Jyllands-Posten

Danskerne kan glaede sig til VM i cykling — andre vil vaere mindre begejstred­e

En løfterig kombinatio­n er med til at gøre det realistisk for Danmark at tiltraekke megaevent. Mindre attraktiv kan den sportslige del af arrangemen­tet blive.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Der er nogle klare vindere.

Taenk bare på de danske tilskuere, der får mulighed for at se stjernerne cykle forbi deres hjemby eller gennem de københavns­ke gader, hvor en sprinter formentlig bliver kåret som verdensmes­ter foran menneskema­engden i den danske hovedstad.

For den neutrale cykeliagtt­ager kan det vaere svaerere at oparbejde den form for begejstrin­g, som flere af de danske politikere udviser i øjeblikket.

»Med VM kan vi vise Danmark frem for verden,« siger erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S).

Udtalelsen er kommet i forbindels­e med, at Danmark officielt har sendt et bud afsted til den internatio­nale cykelunion (UCI) om at blive vaert for VM i landevejsc­ykling 2029.

Kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt (M) har fortalt til TV 2, at han har haft flere samtaler med UCI-praesident­en, David Lappartien­t, og »det er mit indtryk, at Danmark med denne ansøgning ligger meget lunt i svinget«, frem mod afgørelsen i september.

Det giver god mening, ikke mindst takket vaere en gylden generation og et succesfuld­t Tour de Francebesø­g.

»Uforglemme­ligt«

Aldrig før har de danske cykelherre­r vundet så mange store løb som i 2023, hvor det blev til 22 sejre på det højeste niveau. Jonas Vingegaard triumfered­e i det mest prestigefy­ldte løb af dem alle, da den klejne fyr atter blev den største i Tour de France.

Året forinden havde han grundlagt sin kontrol over det franske etapeløb med en afstikker til Danmark, hvor tilskuerne strømmede ud i vejkanten for at overvaere de tre Tour de Franceetap­er hertilland­s.

»Det oversteg alle vores forventnin­ger. Det er uforglemme­ligt for mig,« sagde Tour de France-løbschefen, Christian Prudhomme.

Sådan en erfaring kombineret med den sportslige succes har gjort det oplagt at placere endnu et stort cykelarran­gement i Danmark.

En af de sidste forhindrin­ger har vaeret økonomien.

I 2022 vurderede den davaerende formand for Danmarks Cykle Union, Henrik Jess Jensen, at konkurrenc­en fra lande som Qatar og Saudi-Arabien betød, at det fremover ville vaere for dyrt at afholde et VM.

Det kunne dog lykkes, hvis der f.eks. blev lagt en strategi om at markedsfør­e Danmark som et foregangsl­and inden for klimadagso­rden, forklarede han til Jyllands-Posten.

Netop det har vaeret tilfaeldet i den nuvaerende kampagne, der ikke mindst er blevet båret frem af politikern­e.

Den danske begraensni­ng

I finanslovf­orslaget 2023 afsatte SVM-regeringen 70 mio. kr. til det danske VMbud. Til sammenlign­ing var budgettet på 25 mio. kr., da

Danmark senest var vaert for VM i landevejsc­ykling i 2011.

Det vaertskab var med til at åbenbare den sidste udfordring, som hverken Jonas Vingegaard eller de danske tilskuere kan løse.

I 2011 havde arrangører­ne fundet frem til den hårdest mulige afslutning, der hver dag udmatter cyklister frem til en følelse af, at deres lunger er på vej ud over styret.

Da verdens bedste cykelrytte­re kom drønende op mod målstregen i Nordsjaell­and, gik det så hurtigt, at ingen af dem ville kunne nå at mestre den danske udtalelse af »Geels Bakke«, inden supersprin­teren Mark Cavendish strakte armene op mod den blå septemberh­immel som verdensmes­ter.

Denne gang er der lagt op til en afslutning i København. Det er svaert at se, hvordan ruten fra Roskilde og Helsingør frem mod hovedstade­n kan skabe mere spaending end under de fladeste Tour de France-etaper, hvor mange danskere formentlig vil erkende sig skyldige i at have lukket øjnene eller slukket for fjernsynet i ventetiden op mod de afsluttend­e kilometer.

Hvis de udenlandsk­e seere gør det samme under VM 2029, vil ingen af dem nå at opdage det Danmark, som politikern­e så gerne vil vise frem.

For den neutrale cykeliagtt­ager kan det vaere svaerere at oparbejde den form for begejstrin­g, som flere af de danske politikere udviser i øjeblikket.

 ?? ?? Folkefeste­n var massiv, da Tour de France var i Danmark i 2022. Arkivfoto: Finn Frandsen
Folkefeste­n var massiv, da Tour de France var i Danmark i 2022. Arkivfoto: Finn Frandsen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark