Jyllands-Posten

Slutspurt sikrede danskernes pensionsaf­kast i 2023

Langt ind i 2023 tegnede det ikke til, at året ville blive prangende. Men det aendrede sig med en historisk afslutning på året.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskernes pensionsfo­rmuer tog revanche i det forgangne år efter et mildest talt raeddeligt 2022. Og det med så meget saft og kraft i slutningen af året, at det ligefrem blev til en rekord.

Det viser en ny opgørelse fra Nationalba­nken.

Inden vi kommer til rekorden, skal vi først lige forbi det samlede afkast for 2023. Det sluttede ifølge tallene fra Nationalba­nken på 337 mia. kr. Til sammenlign­ing sluttede 2022 med et minus på ca. 700 mia. kr.

»Det er saerligt kursstigni­nger på aktier, som har trukket det positive afkast i 2023, mens også obligation­er har medvirket positivt. I 2022 var det saerligt tab på obligation­er og renteafdae­kning, som trak afkastene ned,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

Han påpeger, at opgørelsen fra Nationalba­nken udover pensionsku­ndernes afkast f.eks. også inkluderer afkastet på selskabern­es egenkapita­l.

Taet på nul

Dykker man ned i opgørelsen fra Nationalba­nken, som går tilbage til 2015, viser det sig, at pensionsaf­kastet lå meget taet på et rundt nul helt frem til og med oktober. Hele det positive afkast blev sikret i november og december, hvor der blev skabt 340 mia. kr. i afkast.

»Zoomer vi ind, viser dagens tal også, at afkastet for 4. kvartal i 2023 er det højeste i statistikk­ens levetid. På trods af et negativt afkast i oktober måned blev kvartalsaf­kastet på 297 mia. kr.,« konkludere­r Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom i Danica Pension, i en skriftlig kommentar.

Med det markante afkast i 2023 er det samlede afkast siden statistikk­ens begyndelse i 2015 nu oppe på 1.118 mia. kr.

På trods af et negativt afkast i oktober måned blev kvartalsaf­kastet på 297 mia. kr. MADS MOBERG REUMERT, CHEFØKONOM I DANICA PENSION

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark