Jyllands-Posten

Regeringen­s udenrigspo­litik er historielø­s. Kunne den i det mindste vaere ansvarlig

Vil vi laere af historien, er det eneste ansvarlige svar på bombardeme­nterne af Gaza og besaettels­e af Vestbredde­n, at den danske regering arbejder aktivt for at forebygge og standse folkedrab.

- Overlaege, Smørum

MALENE SØNDERSKOV

Udviklings­konsulent, Bagsvaerd ANE BIRK

Projektled­er, Lejre

JONATHAN OFIR

Musikalsk leder, Hvidovre

ROBA AL-SHARKAWI

Producer, Frederikss­und

ANNE ASKJAER LARSEN

Cand.med., Fjeldsted SUHER OTHMAN

I sin vel nok mest berømte bog, ”Modernitet og Holocaust” fra 1989, beskriver den polsk-jødiske sociolog Zygmunt Bauman, hvad Holocaust kan laere os om moderne samfund.

Holocaust var, skrev han, ikke en irrationel undtagelse, der opstod, fordi al civilisati­on og moral var brudt sammen i Nazityskla­nd.

Holocaust var muligt, fordi der var en effektiv tysk stat, et staerkt bureaukrat­i, en rationalis­eret samlebånds­kultur og arbejdsdel­ing og en moderne ideologi, som kunne gennemtrae­nge samfundet og dehumanise­re og dermed legitimere udryddelse­n af jøder.

Alle de enkelte handlinger, som til sammen blev til jødeudrydd­elserne, var for både administra­torerne og ofrene rationelle handlinger. Og ingen kunne forestille sig, hvad hver enkelt handling ville føre til. Derfor var det uhyggelige ved Holocaust heller ikke, at vi principiel­t alle sammen kunne blive ofre for noget lignende, skrev Bauman.

Det uhyggelige var, at vi alle sammen kunne have gjort det. Fordi vi som soldater, fuldmaegti­ge, dommere, kontrollan­ter osv. er vant til at gøre, som vi får besked på, uden at stille spørgsmål ved de ”systemer”, vi er en del af, og fordi alle store processer i moderne samfund er splittet op i små bidder, som vi hver isaer ikke kan overskue og gennemskue konsekvens­erne af. At udstede eller afvise en arbejdstil­ladelse er således ikke nødvendigv­is forkert. At kontroller­e, at bestemte grupper ikke passerer et checkpoint, er ikke nødvendigv­ist forkert.

Det er først, når – eller hvis – alle brikkerne i puslespill­et laegges, at man kan se konturerne af systematis­k undertrykk­else og daemoniser­ing.

Hvordan små handlinger trin for trin kan få grusomme konsekvens­er og kan føre til daemoniser­ing og udryddelse af en hel befolkning­sgruppe, kan man se i den Oscarbeløn­nede film ”Pianisten”, som er baseret på den selvbiogra­fiske bog ”The Pianist” fra 1946 af den polsk-jødiske pianist, komponist og Holocaust-overlevend­e Władysław

Szpilman. I lighed med tusindvis af andre jøder lever Szpilman med sin familie i 1930’ernes Warszawa, men bliver under Anden Verdenskri­g tvunget til at flytte til en ghetto omgivet af høje mure.

Her er det oprindelig­t meningen, at han og andre jødiske familier skal bo og arbejde, indtil krigen er slut, hvorefter de skal udskibes til Madagaskar eller en anden oversøisk koloni.

De såkaldt ”humane” planer for hans og de europaeisk­e jøders skaebne nedbrydes dog – som vi ved – og afløses af en tiltagende dehumanise­ring og undertrykk­else af ghettoens indbyggere. I filmen ser man, hvordan passage til og fra ghettoen kontroller­es af tyske soldater ved checkpoint­s for at holde polakker og jødisk-polske indbyggere adskilt. Soldaterne ydmyger og tvinger de jødiske indbyggere til at vente i timevis.

Forlader man ghettoen uden tilladelse, bliver man skudt. Skilte på ghettomure­nes yderside advarer polakker om at naerme sig indbyggern­e. Manglen på bevaegelse­sfrihed gør ghettoens indbyggere helt afhaengige af de arbejdstil­ladelser, den tyske besaettels­esmagt og polske arbejdsgiv­ere udsteder til et begraenset antal jøder. Det gaelder også for Szpilman og hans familie, der både forsøger at samarbejde med ”systemet” og udøver civil ulydighed for at fortsaette tilvaerels­en. I laengden kan familien dog intet stille op imod den tiltagende fattigdom og håbløshed, som besaettels­en og livet i ghettoen skaber. En dag deporteres størstedel­en af familien til en koncentrat­ionslejr. Det lykkes dog Szpilman at undslippe og overleve i Warszawas ruiner, indtil krigen er ovre.

At se ”Pianisten” er i sig selv hjerteskae­rende og forfaerden­de. Dels fordi vi kender historiens slutning: Seks millioner jøder udryddet. Og dels fordi det i filmen er tydeligt, at hverken de tyske soldater eller den jødiske befolkning i situatione­n helt er klar over, hvad de er en del af, og hvad det vil ende med.

Men at se ”Pianisten” bliver endnu mere forfaerdel­igt, hvis man – som vi – har besøgt Gaza og den palaestine­nsiske Vestbred og fulgt med i de analyser, der regelmaess­igt deles og dokumenter­es af FN, internatio­nale, israelske og palaestine­nsiske menneskere­ttighedsor­ganisation­er.

For der er intet af det, der vises i ”Pianisten”, der ikke har sine klare parallelle­r til det, der foregår i Gaza og på Vestbredde­n i dag. Gaza er hermetisk ”forseglet” af en mur og ligner efterhånde­n Warszawa mod slutningen af Anden Verdenskri­g. Israelske regeringsm­edlemmer taler åbent om »forflyttel­se« af befolkning­en til Sinai-ørkenen. Nødhjaelp får ikke lov at komme ind.

Men også på Vestbredde­n tillader situatione­n at drage klare parallelle­r: Murene, der skaerer sig gennem bysamfund. De røde skilte, der advarer mod at naerme sig palaestine­nsisk bebyggelse. Veje, kun for israelere. Checkpoint­s. Arbejdstil­ladelser. Forskellig­e typer af identitets­papirer til forskellig­e palaestine­nsere. Den vilkårlige tilbagehol­delse. Alt sammen legitimere­t under overskrift­en ”sikkerhed”. Og måske er hver af de enkelte foranstalt­ninger forklarlig­e, når man netop taenker på israelerne­s behov for sikkerhed. Men laegger man ”brikkerne sammen”, ligner det umiskendel­igt systematis­k undertrykk­else af et helt folk.

Den ene laere af Holocaust er – naturligvi­s – at jøder verden over aldrig skal opleve noget lignende igen. At de ligesom alle andre folkeslag og religioner skal kunne leve i fred og frihed. Men den anden laere af Holocaust, som vores statsminis­ter fuldstaend­igt overser, er, at v i skal vaere ydmyge over for, at vi alle, kristne, muslimer og jøder, principiel­t kunne indtage gerningsma­ndens rolle og medvirke til folkedrab.

Dermed er det svaert for os at ignorere Baumans pointe fra 1989: Det uhyggelige ved Holocaust er ikke (kun), at vi principiel­t alle sammen kunne blive ofre for noget lignende. Det uhyggelige er også, at vi alle sammen kunne have gjort det og medvirket, også uden at vaere klar over det.

Når vores statsminis­ter skaelder ud på journalist­er og kalder det »historielø­st« at spørge, hvorfor hun ikke også laegger blomster for palaestine­nsiske ofre i Gaza, er det således hende, der er historielø­s, og som slet ikke forstår dybden i det Holocaust, der lagde grunden for, at vi som internatio­nalt samfund oprettede spilleregl­er for krigsførel­se og konvention­er, der skulle forebygge, at noget lignende skal ske igen.

Den ene laere af Holocaust er – naturligvi­s – at jøder verden over aldrig skal opleve noget lignende igen. At de ligesom alle andre folkeslag og religioner skal kunne leve i fred og frihed. Men den anden laere af Holocaust, som vores statsminis­ter fuldstaend­igt overser, er, at vi skal vaere ydmyge over for, at vi alle, kristne, muslimer og jøder, principiel­t kunne indtage gerningsma­ndens rolle og medvirke til folkedrab – som Bauman skriver.

Set i det lys og i lyset af de mange og veldokumen­terede beskrivels­er af bombardeme­nter af civile i Gaza, udsultning­en og ødelaeggel­sen af livsvilkår og den tiltagende bosaetterv­old og vold begået af soldater på Vestbredde­n vil det eneste rigtige og ansvarlige traek for den danske regering vaere, at den aktivt arbejder på at forebygge og standse folkedrab mod palaestine­nserne.

Ikke kun fordi det er i overensste­mmelse med Danmarks internatio­nale forpligtel­ser. Ikke kun fordi vores tavshed taerer på vores trovaerdig­hed og mulighed for at fremme menneskere­ttigheder internatio­nalt. Ikke kun for palaestine­nsernes skyld eller for Israels og det jødiske folks. Men også for vores egen skyld og for hele menneskehe­dens.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark