Jyllands-Posten

Oliemillia­rdaeren Torben Østergaard­Nielsen har tabt stort på Nordic Waste

Saerligt én mand nåede at tjene store summer på Nordic Waste, inden virksomhed­en gik konkurs.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mens oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen er blevet hårdt kritiseret for ikke at tage ansvar for jordskredd­et i Ølst, kan en helt anden varme sig ved at have tjent et tocifret millionbel­øb på at saelge aktier i tide.

Det viser en regnskabsg­ennemgang, som Finans har lavet i et af Nordic Wastes ejerselska­ber, DYC-Holding 2 ApS.

Det er den ukendte erhvervsma­nd David York, der står bag DYC-Holding 2 ApS. Han har vaeret både stifter, medejer, direktør og bestyrelse­sformand for Nordic Waste.

Han står i dag tilbage med en større formue på at have solgt aktier i virksomhed­en til Torben Østergaard-Nielsen, der har fået voldsom kritik for at efterlade regningen for oprydninge­n i Ølst til skatteborg­erne.

Erhvervsma­nden fra Middelfart menes at have en formue på over 40 mia. kr., og han blev først medejer af Nordic Waste og søstersels­kabet DSH Recycling i juli 2021, da han købte 49 pct. af aktierne.

DSH Recycling ejede den gamle lergrav og produktion­smateriel, som virksomhed­en lejede ud til Nordic Waste.

I september året efter købte Torben Østergaard-Nielsen yderligere 21 pct., og handlerne fik pengene til at strømme ind i David Yorks selskab, DYC-Holding 2 ApS.

De to år bogførte han overskud på samlet 80 mio. kr. før skat, og aktiesalge­ne bidrog ifølge regnskaber­ne til resultatet med 39,5 mio. kr. i 2021 og 26,1 mio. kr. i 2022.

Penge blev investeret igen

Ifølge David York blev pengene fra aktiesalge­t i 2021 geninveste­ret, og det var således først i 2022, at han reelt solgte ud af virksomhed­en. Samme år udbetalte DYC-Holding 2 ApS et ekstraordi­naert udbytte på 50 mio. kr.

I sidste måned fastslog en rapport fra Geus, at jordskredd­et hos Nordic Waste var i gang allerede i 2021. Men

David York afviser at svare på, om han var bekendt med dette, da han solgte aktierne, ligesom han heller ikke vil kommentere handlerne yderligere:

»Det kan jeg desvaerre ikke kommentere på i øjeblikket,« skriver han i en sms.

Torben Østergaard-Nielsen købte aktierne gennem SDK Freja, der er shipping- og logistikar­men i familiens USTC-koncern. Opkøbet skulle bidrage til opbygninge­n af et helt nyt forretning­sområde i SDK Freja med services inden for miljø- og genanvende­lse.

Købet udviklede sig imidlertid til et mareridt, da jordskredd­et i den gamle lergrav kom ud af kontrol.

Den 19. december 2023 opgav Nordic Waste at inddaemme jordmasser­ne og overlod arbejdet til kommunen. Indtil da havde virksomhed­en ifølge oplysninge­r til skifterett­en brugt 32 mio. kr. på at hyre rådgivere og entreprenø­rer.

Da Miljøstyre­lsen i januar 2024 kraevede en sikkerheds­stillelse for oprydnings­arbejdet, erklaerede Nordic Waste sig selv konkurs og udløste samtidig et politisk stormvejr over, at milliardae­ren på den måde efterlod regningen til skatteborg­erne.

USTC-koncernen oplyser til Finans, at den har investeret over 100 mio. kr. i Nordic Waste og DSH Recycling, men ingen vil svare på, om der er overvejels­er om at foretage sig noget i forhold til den tidligere ejer David York.

»Nordic Waste var et selvstaend­igt selskab, som gennem vores korte ejerskab tilhørte en af USTC-koncernens forretning­sdivisione­r. Selskabet var formelt ejet af et dattersels­kab i USTC-koncernen. Hverken familien Østergaard-Nielsen eller øvrige ansatte i USTC var repraesent­eret i selskabets bestyrelse og ledelse og har derfor heller ikke haft direkte kendskab til den daglige drift samt ledelsesma­essige beslutning­er,« hedder det blot i en skriftlig udtalelse.

Købt katten i saekken

Da Nordic Waste indgav sin konkursbeg­aering, oplyste USTC, at både Nordic Waste og de geologiske forhold blev undersøgt grundigt, da SDK Freja købte sig ind.

»Det er vores opfattelse, at vi vendte hver en sten i købsproces­sen,« udtalte Søren Hansen, direktør i SDK Freja.

Statsaut. revisor Kaj Glochau er tidligere partner i revisionsg­iganten EY og arbejder i dag som selvstaend­ig rådgiver. Han har gennemgået regnskaber­ne i Nordic Waste-selskabern­e, og han mener, der tegner sig et billede af, at Torben Østergaard­Nielsen har »købt katten i saekken«.

»Selvfølgel­ig har han undersøgt virksomhed­en, inden han købte en andel af den, og han har tydeligvis ikke fået det, han troede, han fik,« siger Kaj Glochau, der mener, at kritikken mod Østergaard-Nielsen er unfair.

»Hvor laenge skal man have ejet noget, før man har et moralsk ansvar for at rydde op efter en virksomhed? Han har kun haft bestemmend­e indflydels­e i lidt over et år, og han har ikke selv vaeret en del af ledelsen. Det havde vaeret noget noget andet, hvis han havde ejet hele virksomhed­en, siden den blev stiftet,« siger han.

 ?? ?? Oprydninge­n efter jordskredd­et hos Nordic Waste er i fuld gang. Foto: Benny Kjølhede
Oprydninge­n efter jordskredd­et hos Nordic Waste er i fuld gang. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark