Jyllands-Posten

Rådgivere ser flere og flere ledere, der mistrives

Flere er forurolige­t over, hvordan mistrivsel og stress vokser blandt landets ledere. Mange står med en cocktail af bekymringe­r og mangler et sted at tale ud, lyder det.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Helle Bro er bekymret. Som rådgiver i flere af landets store virksomhed­er har hun lagt maerke til en tendens, der over de sidste par år kun tegner sig mere tydelig for hende.

»Efter vi kom ud af covid-19, er der sket store forandring­er i vores måde at arbejde og i vores syn på mental trivsel. Men hvor vi taler rigtig meget om medarbejde­re, så glemmer vi lederne. Og jeg ser flere og flere ledere, der mistrives,« siger hun.

Helle Bro er stifter af Bro, et konsulenth­us med 30 ansatte, der beskaeftig­er sig med blandt andet organisati­onsudvikli­ng og strategisk kommunikat­ion.

Hun arbejder med både top- og mellemlede­re, og ifølge hende har flere fået svaerere ved at få enderne til at mødes.

»Du ser måske på Linkedin, at de tager en pause fra at arbejde eller en garden leave. Men i virkelighe­den kan de ikke se andre muligheder end at stoppe,« siger Helle Bro.

Ledelse har altid haft et ensomt element i sig, og krisehåndt­ering er en naturlig del af jobbet. Men krig, råvaremang­el, økonomisk usikkerhed og klimakrise er en ekstrem kombinatio­n at navigere i.

»Samtidig bliver lederne bedt om at vaere autentiske, empatiske og naervaeren­de.

De skal skabe trygge rammer og et psykologis­k trygt miljø, men hvem er det, der skaber det for dem? Jeg ser mange, der glemmer at prioritere sig selv og tage iltmasken på først,« siger Helle Bro.

Hos fagorganis­ationen Lederne har man også bemaerket, at flere henvendels­er handler om trivsel og mangel på samme.

»Det er ikke nyt, at du som leder hele tiden skal udvikle dig og møde nye udfordring­er. Men forandring­shastighed­en og kompleksit­eten stiger,« siger Signe Tønnesen Bergmann, arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent i Lederne.

»Hvis vi skal løse trivselskr­isen hos medarbejde­re, så skal vi også begynde at interesser­e os lidt mere for lederes trivsel.«

I statistikk­erne mistrives ledere generelt mindre end andre grupper. Men andelen af ledere, der for eksempel er stressede, stiger ligesom hos medarbejde­rne.

Sårbart at tale om

Ifølge en undersøgel­se fra Statens Institut for Folkesundh­ed var andelen af ledere med en såkaldt høj score på stress-skalaen 9,3 pct. i 2013. I 2021 var det steget til 14,3 pct.

»Der er en generel opfattelse af, at ledere har et privileger­et job med en høj løn, og de kan klare det hele. Og hvis de ikke trives, så kan de selv gøre noget ved det,« siger Signe Tønnesen Bergmann.

»Som leder kan det derfor vaere sårbart at tale om stress, fordi mange frygter, at det rammer deres trovaerdig­hed og autoritet.«

Stress og mental mistrivsel er i det hele taget i stigning, lyder det fra blandt andet landets pensionsse­lskaber, som står for stadig flere udbetaling­er til kunder, der har nedsat erhvervsev­ne på grund af psykiske lidelser – herunder alvorlig stress.

Og hos landets tredjestør­ste kommerciel­le pensionsse­lskab, Velliv, kan man genkende, at der er en saerlig stigning i det højere lønsegment end tidligere.

Blandt maend med en årlig lønindkoms­t over 540.000 kr. (eller 45.000 kr. om måneden) er der fra 2019-2023 sket en stigning på 9 procentpoi­nt af udbetaling­er ved nedsat erhvervsev­ne pga. psykiske lidelser.

For kvinder med en lønindkoms­t på mere end 540.000 kr. er stigningen 3 procentpoi­nt i samme periode.

»Vi kan se både i data og i den daglige dialog med kunderne, at de højtlønned­e fylder mere end tidligere, når det handler om psykiske lidelser. Og i saerdelesh­ed, når det handler om stress,« siger Julie Engelund Sander, sundhedsdi­rektør i Velliv.

Stress er rykket ind på de mere videnstung­e og specialise­rede arbejdspla­dser, hvilket afspejler sig i, at det også rammer kunder i de højere lønsegment­er, bemaerker hun.

»Saerligt blandt maend med en høj indkomst har vi set en stor stigning af kunder, der bliver så syge, at de må langtidssy­gemeldes,« siger hun.

Ifølge en ny undersøgel­se fra fagforbund­et Djøf blandt mere end 7.300 medlemmer svarer 19 pct. af medlemmer med lederansva­r, at de i meget høj grad eller høj grad er stresset i hverdagen. For ikkeledere er andelen 17 pct.

Og i forbundet ser man også en stigning i antallet af stressmeld­inger hos medlemmer med ledelsesan­svar, forklarer Sara Vergo, der er formand i Djøf.

»Ledere har typisk højere grad af indflydels­e end medarbejde­re, hvilket vi ved bidrager til at forebygge stress. Men flere undersøgel­ser peger også på, at isaer offentlige ledere i stigende grad oplever et begraenset ledelsesru­m. Desuden ved vi, at både offentlige og private ledere op

De (lederne, red.) skal skabe trygge rammer og et psykologis­k trygt miljø, men hvem er det, der skaber det for dem? Jeg ser mange, der glemmer at prioritere sig selv og tage iltmasken på først. HELLE BRO, RÅDGIVER OG STIFTER AF KONSULENTH­US

lever at vaere underlagt et stigende krydspres af modstriden­de krav og forventnin­ger,« siger hun.

I private virksomhed­er er stressfakt­orer typisk krav om compliance, KPI’er, pres på driften eller krav til bundlinjen.

Og for offentlige ledere handler det typisk om, at de skal implemente­re politisk vedtagne beslutning­er – og ofte i en vanskelig økonomisk ramme.

Saerligt mellemlede­re kan føle sig ensomme, lyder det fra Djøf.

»Det er klart, at det slider på den enkelte mellemlede­r i det lange løb at skulle lede opad og samtidig passe på medarbejde­re, der oplever et massivt arbejdspre­s, uden at man nødvendigv­is har accept eller vilkår til at aendre på forholdene,« siger Sara Vergo.

I sin spaede start

Ifølge Helle Bro er det vigtigt, at lederne ligesom deres medarbejde­re har et rum, hvor de kan tale med nogen om det, der er svaert. Hvor de kan indrømme, at de f.eks. ikke har styr på alle detaljerne eller lige ved, hvordan et problem skal løses.

»Det kraever stadigvaek mod som leder at sige »jeg trives ikke rigtig«. Hvilken dør er det, man skal banke på? Skal man gå ned i HR-afdelingen

og sige, jeg har det ikke super godt? Hvad taenker de så? Skal man gå til sit lederteam og raekke hånden op? Hvor er det, at man kan have den samtale?«

At vi overhovede­t taler om ledertrivs­el, er stadig i sin spaede start, mener hun. Fordi der ofte følger en opfattelse af, at hvis man ikke mentalt er på toppen, så kan man ikke fungere som leder.

»Det betyder jo ikke, at man vil have et andet job. Men det kan betyde, at man har brug for, at ens arbejdsliv bliver skruet sammen på en anden måde. Men vi mangler at tale om, hvordan vores ledere egentlig går og har det,« siger Helle Bro.

 ?? ??
 ?? ?? »Mange ledere fortaeller, at de ikke kan maerke sig selv og deres vaerdier laengere. Sådan nogle samtaler har jeg mange flere af, end jeg havde for fem år siden,« siger Helle Bro, stifter af konsulenth­uset Bro.
Foto: Gregers Tycho
»Mange ledere fortaeller, at de ikke kan maerke sig selv og deres vaerdier laengere. Sådan nogle samtaler har jeg mange flere af, end jeg havde for fem år siden,« siger Helle Bro, stifter af konsulenth­uset Bro. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark