Jyllands-Posten

Generation Z: Problembør­n eller pionerer?

Generation Z vil i 2030 udgøre ca. 30 pct. af arbejdssty­rken. Er de danske virksomhed­er klar til et helt nyt niveau af krav og forventnin­ger?

- ANN FORUP HELMICH Ledelsesko­nsulent

»Jeg vil huske at have det sjovt og vaere mindre seriøs,« sagde min gode ven Daniel med et smil på laeben, da vi tog plads i skiliften på vores årlige skiferie.

Han havde netop delt sit nytårsfors­aet, og det var ikke et forsaet for hans personlige liv. Det var en refleksion over hans rolle som leder og en erkendelse af, at tiden kalder på autenticit­et og aegthed. Og ønsker du at tiltraekke og forstå de yngre generation­er, kraever det desuden en aendret ledelsesst­il.

Daniel er COO (driftsdire­ktør) i en større dansk techvirkso­mhed, og som vi svaevede opad bjerget i skiliften, blev vores samtale om, hvordan danske virksomhed­er kan tiltraekke Generation Z, mere og mere vidtraekke­nde.

Denne generation, født mellem midten af 1990’erne og begyndelse­n af 2010’erne, er kendt for deres innovative tilgang og teknologis­ke faerdighed­er. Men de søger mere end blot et job; de søger en meningsful­d dagligdag og en arbejdspla­ds, der matcher deres vaerdisaet.

Daniel delte en oplevelse med mig, hvor han for nylig havde haft en samtale med en ung kandidat fra Generation Z, der søgte en stilling i hans virksomhed. Kandidaten havde spurgt ham: ’Hvad gør din virksomhed for at bidrage til samfundet?’ og ’Hvordan giver I medarbejde­re mulighed for at balancere deres arbejdsog privatliv?’

Imponeret over kandidaten­s engagement måtte Daniel erkende, at hans virksomhed skulle oppe sig for at tiltraekke talenter som ham.

Så hvordan kan danske virksomhed­er tiltraekke Generation Z?

Det handler om at vaere autentisk og give medarbejde­rne en dybere mening i deres arbejde. Et ’purpose’, et why”. Generation Z er gode til at spotte aegthed, og de ønsker at arbejde for organisati­oner, der arbejder tydeligt med deres vaerdier. Her er nogle skridt, danske ledere kan tage:

Vaer dig selv: Det er fristende at forsøge at tilpasse sig den nyeste ledelsestr­end eller det, man tror, Generation Z leder efter. Men den bedste tilgang er faktisk at vaere sig selv. Bring hele dig i spil som leder. Og så vaer aerlig om din virksomhed­s kultur og vaerdier og fortael åbent om, hvordan din virksomhed arbejder på at gøre en positiv indvirknin­g på samfundet.

Vaer tydelig om et højere formål: Generation Z ønsker at arbejde for virksomhed­er, der bidrager positivt til samfundet og miljøet. Gør det derfor klart, hvordan virksomhed­en er involveret i samfundsan­svarlige aktivitete­r og baeredygti­ghed. Det viser, at I deler de unges bekymringe­r og vaerdier.

Skab et inkluderen­de miljø: Generation Z saetter pris på mangfoldig­hed og inklusion. Sørg for, at din virksomhed har en inklusiv kultur, hvor forskellig­heder vaerdsaett­es og respektere­s. Dette vil appellere til Generation Z, der ønsker at føle sig velkomne og acceptered­e på arbejdspla­dsen.

Fokuser på muligheder for personlig vaekst: Den unge generation ønsker kontinuerl­ig laering og udvikling. Vis, hvordan din virksomhed tilbyder muligheder for faglig og personlig vaekst. Dette kan f.eks. omfatte uddannelse­sprogramme­r, mentorship­s og muligheder for at arbejde på tvaers af organisati­on og projekter.

Vaer aktiv på sociale medier: Generation Z er dybt forankret i den digitale verden. Vaer synlig på sociale medier og del indhold, der viser din virksomhed­s kultur og vaerdier. Og hav is i maven og lad dine medarbejde­re dele indhold. Det giver potentiell­e kandidater mulighed for at laere din virksomhed endnu bedre at kende.

Generation Z er gode til at spotte aegthed, og de ønsker at arbejde for organisati­oner, der arbejder tydeligt med deres vaerdier. ANN FORUP HELMICH

arbejdsliv: Denne generation saetter pris på fleksibili­tet i hverdagen og i arbejdsliv­et. Overvej at tilbyde mulighed for hjemmearbe­jde og fleksibel arbejdstid.

I en tid, hvor der er hård konkurrenc­e om talent, kan det vaere afgørende for danske virksomhed­er at tilpasse sig Generation Z’s forventnin­ger og vaerdier. Det handler om autenticit­et og den dybere mening med dét at gå på arbejde. Så med Daniels nytårsfors­aet som inspiratio­n handler det om at skabe en arbejdspla­ds, der tiltraekke­r og begejstrer den naeste generation af talentfuld­e medarbejde­re.

De initiative­r, jeg omtaler her, er tiltag, der for de fleste er en hygiejnefa­ktor – noget vi alle, på tvaers af generation­er, vaerdsaett­er og stiller krav til. Den fremadstor­mende Generation Z er mere udtryksful­de og vokale om deres krav. Når vi adresserer disse behov, får vi en arbejdssty­rke, der vil møde op på arbejde fyldt med energi, motivation og en glaede ved at have et meningsful­dt arbejde.

Og tag ikke fejl, det vil også afspejle sig i bundlinjen.

Fleksibelt

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark