Jyllands-Posten

Ukraine fik sin hjaelpepak­ke, og Europa undgik et dramatisk dilemma

Ungarn og Tyrkiet er irriterend­e tunge at danse med i EU og Nato. Men alternativ­et er vaerre.

- HENRIK DAHL Sociolog, MF (LA)

EU har indgået en ny aftale, der tildeler 50 mia. euro til Ukraine, hvilket er en glaedelig nyhed. Det skete dog ikke uden drama. Ungarn havde på forhånd givet det indtryk, at medlemslan­det ville blokere for aftalen. Men det skete heldigvis ikke. Efter kun én times forhandlin­g acceptered­e Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, den nye støttepakk­e til Ukraine.

om et stort drama ved EU-topmødet blev ikke til virkelighe­d. Der var spekulatio­ner om, hvorvidt Orbán ville blokere aftalen, og om EU ville vaere nødt til at anvende sin ”atomvåben”-lignende artikel 7, som kunne fratage Ungarn sine stemmerett­igheder.

Vi kan ikke vide, hvad EU’s statsog regeringsc­hefer har gjort sig af tanker om Ungarn op til mødet. Men mon ikke det dobbelte medlemskab af Nato og EU har spillet en rolle?

EU har vaeret tøvende over for en aktivering af artikel 7. Personligt forstår jeg udmaerket dilemmaet.

På det rent personlige og følelsesma­essige plan kan man opleve det som decideret øretaevein­dbydende, at et forholdsvi­s lille land vaelger at blokere ikke alene for EU’s økonomiske støtte til Ukraine, men også for, at Sverige kan optages i Nato. For man skal ikke glemme: Ungarn er ikke alene medlem af EU. Landet er også medlem af Nato.

På den anden side må man også taenke det scenarium igennem, hvor Ungarn faktisk får sine rettighede­r som medlem af EU suspendere­t.

Mediernes forudsigel­ser

mig mest i denne taenkte situation, er: Hvis Ungarn får sine EU-rettighede­r suspendere­t, vil man så i al stilfaerdi­ghed

Det, der bekymrer

tage dette til efterretni­ng uden at foretage sig yderligere? Eller vil Ungarn benytte de muligheder, Nato-medlemskab­et giver for at kaste grus i hele det europaeisk­e maskineri?

Hvad der vil ske, er naturligvi­s gaetteri. Ikke alene for mit vedkommend­e, men for enhver.

Man kan saette sine penge på, at Ungarn får suspendere­t sine rettighede­r og i den anledning taenker ”hvor aergerligt” og intet andet. Men man kan også saette sine penge på, at Ungarn får suspendere­t sine rettighede­r og taenker, ”dette kraever en modreaktio­n, der kan maerkes rundtomkri­ng i Europa”.

I lyset af at Ungarns nølen med at godkende Sveriges Nato-medlemskab helt åbenlyst er en brik i et spil, der også handler om EU (eftersom

der er naesten en til enoverlap mellem EU og den europaeisk­e del af Nato), er det svaert at forestille sig, at Ungarn ikke vil fortsaette ned ad denne vej.

allerede med et delvist antivestli­gt land, nemlig Tyrkiet. Det giver undertiden anledning til stor frustratio­n. Men det råd, skiftende danske udenrigsmi­nistre altid har fået fra deres ministeriu­m, kan sammenfatt­es til: Ja. Tyrkiet er tunge at danse med i Nato.

Men taenk lige på alternativ­et: en decideret Vesten-fjendtlig stormagt, der graenser direkte op til Europa. Ville det vaere vaerd at løbe den risiko, at Ungarn gik fra at vaere et besvaerlig­t EU- og Nato-land til at vaere et antivestli­gt og måske åbenlyst prorussisk Nato-land?

I Nato døjer vi

Hvis det kniber med at forestille sig den kombinatio­n, kan man lege med tanken om, at Belarus ikke alene var en taet allieret til Rusland, men en taet allieret til Rusland, der var medlem af Nato. Det vil ikke gavne nogen, at vi får endnu et Belarus i Europa.

Liberal Alliance fordømmer ligesom alle andre partier i Folketinge­t den russiske invasion af Ukraine.

Derfor har vi bakket op om alle sanktioner og alle hjaelpepak­ker. Og det kommer vi til at fortsaette med. Når vi ikke umiddelbar­t føler os tiltrukket af tanken om at aktivere EU-traktatens artikel 7, er det ikke alene, fordi det er omsonst (Slovakiet vil nedlaegge veto). Det er først og fremmest, fordi Ungarn er medlem af Nato.

Jeg er lige så kritisk over for de autoritaer­e love, Orbán har indført,

som alle andre demokratis­k sindede mennesker. Men det fjerner ikke Nato-EU-dilemmaet:

Ukraines sikkerhed, at EU kan sende yderligere hjaelp.

Men nej: Det svaekker Europas sikkerhed, hvis kontinente­t som følge af brugen af artikel 7 skal til at døje med (endnu et) antivestli­gt Nato-land.

Det kan i sidste ende betyde noget endnu vaerre for Ukraine.

Ja. Det forhøjer

Det er muligt, at større ånder end jeg kan opløse dilemmaet og risikoen i nul og niks.

Men så må de give lyd fra sig og forklare, hvordan vi på en og samme tid håndterer EU- og Nato-dimensione­n, når det gaelder Ungarn.

 ?? ?? Det frygtede drama om ungarske Viktor Orbans holdning til EU-støtte til Ukraine udeblev. Det løste EU fra det dilemma, man kunne komme til at stå i, hvis han havde modsat sig støtte. Foto: Johanna Geron/Reuters
Det frygtede drama om ungarske Viktor Orbans holdning til EU-støtte til Ukraine udeblev. Det løste EU fra det dilemma, man kunne komme til at stå i, hvis han havde modsat sig støtte. Foto: Johanna Geron/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark