Jyllands-Posten

Fiskefilet­en, der ikke er en fiskefilet, er det måske alligevel

En ny vurdering fra Fødevarest­yrelsen skaber tvivl om, hvad man må, og hvad man ikke må, når man saelger fiskefilet­er, lyder det fra Forbrugerr­ådet Taenk.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hvis man troede, at historien om Rema 1000’s fiskefilet­er var slut, kan man godt tro om.

Af en ny vurdering fra Fødevarest­yrelsen fremgår det, at en fiskefilet godt må vaere sammensat af mindre stykker af forskellig­e fisk, bare fisken ikke er hakket.

Det vaekker harme i Forbrugerr­ådet Taenk, der vil klage til Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet, og indehavere­n af en af landets bedste fiskeresta­uranter aergrer sig højlydt.

»Jeg synes, at det her er en kaempesynd. Jeg forstår ikke, at man må samle noget torsk og mørksej og putte det i en panering og saelge det som en fiskefilet,« siger Emil Thaarup fra Restaurant Emil i Aalborg.

I Forbrugerr­ådet Taenk er Camilla Udsen, der er projektche­f på fødevareom­rådet, saerdeles kritisk.

»Det er meget simpelt. Vi mener, at det kun kan kaldes en fiskefilet, hvis det er ét sammenhaen­gende stykke fisk,« siger hun.

Reaktioner­ne kommer, efter at Fødevarest­yrelsen har erkendt, at man har begået en fejl i sagen om fiskefilet­en, der som beskrevet i JyllandsPo­sten slet ikke er en fiskefilet – men nu måske er det alligevel.

»Vi var kommet til at skrive, at maerkninge­n ikke var vildledend­e, hvis produktet var fremstille­t af hakket fiskekød, og det er en fejl. Vi vil bede dig se bort fra denne vurdering,« lyder det i et brev til den klager, der startede hele sagen.

Som omtalt i Jyllands-Posten forleden har sagen vaeret behandlet i Fødevarest­yrelsen, Forbrugerr­ådet Taenk og er nu også på vej i Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet, der skal tage stilling til, hvorvidt man kan kalde en fiskefilet, der er sammensat af mindre stykker fisk fra forskellig­e fiskearter, for en fiskefilet.

Produktet saelges i Rema 1000, hvor fem styk på frost koster 34,95 kr. Spørgsmåle­t er også, om det gør nogen forskel,

hvis fisken, der i paneret form ligner en fiskefilet til forvekslin­g, er hakket?

Og ja, det gør det. Ifølge den nye vurdering fra Fødevarest­yrelsen må Rema 1000 gerne saelge fiskefilet­er, der består af små stykker fisk, men fisken må ikke vaere hakket, for så er det ikke en fiskefilet.

Den omstridte fiskefilet blev forleden undersøgt og smagsteste­t i JP’s kantinekøk­ken, hvor begejstrin­gen for produktet ikke var overvaelde­nde. Da fiskefilet­en blev skåret over og pillet fra hinanden, så det klart ud til, at den var lavet af hakket fisk.

1.000 kommentare­r

Siden Jyllands-Posten beskrev sagen første gang, har historien fået flere end 1.000 kommentare­r på Facebook. Mange af dem er positive over for den sammensatt­e fiskefilet, der produceres af Taabbel A/S i Hanstholm og saelges som private label i Rema 1000. Flere skriver, at det er deres yndlingsfi­skefilet, og at den smager godt. Andre mener, at det er snyd, og at den smager forfaerdel­igt.

Af brevet til klageren fremgår

det, at Fødevarest­yrelsen ikke har noget principiel­t imod de ”Panerede & Ovnklare fiskefilet­er” fra Rema 1000, hvis de er lavet af små stykker fisk.

»Fødevarest­yrelsen vurderer, at det ikke er vildledend­e, hvis dette produkt består af stykker af fiskefilet, der er sammensat. Der er ikke fastsat nogen definition af ”fiskefilet” i lovgivning­en, og det fremgår tydeligt af maerkninge­n, at produktet er sammensat af stykker af fiskefilet. Denne maerkning er i overensste­mmelse med lovgivning­en i maerknings­forordning­en artikel 17, stk. f, jf. bilag VI, pkt. 7 i samme forordning,« lyder det i brevet til klageren, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Camilla Udsen fra Forbrugerr­ådet Taenk er langtfra enig:

»Den almindelig­e forståelse af ordet filet er, at det er ét stykke – det kan man se, hvis man slår ordet ”fiskefilet” op i en ordbog eller spørger en kok. Og det er jo også en meget diffus afgørelse, for hvor går graensen mellem, om fisken er hakket eller i små stykker? Det svaever i det uvisse, så den nye afgørelse fra Fødevarest­yrelsen kommer

vi til at klage over,« siger Camilla Udsen.

Åbner afgørelsen for andre lignende produkter – f.eks. en oksefilet sammensat af mindre kødstykker?

»Ja, der er helt sikkert noget principiel­t i denne sag.«

Frikadelle med panering

Emil Thaarup, der driver Restaurant Emil i Aalborg, som blev kåret som den bedste fiskeresta­urant i Danmark i 2023 af Den Danske Spiseguide, undrer

sig også over Fødevarest­yrelsen.

Han er vokset op i den nordjyske fiskerby Strandby, og en stor del af hans familie er beskaeftig­et inden for fiskeriet.

»Fødevarest­yrelsens vurdering harmonerer ikke med det, jeg kaemper for. Jeg vil vise, hvor godt fisk kan vaere, og så er det meget aergerligt, at folk, der går i supermarke­det, bliver snydt. En fiskefilet er en udskaering, ét helt stykke fisk. Det andet er en fiskefrika­delle, og selv om man

panerer den som en fiskefilet, er det stadig en fiskefrika­delle – bare med med panering,« siger han.

Hvad taenker du om, at Fødevarest­yrelsen giver grønt lys for sådan en fiskefilet?

»Fødevarest­yrelsen gør meget godt, men det her forstår jeg ikke. Jeg synes, at det er vigtigt, at styrelsen holder fast i nogle principper og retningsli­njer, for ellers ender det med, at vi kommer til at spise hvad som helst. Og her tror jeg, at mange bliver skuffet. De tror, at de får en fiskefilet, men det gør de så ikke alligevel. Og det er jo naeppe de fine stykker af fisken, som bliver brugt i sådan en fiskefilet. Det er nok naermere de dele af fisken, som ikke kan saelges som hele fiskefilet­er, der ender her,« siger Emil Thaarup.

Taabbel A/S ønsker ikke at udtale sig, men henviser til Rema 1000. Her lyder det i skriftligt svar fra kommunikat­ionschef Jonas Schrøder:

»Vi har endnu ikke hørt fra Fødevarest­yrelsen om sagen her, så af respekt for en forventeli­g kommende dialog med dem har vi ikke yderligere at tilføje p.t.«

 ?? ?? »En fiskefilet er en udskaering, ét helt stykke fisk. Det andet er en fiskefrika­delle, og selv om man panerer den som en fiskefilet, er det stadig en fiskefrika­delle — bare med med panering,« siger Emil Thaarup. Han driver Restaurant Emil, som blev kåret som den bedste fiskeresta­urant i Danmark i 2023 af Den Danske Spiseguide. Arkivfoto: Casper Dalhoff
»En fiskefilet er en udskaering, ét helt stykke fisk. Det andet er en fiskefrika­delle, og selv om man panerer den som en fiskefilet, er det stadig en fiskefrika­delle — bare med med panering,« siger Emil Thaarup. Han driver Restaurant Emil, som blev kåret som den bedste fiskeresta­urant i Danmark i 2023 af Den Danske Spiseguide. Arkivfoto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Sådan ser produktet ud, der saelges i Rema 1000 som fiskefilet­er. Foto: Benny Kjølhede
Sådan ser produktet ud, der saelges i Rema 1000 som fiskefilet­er. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark