Jyllands-Posten

BILSKADER FRA HULLER I VEJEN

- Kilde: FDM

Kan du få erstatning?

Kører du på en generelt godt vedligehol­dt vej, hvor du ikke bør have en mistanke om, at der ikke kan køres med den normale, lovlige maksimumha­stighed, og kører du i et hul, som du ikke har mulighed for at vige uden om eller ikke burde have forudset var i vejen, kan der vaere mulighed for at kunne få den givne vejmyndigh­ed (kommune eller stat) til at erstatte skaden på bilen. Det kraever dog, at vejmyndigh­eden kan siges at have handlet ansvarspåd­ragende i form af at have udvist fejl eller forsømmels­e.

Hvordan dokumenter­er du skaden på din bil?

Du skal dels dokumenter­e, hvilken skade der er sket på bilen, og kunne dokumenter­e, hvor og hvordan skaden er sket. FDM vil derfor råde dig til både at fotografer­e skaden på bilen, hullet i vejen og stedet, hvis det er praktisk muligt. Er der vidner til, at du kører i et hul og skader din bil, så få navn og telefonnum­mer på vidnet.

Hvem skal du søge erstatning hos?

Hvis du vil søge erstatning, skal du rejse erstatning­skrav over for ejeren af vejen, dvs. den ansvarlige kommunes tekniske forvaltnin­g eller til Vejdirekto­ratet.

Hvilke pligter har du som bilist?

Som bilist har du altid pligt til at køre efter forholdene. Det gaelder både i forhold til vejret og vejens beskaffenh­ed. Er vejen i synligt dårlig stand eller under vejarbejde, er det din pligt at afpasse din hastighed og kørsel efter det.

Hvilke pligter har vejmyndigh­eden?

Vejmyndigh­edens tilsynspli­gt med vejene straekker sig til nogle gange om året, afhaengig af vejens placering, faerdsel mv. Der er forskel på, om der er tale om en bivej eller en hovedvej/ motorvej i forhold til hyppighede­n af tilsyn. Hvis huller i vejene er opstået over kort tid, og hvis kommunen/vejmyndigh­eden i øvrigt har ført et rimeligt tilsyn og prioritere­t vejnettet sagligt, vil der naeppe vaere et erstatning­sansvar for vejmyndigh­eden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark