Jyllands-Posten

Erfaren pengejaege­r bliver en del af kuratellet i Nordic Waste

Advokat Boris Frederikse­n skal vaere med til at undersøge konkursen i Nordic Waste.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Advokat Boris Frederikse­n bliver en del af kuratellet i konkursboe­t efter Nordic Waste.

Det bekraefter både Boris Frederikse­n og advokat Anders Hoffmann Kønigsfeld­t, der i forvejen er med til at behandle konkursboe­t på mandat fra Randers Kommune.

Allerede da Nordic Waste blev erklaeret konkurs forrige mandag, forsøgte Kammeradvo­katen at komme med i kuratellet, men det afviste retsforman­den.

Nu er det så alligevel lykkedes, og dermed kommer det til at bestå af John Sommer Schmidt fra Gorrissen, Anders Hoffmann Kønigsfeld­t fra Bech-Bruun og Boris Frederikse­n fra Kammeradvo­katen.

Boris Frederikse­n er en af landets mest brugte kuratorer, og han er ofte at finde i nogle af de største konkurssag­er, hvor staten har penge til gode.

For eksempel var han kurator i den svindeldøm­te Britta Nielsens personlige konkursbo og i boet efter IT Factory.

Kuratellet har til formål at realisere alle vaerdier og fordele dem blandt kreditorer­ne, og det er derfor kreditorer­ne, der er med til at vaelge de advokater, der skal deltage i konkursbeh­andlingen.

Derudover skal advokatern­e tage stilling til, om ledelsesme­dlemmer har handlet ansvarspåd­ragende, eller om f.eks. koncernrel­aterede selskaber kan blive medansvarl­ige for virksomhed­ens kollaps.

I sidste uge meddelte regeringen på et pressemøde, at man vil have Kammeradvo­katen til at undersøge, om andre end det konkursram­te selskab kan stilles til ansvar, og derfor giver det god mening, at Kammeradvo­katen i skikkelse af Boris Frederikse­n nu bliver en del af kuratellet, siger Anders Hoffmann Kønigsfeld­t, der selv blev valgt på indstillin­g fra Randers Kommune.

»Det er fornuftigt, at vi samarbejde­r, og det er nemmest at gøre det som en del af kuratellet,« siger han.

Boris Frederikse­n vil blot bekraefte, at han er blevet udpeget på anmodning fra Miljøstyre­lsen og Gaeldsstyr­elsen.

John Sommer Schmidt har ingen kommentare­r. Han blev valgt på anmodning fra Jyske Bank og to koncernrel­aterede selskaber med olierigman­den Torben Østergaard-Nielsen som hovedaktio­naer.

Det ene selskab ejer den gamle lergrav og produktion­sudstyr, som blev lejet ud til Nordic Waste, og det har blandt andet gjort krav på 60 mio. kr., fordi bygningern­e er blevet ødelagt af jordskredd­et.

Randers Kommune har ligeledes anmeldt et krav, der på konkurstid­spunktet var opgjort til 83 mio. kr. plus moms, men som vokser dag for dag, fordi kommunen arbejder på at undgå, at jordskredd­et forurener omgivelser­ne og i vaerste fald begraver den naerliggen­de landsby Ølst i fem meter jord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark