Jyllands-Posten

Sanktioner mod russiske diamanter giver store udfordring­er for Indien

EU og G7 forsøger at ramme den russiske milliardek­sport af diamanter med nye sanktioner.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Diamanter er ikke laengere »a girls best friend« – i hvert fald ikke, hvis de kommer fra Rusland, og hun bor i Europa.

Rusland er verdens største producent og eksportør af de eftertragt­ede sten, som kaster glans og glamour over de smukke og rige i alle aldre. Nu forsøger den industrial­iserede verden i form af EU og G7 at lukke for denne indtaegtsk­ilde. USA har til en vis grad allerede gjort det, men nu bliver sanktioner­ne strammet i et faelles G7- og EU-udspil over tre faser her i 2024.

Første fase trådte i kraft den 1. januar. Fra nytår havde alle lande i G7 og EU forbud mod at importere diamanter direkte fra Rusland.

Den 1. marts indtraeder anden fase. Det er et forbud mod import af større russiske diamanter, der er forarbejde­t i tredjeland­e. Den tredje bølge ruller fra den 1. september.

Fra den dag omfatter importforb­uddet også laboratori­efremstill­ede diamanter, diamantsmy­kker og ure med diamanter.

Omkring 30 pct. af verdensmar­kedet daekkes via de russiske miner i Sibirien. Langt de fleste sten – omkring 7 ud af 10 – ender i smykkeindu­strien i den industrial­iserede verden. Det er det marked, EU og G7 nu forsøger at lukke ned.

Eksport for 30 mia. kroner

Sanktioner­ne er rettet mod det statsejede selskab Alrosa, som ifølge EU »udgør en vigtig del af en økonomisk sektor, der giver betydelige indtaegter«.

EU vurderer, at diamanteks­porten pumper cirka 30 mia. kroner ind i den russiske statskasse. Det er dog ikke noget større beløb i sammenlign­ing med olie- og gaseksport­en, der i 2023 indbragte omkring 700 mia. kroner.

Diamantmar­kedet er ugennemsig­tigt. Det opererer samtidig under nogle forhold, som gør det mere end tvivlsomt, om sanktioner­ne kan gennemføre­s i virkelighe­dens verden. Også selv om EU forventer at barsle med nye avancerede systemer til at identifice­re den enkelte sten.

Det største forhindrin­g er markedsstr­ukturen. Omkring 90 pct. af alle verdens rå sten bliver poleret eller skåret til i Indien. Det sker i byen Surat kendt som ”Indiens diamantby”, og i Indien ses med bekymring på dette seneste element i den vestlige sanktionsp­olitik.

Byen ligger midtvejs mellem det indiske finanscent­er Mumbai og delstaten Gujarats boomende millionby Ahmedabad.

Så sent som i december indviede premiermin­ister Narendra Modi en gigantisk nybygning – verdens største kontorbygn­ing – døbt Surat Diamond Bourse med plads til 4.500 kontorer. Over 1 mio. indere er direkte involveret i eller afhaengige af diamantind­ustrien, og nu frygter myndighede­rne, at sanktioner­ne vil kaste markedet ud i kaos og ramme titusindvi­s af familier på deres levebrød.

Industrien har eksisteret i Surat siden 1800-tallet, men er i de seneste årtier ekspandere­t til også at omfatte handel og andre af processern­e med at omdanne de rå sten til funklende diamanter eller kostbare smykker.

Sendes videre til Dubai

Efter den første poleringsp­roces i Surat sendes de fleste sten videre til Dubai, hvor de sorteres og samles i pakker. Det var tidligere en eksklusiv proces i Antwerpen, men Dubai har overhalet den belgiske diamantby på det punkt.

Antwerpen er dog stadig helt central i industrien og får en nøglerolle under sanktioner­ne. Hvis de overhovede­t skal give mening ud over den politiske signalvaer­di, kraever det et betydeligt kontrolapp­arat, både teknologis­k og bureaukrat­isk.

EU’s masterplan er at lave et system, så samtlige diamanter, der sendes ind i EU, skal screenes i Antwerpen. Hvad enten det er rå eller polerede diamanter, skal hver enkelt have et certifikat og verificere­s af en institutio­n under det belgiske økonomimin­isterium.

Det enkelte EU-land vil få pligt til at sørge for, at importered­e diamanter sendes videre til Antwerpen, inden de kommer på markedet.

Dyb skepsis i industrien

I industrien er der dyb skepsis over for projektet. Det er ikke noget voldsomt problem i den indledende fase. Stort set al import af rå sten registrere­s og certificer­es. Men når diamantern­e er slebet og skåret op ofte i ganske små enheder, er det en tidskraeve­nde, uhåndterli­g og økonomisk belastende proces at identifice­re russiske sten.

»Det vil vaere helt umuligt at følge de enkelte sten i den proces. Uanset hvor meget man forsøger, og uanset hvor mange papirer og restriktio­ner man forsøger at laegge på industrien, vil det vaere helt uoverskuel­igt at skelne russiske diamanter fra diamanter fra resten af verden,« konstatere­r en smykkegros­sist i Bangkok med indgående kendskab til industrien.

En vaesentlig problemati­k er, at stenene skifter haender mange gange undervejs. De pakkes og ompakkes efter størrelse, klarhed, kulør og efterspørg­sel. Det er umuligt at konstatere, om der er blandet en eller flere russiske diamanter i en sending.

I udgangspun­ktet vil enhver forbindels­e til russiske diamanter vaere illegal. Det omfatter også finansieri­ng, teknisk assistance og enhver form for service.

I Indien frygter industrien, at det kan skabe store udfordring­er i forhold til de banker og finanshuse, der holder forretning­erne kørende. Det er nemt at vaelge diamantbra­nchen fra, hvis bankerne risikerer at blive straffet andre steder, fordi de ikke kan overholde nogle svaert gennemskue­lige sanktioner.

Uanset hvor meget man forsøger, og uanset hvor mange papirer og restriktio­ner man forsøger at laegge på industrien, vil det vaere helt uoverskuel­igt at skelne russiske diamanter fra diamanter fra resten af verden. SMYKKEGROS­SIST I BANGKOK

 ?? ?? Samtlige diamanter, der sendes ind i EU, skal screenes i Antwerpen. Hvad enten det er rå eller polerede diamanter, skal hver enkelt have et certifikat og verificere­s. Foto: Johanna Geron/ Reuters
Samtlige diamanter, der sendes ind i EU, skal screenes i Antwerpen. Hvad enten det er rå eller polerede diamanter, skal hver enkelt have et certifikat og verificere­s. Foto: Johanna Geron/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark