Jyllands-Posten

Det ville vaere saert, hvis Vermund ikke havde slugt en kamel eller to. Og hvad så?

Pernille Vermunds indtog i Liberal Alliance har affødt kritik af hende som en vendekåbe, der pludselig på mange områder mener det modsatte af, hvad hun gjorde i Nye Borgerlige. Men hvem er enig i alt i et parti?

- At Vermund CHRIS HVIDBERG

Jeg er medlem af Liberal Alliance, og derfor er der en del, som har spurgt mig om min holdning til Vermunds ankomst til partiet. Oftest personer, jeg har mistaenkt for ikke at vaere udpraegede Vermundfan­s og derfor nok havde en latent forventnin­g om, at jeg ville kaste op alene ved at høre Vermunds navn naevnt i samme saetning som navnet på mit parti. Men hver gang har jeg af et aerligt hjerte svaret, at det synes jeg var absolut fint.

folk ikke altid forstår, hvad et partiskift­e egentlig betyder. Tillad mig at naevne et Chuck Norris-meme for at eksemplifi­cere, hvad jeg mener: »When Chuck Norris falls in water, Chuck Norris doesn’t get wet. Water gets Chuck Norris.« Og på samme måde

Det er, som om

fornemmer jeg, at der blandt skeptikere er en mistanke om, at Vermund ikke bliver LA’er, men at LA bliver Vermund.

Men LA-formand Alex Vanopslagh nyder en udpraeget opbakning internt i partiet, og at forestille sig, at Vermund kommer til at kanøfle ham til pludselig at lave partiet om til Nye Borgerlige, er absurd. Så blot fordi man ikke bryder sig om hende og alt, hvad hun tidligere har ment, er det ikke ensbetyden­de med, at det så bliver LA’s politik i naeste uge. Og dét er sagens kerne: Kritikere bryder sig ikke om hendes person. Havde paven f.eks. meldt sig ind i LA, var der formentlig ingen, der ville kritisere det, af frygt for at han ville gøre LA til et katolsk parti.

Der er mig bekendt heller ingen, der troede, at tidligere naestforma­nd for SF Mattias Tesfaye ville forvandle Socialdemo­kratiet til SF, da han skiftede fra sidstnaevn­te til førstnaevn­te i 2015. Ligesom ingen mistaenkte Ida Auken for at ville gøre Socialdemo­kratiet til Radikale Venstre, da hun skiftede derfra i 2021.

Dermed ikke sagt, nødvendigv­is er 100 pct. enig i alt, hvad LA mener. Men det er der naeppe nogen LA’er, der er. Men kobl lige en socialdemo­krat til en løgnedetek­tor og spørg, om vedkommend­e er enig i al politik, der kommer ud af Socialdemo­kratiets partikonto­r. Eller en konservati­v i al konservati­v politik. Eller et medlem af et hvilket som helst andet parti og dertilhøre­nde politik.

Det er naermest ikke muligt at vaere enig i alt. Og derfor vil det heller ikke vaere underligt, hvis Vermund har slugt en kamel eller to med maelk på, hvis hun skulle skifte til LA. De store knaster og uenigheder er dog til at overse.

Det står enhver frit for at vaere uenig

KOMMENTAR med og naere antipati mod Vermund, men de fleste forstandig­e mennesker anerkender hende som en dygtig politiker med en vis gennemslag­skraft. Så hvorfor skulle LA dog give afkald på et oplagt aktiv for partiet, hvis hun ellers har slugt eventuelle kameler i nogenlunde stilfaerdi­ghed? Ifølge de seneste to meningsmål­inger straffer vaelgerne tilsynelad­ende heller ikke LA for at tage imod hende. Snarere tvaertimod.

Der, hvor kritikere til gengaeld kan have en pointe, er, at Vermunds udtalelse fra 2019 om maksimalt at sidde i to valgperiod­er godt kan få hende til at fremstå en kende utrovaerdi­g i dag. Men så igen: Hvad er problemet?

Vis mig den person, der i en periode på fem år aldrig nogensinde har aendret holdning i sit arbejdsliv.

Skulle hun pga. denne udtalelse – mod egne ønsker og trods et uomtvistel­igt talent og åbne arme fra LA – have droppet Christians­borg?

Dermed ikke sagt, at Vermund nødvendigv­is er 100 pct. enig i alt, hvad LA mener. Men det er der naeppe nogen LA’er, der er.

Der er her tale om et retorisk spørgsmål, som jeg derfor selv lige svarer på: Nej, selvfølgel­ig skulle hun ikke det.

 ?? ?? HVIDBERGS VERDEN
HVIDBERGS VERDEN
 ?? Reklameman­d, musiker, medlem af LA ??
Reklameman­d, musiker, medlem af LA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark