Jyllands-Posten

Politiet må undersøge bagmaend i vilde medicinsag­er

-

Hvorfor er det mon så svaert at få en tid hos egen laege? Måske fordi vedkommend­e har travlt med at ordinere Ozempic til folk uden sukkersyge, og som med laegens velsignels­e kan slanke sig på det offentlige­s regning eller endda tjene fedt på laegeordin­eret sortbørsha­ndel. Det er naturligvi­s en grov generalise­ring, også grovere end laegestand­en kan leve med. Derfor bør alle vaere interesser­ede i at eliminere mistanken om omfattende tilskudssv­indel. Det kraever en effektiv indsats mod de skruppellø­se laeger, der er saerdeles gavmilde med recepterne på det slankende laegemidde­l, der udsulter regionerne­s økonomi i hastigt tempo.

I Region Hovedstade­n har 42 borgere fået udskrevet så meget Ozempic, at de hver har fået over 100.000 kr. i tilskud. Én borger har kostet regionen 558.624 kr. Det svarer til mange års forbrug og så mange piller, at alene synkeaktiv­iteten må have en slankende virkning. Regionen agter nu at anmelde 20 borgere til politiet, der har indløst recepter til mere end tre års forbrug. Region Midtjyllan­d politianme­lder seks borgere, Region Sjaelland tre. Derudover har de tre regioner bedt Styrelsen for Patientsik­kerhed om at undersøge i alt 205 sager, der vaekker bekymring.

Laegerne, der gør den mistaenkel­ige handel med tilskudsme­dicin muligt, risikerer i første omgang ikke at komme i politiets søgelys. Styrelsen for Patientsik­kerhed har større adgang til patientern­es sundhedsda­ta og derfor bedre mulighed for at undersøge sagerne forud for en sanktion eller politianme­ldelse, lyder det fra regionerne. Omvendt mener styrelsen, at regionerne i kraft af de store ekstraregn­inger til medicintil­skud er den foruretted­e part.

For at Styrelsen for Patientsik­kerhed kan politianme­lde en laege, kraever det, at vedkommend­e står bag meget grove fejl og dermed mistanke om, at laegen har overtrådt autorisati­onslovens paragraf 75 om grovere eller gentagen forsømmels­e eller skødesløsh­ed. Sagen om de mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser i Region Sjaelland, som denne avis afslørede, førte til en sigtelse om overtraede­lse af autorisati­onsloven. Statsadvok­aten var dog ikke enig, og sagen blev lukket. Styrelsen for Patientsik­kerhed er trods få politianme­ldelser blevet kritiseret for at fare for hårdt frem mod laeger.

Men påtaler har tilsynelad­ende ringe effekt, viser en sag fra hovedstads­området.

En københavns­k laege fik i 2022 en påtale for al for rundhåndet ordinering med morfinlign­ende og afhaengigh­edsskabend­e laegemidle­r. Den samme patient fik på ét år udskrevet 11.000 tabletter, svarende til knap seks års forbrug. En anden patient fik på et år recepter på tramadol svarende til omkring fem års forbrug. Den selvsamme laege er nu under mistanke for til én patient at have ordineret Ozempic i så stor stil, at det svarer til 27 års forbrug.

Politiet behøver ikke vente på hverken regioner eller styrelser, men kan selv rejse en sag. Det er på tide.

Udgifter til stadig mere avanceret og dyrere medicin er en af mange trusler mod den danske sundhedsøk­onomi.

Konsekvens­erne bliver kun større, hvis det viser sig at semaglutid, indholdsst­offet i Ozempic og Wegovy, desuden har positive effekter på hjerte-kar-sygdomme relateret til overvaegt og måske også Alzheimers. Det vil skabe nye, store forretning­smulighede­r for Novo Nordisk, men samtidig udfordre regionerne­s økonomi yderligere og friste de laeger, der traenger til et grundigt tjek. Derfor kan man håbe, at den påståede svindel bliver undersøgt til bunds i en form og med en konsekvens, som laeger har respekt for. Politiet behøver ikke vente på hverken regioner eller styrelser, men kan selv rejse en sag. Det er på tide.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark