarhus er fire asfalthold i gang, og de har i januar indtil nu repareret flere end 1.800 huller. Samtidig viser en opgørelse fra mandag, at 61 bilister siden den 1. januar har anmeldt en ulykke til Aarhus Kommune efter at have ramt et hul. De ønsker på den baggrund, at Aarhus Kommune skal betale erstatning.

Vil sende regningen

Det samme ønsker Thomas Hjort at afprøve i Ballerup.

Da vejhjaelpe­n kommer Thomas Hjorth til undsaetnin­g, får han at vide, at en kommune kan vaere ansvarlig, hvis bestemte betingelse­r er opfyldt.

Derfor kontakter Thomas Hjorth FDM, som han er medlem af, for at laere sine rettighede­r at kende. Men selv om han har fået at vide hos FDM, at en kommune principiel­t kan haefte for bilskader, hvis den f.eks. ved, at hullet er der, men har undladt at reparere det, så kan det alligevel vaere svaert at gøre den ansvarlig. Under alle omstaendig­heder kan man ikke henvende sig til kommunen, før man kender sin skade.

Derfor har Thomas Hjorth taenkt sig at sende sin mekanikerr­egning videre til kommunen, når han har set, hvad reparation­en koster. Nu har han også fotografer­et hullerne for at have dokumentat­ion for forholdene.

»Jeg ved jo ikke, hvad det kommer til at koste. Det er først, når jeg har en regning for skaden, at jeg kan kontakte kommunen for at få noget. Så skriver jeg til dem og ser, hvad der sker,« siger han.

I mellemtide­n kører Thomas Hjorth ekstra forsigtigt. Med god grund. For da Jyllands-Postens fotograf onsdag morgen tog med Thomas Hjorth til ulykkesste­det, var der stadig to flere centimeter dybe huller i vejen. Det vil sige, at de har ligget der urepareret i mere end en uge.

»Man kører da lidt mere forsigtigt. Jeg taenker da også, at hvis det sker igen. Hva så? Jeg har jo ikke flere hjul at gøre godt med,« siger Thomas Hjorth.

 ?? ?? Thomas Hjorth har nu dokumenter­et hullet i vejen. Foto: Stine Bidstrup
Thomas Hjorth har nu dokumenter­et hullet i vejen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark