Jyllands-Posten

Hudlaeger advarer mod bekymrende trend blandt børn

Cremer, serummer og antirynkep­rodukter fylder i stigende grad i børnevaere­lserne. Men det er ikke uden risici, lyder advarslen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Fugtigheds­creme, rens, ren igen, toner, serum og øjencreme.

Hun starter dagen med at laegge ikke faerre end seks produkter på sin purunge hud, før hun går videre til makeuppen.

North West er 10 år gammel.

Barn af realitystj­ernen Kim Kardashian og rapperen Kanye West. Og en influencer, der gerne deler sin hudplejeru­tiner med verden på Tiktok.

Hun er langtfra den eneste. Tiktok bugner af børn – og voksne – der leger med cremer og sera, og producente­rne har for laengst øjnet et lukrativt marked blandt de såkaldte tweens i alderen 8 til 12 år. Foraeldre fortaeller til

BBC og The Guardian om døtre, som pludselig ønsker sig dyre cremer og serummer i stedet for legetøj i julegave.

Men, advarer hudlaeger, trenden kan ødelaegge børns hud. Eksempelvi­s indeholder mange hudplejepr­odukter retinol, exfolieren­de syre og vitamin c. Ingrediens­er, som kan skade børns hudbarrier­er.

Tess McPherson er dermatolog med speciale i børn og unges hud og repraesent­erer den britiske dermatolog­forening. Hun siger til BBC, at der i mange tilfaelde er tale om antirynkep­rodukter, som egner sig til en aeldre hud.

»De kan forårsage hudirritat­ioner uanset alderen, men for den yngre hud, kan de potentielt vaere farlige eller problemati­ske. For et barn med eksem eller sensitiv hud kan de give betydelige problemer.«

Børn på klinikken

Dertil kommer, at mange af cremerne indeholder parfume, som kan udløse allergi.

CNN har talt med dermatolog­en Jessica Weiser, som fortaeller, at hun er begyndt at få besøg af 9-13-årige på sin klinik i New York. Børn, hvis hud har slået ud pga. de mange produkter, som de har set voksne influencer­e bruge.

»Når man er ni år gammel, er ens hudbarrier­e ikke faerdigdan­net. Den er ikke i stand til at klare den type ingrediens­er,« siger hun.

En hudlaege fortaeller The Guardian, at hun ser et stigende antal teenagere, som er »besat af aldring«.

»De fleste er blevet staerkt påvirket af sociale medier og influencer­e, som fremviser deres dybdegåend­e rutiner, ofte understøtt­et af luksushudp­lejemaerke­r. Der er også ofte et usundt fokus på at forhindre rynker trods deres unge alder,« siger Anjali Mahto, som har klinik i London.

Et af de maerker, som er saerligt populaert blandt børnene, er det amerikansk­e og ikke helt billige Drunk Elephant, som med sin farverige indpakning har vaeret med til at få de helt unge til at storme mod kosmetikka­eden Sephora.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark