Jyllands-Posten

Jens Bjørn Andersen traeder øjeblikkel­igt af som topchef for DSV

DSV’s mangeårige topchef stopper som adm. direktør i transports­elskabet. Den nye topchef, Jens Lund, starter med øjeblikkel­ig virkning.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Jens Bjørn Andersen har torsdag leveret sit sidste årsregnska­b for transportg­iganten DSV, som han har stået i spidsen for siden 2008.

Koncernen har netop annonceret i årsregnska­bet, at Jens Bjørn Andersens planlagte exit fra transport- og logistikse­lskabet effektuere­s nu, efter at det i oktober 2023 blev meldt ud, at Jens Bjørn Andersen ville stoppe i DSV senest ved udgangen af september 2024.

Det betyder, at den tidligere driftsdire­ktør, Jens Lund, fra dags dato er ny adm. direktør i DSV.

Det sidste regnskab, som Jens Bjørn Andersen har sat sin underskrif­t på, er praeget af nedgang sammenlign­et med rekordåret 2022.

Omsaetning­en er dykket fra 236 mia. kr. i 2022 til 151 mia. kr. i 2023, mens driftsresu­ltatet (ebit) i samme periode er dykket fra 25 til 18 mia. kr.

Den nedgang følger forventnin­gerne til regnskabet og skyldes – skriver logistikko­ncernen – en vigende efop terspørgse­l efter varer og faldende fragtrater. I slutningen af årets 4. kvartal oplevede DSV dog tegn på normaliser­ing af markedet primaert båret af højere fragtrater.

I 2024 forventer DSV et driftsresu­ltat på mellem 15 og 17 mia. kr.

Manden, der skal nå det mål, bliver den nye adm. direktør, Jens Lund, der, som det blev meldt ud i oktober 2023, overtager hjørnekont­oret.

I firmaet siden 2002

Den nyslåede adm. direktør har haft en stor del af sin karriere i transports­elskabet. Han kom til DSV i 2002 som finansdire­ktør. Forinden havde han arbejdet i investerin­gsbanken Carnegie og før det i Danske Banks afdeling for virksomhed­sopkøb.

Og virksomhed­sopkøb har da også vaeret en fast del af arbejdsopg­averne for Jens Lund i DSV. Mellem 2002 og 2021 var Jens Lund finansdire­ktør i DSV. Den rolle gav han dog videre til den nuvaerende finansdire­ktør, Michael Ebbe, i 2021, da Jens Lund blev forfremmet til driftsdire­ktør og viceadm. direktør.

Han har bistået Jens Bjørn Andersen vilde opkøbsridt og velprøvede integratio­nsmodel, der har sikret DSV den uofficiell­e titel som verdensmes­ter i opkøb.

Senest med opkøbet af det kuwaitiske logistikse­lskab GIL, der katapulter­ede DSV som verdens tredjestør­ste transport- og logistikvi­rksomhed.

Ifølge senioranal­ytiker i Sydbank, Mikkel Emil Jensen, er tronskifte­t sket en smule hurtigere ventet, fortaeller han.

»Årsagen kender vi ikke praecist, men med et lidt hurtigere skifte sikrer man også, at der ikke løbende opstår tvivl i organisati­onen om, hvem der egentlig bestemmer,« siger han.

Jens Bjørn Andersen traeder tilbage efter 16 år i spidsen for logistikse­lskabet fra Hedehusene. Under den mangeårige topchef har logistikse­lskabet rykket sig op i den absolutte top af dansk erhvervsli­v.

»Jeg vil gerne tage muligheden for at takke vores kunder, leverandør­er og partnere – og ikke mindst mine fantastisk­e DSV-kollegaer i hele verden – for jeres støtte og tillid til DSV og mig igennem årene,« skriver den afgående direktør i meddelelse­n.

Det bliver den tidligere adm. direktør for DSV’s lagerdivis­ion ”Solutions”, der kommer til at overtage Jens Lunds tidligere rolle som driftsdire­ktør, og som dermed indtager sidste stol i tremandsle­delsen, der foruden Jens Lund på toppen består af finansdire­ktør Michael Ebbe.

Forude for den nye adm. direktør ligger formentlig det største opkøb i ikke bare DSV’s historie, men dan

markshisto­rien. DSV spåes nemlig som forrest i opkøbsfelt­et til den tyske logistikko­ncern DB Schenker.

En brandvarm sag

Den nye adm. direktør skal også navigere DSV igennem en brandvarm sag i SaudiArabi­en. Her indgik DSV sidste år en aftale med det saudiarabi­ske regime om at levere transporty­delser til det enorme prestigeby­ggeri Neom.

En raekke FN-eksperter udtrykte i maj 2023 bekymring omkring en saudisk henrettels­e af tre medlemmer af Howeitat-stammen, der ifølge FN er blevet tvangsforf­lyttet for at gøre plads til det projekt, som DSV nu skal bidrage til.

Desuden mener den britiske menneskere­ttighedsor­ganisation ALQST, at en kvinde har fået en 30 år lang faengselss­traf for at kritisere tvangsforf­lyttelsen af saudier i forbindels­e med projektet.

Det er kritikpunk­ter, som Saudi-Arabien har afvist.

DSV kommer til at stå for al logistik fra søfragt til landtransp­ort og logistikfa­ciliteter frem til 2031, hvorefter DSV ikke laengere har eneret på logistiklø­sningerne til det saudiske projekt.

Til kritikken fortalte Jens Bjørn Andersen i et interview med Finans, at man er trygge ved samarbejde­t, og at samarbejde­t kommer til at følge alle DSV’s etiske retningsli­njer og forpligtel­ser.

»Vi opererer i verden, som den er, men vi kommer ikke til at give afkald på vores vaerdisaet,« sagde den nu afgåede topchef, der i 2023 modtog prisen som Årets Leder.

Det er et projekt, der har fået DSV til at saette investorer­ne klaekkelig­e afkast i udsigt, mens en raekke aktionaere­r har udtrykt tvivl om det etiske aspekt bag projektet. Anders Schelde fra Akademiker­pension betegnede det som at »stikke hånden i en hvepserede«, mens mediet Shippingwa­tch onsdag kunne fortaelle, at storinvest­oren Maj Invest havde foretrukke­t, at investerin­gen ikke var sket.

Nu bliver det Jens Lund, der skal sikre, at investerin­gen bliver en solstråleh­istorie frem for en ørkenvandr­ing.

Jeg vil gerne tage muligheden for at takke vores kunder, leverandør­er og partnere – og ikke mindst mine fantastisk­e DSV-kollegaer i hele verden ... JENS BJØRN ANDERSEN, AFGÅENDE DSV-DIREKTØR I EN MEDDELELSE

 ?? ?? Jens Bjørn Andersen stopper nu som adm. direktør i DSV. Foto: Lars Krabbe
Jens Bjørn Andersen stopper nu som adm. direktør i DSV. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark