Jyllands-Posten

Computersp­il er blevet en dansk eksportsuc­ces – nu går branchen solo

De danske producente­r af computersp­il har succes og voksevaerk. Derfor vil de nu skabe deres egen brancheorg­anisation.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Engang var computersp­il en slags lillebror til de store og måske lidt mere sexede film- og tv-brancher. I dag er rollerne vendt om, når man ser på tallene.

Computersp­il er blevet en gigantisk industri globalt med en forventet omsaetning på 1.700 mia. kr. sidste år, men har også vokset sig større end film og tv i Danmark.

Det markerer de danske computersp­ilsproduce­nter nu ved at gå solo. De siger farvel til Producentf­oreningen, som hidtil har vaeret deres branchefor­ening, og vil nu skabe deres egen.

»Vi er vokset så markant som branche nu, at det virker naturligt, at vi nu skal stå på egne ben. Det glaeder vi os rigtig meget til,« siger Søren Lundgaard, der er adm. direktør for Ghost Ship Games og er udnaevnt til midlertidi­g talsmand for det nye initiativ, som endnu kun er i sin vorden.

Den kommende computersp­ils-branchefor­ening har således ikke noget navn eller nogen organisati­on endnu. Og det er også kun Søren Lundgaard, der optraeder udadtil. Men det er et initiativ, som hele branchen bakker op om, forklarer han.

»Det er både de store og de små. Jeg har ikke mødt nogen, som ikke bakker op,« siger Ghost Ship-direktøren.

De seneste tal for hele branchen er fra 2022 og viser, at der blev hentet 3,6 mia. kr. samlet i omsaetning. Det er en stigning på 158 pct. på tre år. Andelen af de kroner, som kommer fra udlandet, er steget endnu hurtigere, så eksporten fra branchen ramte 2,6 mia. kr.

Med de tal overgår computersp­il nu langt de andre områder, som har hørt sammen under Producentf­oreningen. Hele den danske filmbranch­e omsatte for eksempel for godt 2 mia. kr. i 2022.

Er ikke utilfreds

At computersp­ilskaberne nu melder sig ud af Producentf­oreningen, handler ikke om utilfredsh­ed eller splid, understreg­er Søren Lundgaard.

»Vi har vaeret meget glade for at bo hos Producentf­oreningen, som har gjort et stort og vigtigt arbejde. Og spilbranch­en har historisk set ikke lagt mange penge i Producentf­oreningen, så de har helt klart leveret over evne i forhold det, vi har lagt,« siger han.

Men den nye forening handler også om at kunne skabe en mere klar profil, der kun fokuserer på computersp­il. Og på dansk lider branchen under, at den bliver kaldt ”spilbranch­en”, for ordet spil kan betyde mange ting.

»Vi skal altid haegte noget ekstra forklaring på ordet spil. Det er en lokal udfordring på dansk. Så der har vi noget ekstra arbejde foran os. Vi vil gerne derhen, at vi ikke skal laegge en masse ord oveni, når vi fortaeller, hvem vi er,« siger Søren Lundgaard.

Beslutning­en om at gå solo haenger også sammen med dannelsen af et nyt Institut for spiludvikl­ing, som indgik i seneste finanslov.

»Der vil vi gerne have en klar stemme, når det institut skal bygges op. Og så vil vi samle og styrke den danske spilbranch­e og gøre den større og staerkere. Vi skal vise resten af verden, hvor fede vi er i Danmark,« siger Søren Lundgaard.

Ghost Ship Games, som han står i spidsen for og er medstifter af, er en af de nyere succeshist­orier i den danske spilindust­ri. Seneste regnskab viste et overskud på 87 mio. kr. efter skat med blot 31 medarbejde­re.

Hos en af de gamle kendinge IO Interactiv­e, som blev kendt for Hitman-serien, blev overskudde­t i seneste regnskabså­r på 268 mio. kr. med lidt over 150 ansatte. Og hos Sybo Games, der er kendt for mobilspill­et Subway Surfers, bugnede bundlinjen med 175 mio. kr. med godt 120 ansatte.

Både Sybo Games og Ghost Ship Games er de senere år blevet opkøbt af udenlandsk­e koncerner. Schweizisk­e Miniclip betalte for eksempel over 2 mia. kr. for Sybo Games i 2022.

Vi skal vise resten af verden, hvor fede vi er i Danmark. SØREN LUNDGAARD, ADM. DIREKTØR, GHOST SHIP GAMES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark