Jyllands-Posten

Hvem gider finde sig i det? Ikke mere ”kaelling” på byggeplads­en

- CARL EMIL LIND CHRISTENSE­N Naestforma­nd, DSU

Kan du forestille dig en gymnasiela­erer, der sagde: “Slå lige op på side 237, kaelling.” Nej, nok ikke. Men det er desvaerre den mørke realitet for nogle kvindelige laerlinge på deres laereplads­er. Det skal stoppe nu.

En 17-årig laerling har oplevet at blive kaldt »kaelling«, »bitch« og »saek« allerede to uger inde i sin laeretid af de voksne svende, der er ansvarlige for hendes uddannelse. Og da virksomhed­en modtog en dom for chikanøs behandling af hende, kvitterede mesteren med: »Vi skal aldrig have en kvindelig laerling igen.«

Det er helt forrykt. Helt aerligt, så synes jeg godt, man kan stille spørgsmål ved, om en virksomhed, der bliver dømt for chikanøs behandling af en 17-årig pige, overhovede­t skal have lov til at tage laerlingen­e. Fløjlshand­skerne må af over for de virksomhed­er, der ikke behandler deres laerlinge ordentligt.

Fagbladet 3F har bragt historien, og det har fået ligestilli­ngsministe­ren, Marie Bjerre, til tasterne for at efterlyse en kulturaend­ring. Selv Liberal Alliances ligestilli­ngsordføre­r har med flammeskri­ft fordømt mesteren. Og flere stemmer i på X.

Det er befriende, at der endelig kommer fokus på det her i de nationale medier. Hvordan kan dette dog ske i 2024? Et forsigtigt gaet er, at ligestilli­ngskampen har fået fuld blus i politiske partier, mediehusen­e og bestyrelse­slokalerne. Mens ligestilli­ngskampen i produktion­shallerne og byggeplads­erne langtfra har nået kogepunkte­t.

Unge kvindelige laerlinge har ikke nemt ved at sidde primetime i radio eller tv og fortaelle om deres problemer. Derfor kan det virke overrasken­de og chokerende, når den slags historier kommer frem.

For mig er det desvaerre hverken chokerende eller overrasken­de, da jeg har mødt mange unge kvinder i arbejdstøj­et, som har fortalt mig om lignende oplevelser.

Det er sigende, at den pågaeldend­e kvinde er blevet anonymiser­et på grund af kraftige reaktioner fra lokalmiljø­et i Holstebro. Så er det da klart, at det kan vaere ensomt i håndvaerke­rbranchen at råbe højt om sexisme på arbejdspla­dsen.

Forargelse skal veksles til forandring. Meget godt bliver gjort, men generelt kan det gøres meget bedre. På den jyske erhvervssk­ole Herningsho­lm har man oprettet kvindenetv­aerk for håndvaerks­faget. Her viser kvinderne, at de føler sig mindre ensomme med de udfordring­er, de møder som kvinde i et mandefag. Opbakning fra skolen er enormt vigtigt. Det må vi have bredt ud.

må virksomhed­erne også forpligtes til at tage ansvar for de ordentlige rammer for kvinder. Tro mig – det er muligt – også uden at draebe den ligefremme og umiddelbar­e håndvaerke­rjargon. Den saetter jeg selv enormt stor pris på. Men virksomhed­erne skal saette fokus på den grove tone.

Jeg oplever faktisk, at de kvinder, der i dag vaelger at blive håndvaerke­re, er mere dedikerede og ofte dygtigere end de maend, de går på skole med, fordi de skal stå imod flere fordomme, end de skal, og derfor arbejder hårdere for at bevise deres vaerd.

Men inden

Alle skal føle sig velkomne på arbejdet. Ellers klinger det godt nok hult, når selvsamme virksomhed­er skriger på arbejdskra­ft, hvis ikke vi sikrer, at 50 pct. af befolkning­en bliver behandlet ordentligt, når de går på arbejde.

Det tror jeg er nøglen, hvis vi vil uddanne mere end 1.000 kvindelige håndvaerke­re om året i byggebranc­hen.

Det er ikke fair.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark