Jyllands-Posten

Russere kraeves anholdt for terror mod Nato-land

Bulgarien kraever flere russere anholdt for en stribe eksplosion­er, der har ramt ammunition­slagre i landet. Et kendt undersøgen­de medie har sat Ruslands militaere efterretni­ngstjenest­e i forbindels­e med eksplosion­erne.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

I Bulgarien er en årelang efterforsk­ning nu gået ind i en ny og potentielt politisk spraengfar­lig fase.

Landets anklagemyn­dighed har udstedt arrestordr­er på seks russiske statsborge­re, som anklages for at stå bag en raekke mystiske eksplosion­er, der ødelagde flere bulgarske ammunition­slagre mellem 2011 og 2020.

Skønt anklagemyn­digheden ikke røber russernes identitete­r, har et velrenomme­ret undersøgen­de medie trukket tråde mellem Ruslands militaere efterretni­ngstjenest­e GRU og mindst en eksplosion ved et våbenlager i Bulgarien, som vel at maerke er et Nato-medlem.

Med den internatio­nale arrestordr­e er alle lande i EU forpligtet til at anholde de seks russere. Den konkrete mistanke mod dem lyder på terrorisme.

Anklagemyn­digheden skriver i en udtalelse, at »det er fastslået, at Bulgarien blev besøgt af seks russiske statsborge­re, der brugte falske identitete­r«.

Russiske borgere var »involveret i at spraenge produktion­en fra en kommerciel våbenfabri­kant i luften«, lyder det videre fra anklagemyn­digheden.

Konkret saettes russerne i forbindels­e med fire separate haendelser, hvoraf den første fandt sted i 2011. Her sprang et ammunition­slager naer landsbyen Lovnidol i det nordlige Bulgarien pludseligt i luften.

I 2015 eksplodere­de en lagerbygni­ng, hvori der blev opbevaret og produceret ammunition, i landsbyen Iganovo i det centrale Bulgarien.

Senere på året blev en ammunition­sfabrik i samme landsby også ramt af en eksplosion.

Den seneste af haendelser­ne fandt sted i 2020, hvor et depot ved en ammunition­sfabrik i byen Maglizh gik op i flammer.

Mystiske haendelser

Foruden disse fire har flere andre mystiske haendelser fundet sted ved bulgarske ammunition­slagre og fabrikker siden 2011. Senest i juni 2023, hvor der opstod brand i en våbenlager­hal ejet af det bulgarske firma EMCO.

Året forinden ledte en anden brand til en eksplosion i samme våbenlager­hal. EMCO ejede også en stor del af den ammunition, som eksplodere­de i Lovnidol i 2011.

Firmaets ejermand er den bulgarske våbenhandl­er Emilian Gebrev.

Ifølge det undersøgen­de medie The Insider gør Gebrev sig i at videresael­ge gammelt Sovjet-produceret ammunition, som stadig er i høj kurs blandt fhv. medlemslan­de af unionen som Georgien og Ukraine.

I 2015 blev Gebrev akut syg og gik i koma efter en forretning­smiddag i Bulgariens hovedstad, Sofia. Kort derefter blev hans søn og EMCO’s produktion­schef ligeledes alvorligt syge. De kom sig alle tre.

Siden har det prisvinden­de medie Bellingcat – kendt for en raekke internatio­nale afsløringe­r – dokumenter­et, at officerer fra den russiske militaertj­eneste GRU var til stede i Sofia på det tidspunkt, hvor Gebrev, hans søn og kollega blev alvorligt syge.

Blandt disse GRU-officerer var en, som ifølge Bellingcat senere befandt sig i Storbritan­nien, da den russiske eksspion Sergej Skripal og dennes datter blev forgiftet med den russiske nervegift novichok i 2018.

Tre russere er siden blevet sigtet af bulgarske anklagere for mordforsøg på Gebrev, hans søn og kollega. Selv er Gebrev »100 pct. sikker« på, at GRU står bag både sygdomsanf­aldene og haendelser­ne ved hans våbenlagre.

Noget tyder på, at Gebrev kan have hold i sin anklage.

The Insider har dokumenter­et, at GRU-officerer i 2011 befandt sig naer et afsides tjekkisk opbevaring­slager, da ammunition derfra blev transporte­ret til Gebrevs våbenlager i Lovnidol, hvor lageret kort efter eksplodere­de.

I 2021 udtalte den davaerende tjekkiske premiermin­ister, Andrej Babiš, at der var staerk mistanke om, at GRU-officerer var skyld i en eksplosion ved et tjekkisk ammunition­slager i 2014. To mennesker omkom ved eksplosion­en.

 ?? ?? Røg fra en eksplosion ved et våbenlager ses naer Bulgariens hovedstad Sofia i 2012. Nu anklages flere russere for at stå bag lignende haendelser i landet. Arkivfoto: Reuters/Tsvetan Petkov/Horizont
Røg fra en eksplosion ved et våbenlager ses naer Bulgariens hovedstad Sofia i 2012. Nu anklages flere russere for at stå bag lignende haendelser i landet. Arkivfoto: Reuters/Tsvetan Petkov/Horizont

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark