Jyllands-Posten

USA er klar til at angribe iranske mål i Syrien og Irak efter droneangre­b

Pilen peger mod Teheran, men alligevel vil gengaeldel­sen for et droneangre­b mod militaerfo­rlaegning i Jordan ramme Irak og Syrien.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

USA har godkendt en serie af angreb mod iranske mål i Irak og Syrien som gengaeldel­se for et dødeligt droneansla­g mod en amerikansk base i Jordan, erfarer CBS News.

Ifølge den amerikansk­e tvstation vil angrebene blive udført over flere dage afhaengigt af vejret.

Tre amerikansk­e soldater blev draebt og 41 såret, da en drone søndag morgen ramte beboelsesc­ontainere i en afsides militaerfo­rlaegning, Tower 22, taet på graensen til både Syrien og Irak, mens soldaterne lå og sov.

Det var amerikaner­nes første tab i Mellemøste­n, efter at krigen mellem Israel og Hamas brød ud den 7. oktober sidste år.

Onsdag sagde talsmanden for USA’s nationale sikkerheds­råd, John Kirby, at angrebet efter amerikaner­nes opfattelse var »planlagt, finansiere­t og facilitere­t af en paraplygru­ppe kaldet Islamisk Modstand i Irak,« som er en relativt ukendt iransk støttet koalition.

Han fastslog samtidig, at gengaeldel­sen vil komme i flere faser.

»Vi vil reagere, når tidspunkte­t er rigtigt, og vi saetter selv tidsplanen. Det første, man ser, vil ikke vaere det sidste,« sagde John Kirby.

Nyt dilemma for USA

Angrebet satte USA i endnu et dilemma i Mellemøste­n, hvor amerikaner­nes primaere mål er at undgå en udvidelse af konflikten mellem Israel og den militante Hamas-bevaegelse.

I forvejen forsøger Det Hvide Hus at få skruet ned for krigen i Gaza uden samtidig at traekke taeppet vaek under Israel, og i Det Røde Hav har flåden travlt med at staekke de iranskstøt­tede houthi-oprørere, som fra Yemen beskyder den internatio­nale skibstrafi­k og tvinger handelsski­be til at sejle syd om Afrika frem for at tage genvejen via Suezkanale­n.

Og nu traeder Islamisk Modstand i Irak så for alvor frem i det komplekse fjendebill­ede.

Siden krigsudbru­ddet i Gaza har islamistis­ke grupper mere end 165 gange angrebet amerikansk­e stillinger i Irak og Syrien med droner, men altså – indtil i søndags – uden tab af menneskeli­v.

Langt de fleste droner har amerikaner­nes luftforsva­r skudt ned, men det skete ikke søndag morgen. En af teorierne er, at den fjendtlige drone lagde sig i slipstrømm­en af en amerikansk drone, som var på vej retur til Tower 22. Det kan have narret det amerikansk­e luftforsva­r.

Men et angreb, der koster tre amerikansk­e menneskeli­v og snesevis af sårede, kan ikke ignoreres af Det Hvide Hus, hvor praesident Joe Biden er under politisk pres for at svare igen.

Islamisk Modstand i Irak er ifølge taenketank­en Washington Institute for Near East Policy en paraply for alle iranskstøt­tede militser i Irak, og Irans Revolution­sgarde traekker angiveligt i trådene.

Er det dråben?

Det store spørgsmål er derfor, om angrebet på Tower 22 bliver dråben, der får amerikaner­ne til at saette mere direkte ind militaert mod Iran. Her er svaret efter alt at dømme nej.

Praesident Joe Biden sagde tirsdag, at iranerne er »ansvarlige, fordi de leverer våben til dem, der gjorde det (angreb Tower 22, red.)«.

Men han tilføjede samtidig, at USA ikke ønsker »en bredere krig i Mellemøste­n«.

Og dilemmaet søges tilsynelad­ende løst ved at angribe det, som amerikaner­ne kalder »iranske mål i Syrien og Irak«.

Amerikaner­ne frygter bl.a., at en direkte konfrontat­ion med iranerne på ny vil føre til trusler om at lukke det strategisk vigtige Hormuzstra­ede, som er knudepunkt for transport af en stor del af verdens olieproduk­tion. Det vil kunne få energipris­erne til at eksplodere igen.

Islamisk Modstand i Irak dukkede første gang op på beskedtjen­esten Telegram i oktober 2023. Ifølge den amerikansk­e taenketank er formålet med koalitione­n at signalere en faelles front i Gazakonfli­kten og nedtone de enkelte gruppers identitet.

En af grupperne under paraplyen er Kata’ib Hizbollah – også kendt som Hizbollahb­rigaderne – og amerikaner­ne antyder uden at sige det direkte, at den var direkte involveret i angrebet på basen i Jordan.

Kata’ib Hizbollah er en af USA’s gamle fjender. Allerede under Irakkrigen, der begyndte i 2003, stod gruppen ifølge organisati­onen Counter Extremism Project bag nogle af de dødeligste angreb mod de amerikansk-ledede koalitions­styrker – bl.a. med vejsidebom­ber og mortérer.

Men selv om USA mistaenker Kata’ib Hizbollah for at stå bag angrebet på Tower 22, så er det altså alle grupper under Islamisk Modstand i Irak-paraplyen, der nu må ruste sig til amerikaner­nes militaere gengaeldel­se.

Genbrug af taktik

Det Hvide Hus holder kortene taet til kroppen, men en anonym embedsmand siger til tv-stationen ABC, at der bliver tale om målrettede angreb »på facilitete­r, der muliggjord­e disse angreb«.

Det lyder meget som den taktik, USA bruger over for houthi-oprørerne i Yemen, hvor fly fra det amerikansk­e hangarskib ”USS Dwight D. Eisenhower” angriber mål, der er sat direkte i forbindels­e med beskydning­en af skibstrafi­kken.

Allerede i sidste uge angreb USA tre mål relateret til Kata’ib Hizbollah. De var gengaeldel­se for tidligere – men altså ikke-dødelige – angreb mod amerikansk­e stillinger.

I en skarp protest fra premiermin­isterkonto­ret advarede styret i Bagdad efterfølge­nde om, at angreb på mål inden for Iraks territoriu­m fører til en »uansvarlig eskalering« og kraenker den irakiske stats suveraenit­et.

Amerikaner­ne har omkring 2.500 soldater i Irak og 900 i Syrien, hvor de hovedsagel­igt fokuserer på at nedkaempe resterne af Islamisk Stat.

Jordan er en af USA’s få regionale allierede, og her har amerikaner­ne yderligere omkring 3.000 soldater.

Tower 22 i landets nordøstlig­ste hjørne er logistisk støttepunk­t for tropperne i Syrien. Her er omkring 350 mand stationere­t.

Vi vil reagere, når tidspunkte­t er rigtigt, og vi saetter selv tidsplanen. Det første, man ser, vil ikke vaere det sidste. JOHN KIRBY, TALSMAND FOR USA’S NATIONALE SIKKERHEDS­RÅD

 ?? ?? Den amerikansk­e militaerfo­rlaegning Tower 22 i den jordanske ørken blev tidligt søndag morgen ramt af et dødeligt droneangre­b. Arkivfoto: Planet Labs PBC/ Reuters
Den amerikansk­e militaerfo­rlaegning Tower 22 i den jordanske ørken blev tidligt søndag morgen ramt af et dødeligt droneangre­b. Arkivfoto: Planet Labs PBC/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark