Jyllands-Posten

Det begyndte med en skideballe: Nu har han skabt sit eget drømmejob

Thomas Meinert Larsen, talsperson for Ansvarlig Fremtid, kaemper for at få pensionsse­lskaberne til at bruge deres pengetanke til at fremme den grønne omstilling.

- JAKOB MARTINI Klimaredak­tør jakob.martini@finans.dk

Det, som jeg synes er så utroligt vigtigt, får jeg nu løn for at kaempe for. THOMAS MEINERT LARSEN, TALSPERSON OG KAMPAGNELE­DER I ANSVARLIG FREMTID

Der var øretaever i luften, da Thomas Meinert Larsen blev indkaldt til møde på chefgangen i en stor pensionska­sse.

Han var en helt almindelig pensionsku­nde, som havde stillet forslag om at investere mere klimavenli­gt. Men ifølge cheferne omkring mødebordet ville forslaget vaere det rene gift for kundernes afkast.

»Jeg husker ikke, hvordan ordene faldt, men jeg oplevede det i hvert fald som en skideballe,« siger den 49-årige Thomas Meinert Larsen.

Han var dengang for 10 år siden forsker og lektor inden for ernaering og fedme ved Københavns Universite­t. Og han var godt traet af at se, at hans pensionsop­sparing blev brugt til at finansiere en raekke af de fossile selskaber, som ignorerede alle klimaadvar­sler.

Det lagde han ikke skjul på den forårsdag i 2014, hvor han gik på talerstole­n under generalfor­samlingen i det, der nu hedder Akademiker­pension. Han ville fremlaegge sit forslag om at stoppe yderligere investerin­ger i fossil energi.

»Det var en helt ny tankegang. Mange af medlemmern­e syntes egentlig, at det var fint nok, men det gjorde ledelsen ikke,« siger Thomas Meinert Larsen.

Akademiker­pension kan ikke kommentere på det konkrete møde med Thomas

Meinert Larsen. Men man henviser til referatet fra generalfor­samlingen, hvor ledelsen var lodret imod forslaget, der udløste en livlig og langstrakt debat. Ledelsen fik sin vilje. 507 stemte imod, mens 484 stemte for.

Men blot et år senere tippede flertallet, hvilket ifølge Thomas Meinert Larsen blev begyndelse­n på den grønne bølge, der siden er skyllet ind over den danske pensionsse­ktor.

»Det var en blåstempli­ng af, at medlemmern­e ville det her,« siger han.

Har fravalgt bil

Thomas Meinert Larsen bor sammen med sin hustru og sin 12-årige datter i en lejlighed på Islands Brygge i København.

Han har fravalgt at have en bil, han har fløjet faerre end fem gange i de seneste 8-10 år, og af klimamaess­ige hensyn har parret valgt kun at få ét barn.

»Jeg synes, at man selv bør indrette sit liv efter de principper, som man beder andre om at gøre,« siger Thomas Meinert Larsen.

Han voksede op ved byen Glumsø på Sydsjaella­nd, gik på gymnasiet i Naestved og laeste siden til laborant i Slagelse, inden han i 1996 flyttede til København for at laese biokemi på Landbohøjs­kolen.

Han skrev en ph.d. inden for ernaering og fedme, og det blev hans forsknings­område i mere end 20 år.

Undervejs blev han ramt af en klimabekym­ring, som han ikke kunne få sig selv til at ignorere. Den blev for alvor udløst i 2006, da han så den tidligere amerikansk­e vicepraesi­dent Al Gores klimafilm ”En ubekvem sandhed”.

»Det var jo den film, som for alvor lykkedes med at gøre dette ret komplicere­de emne til noget, som almindelig­e mennesker kunne forstå. Der gik det op for mig, at det var virkelig, virkelig alvorligt. Der måtte simpelthen gøres noget,« siger han.

Penge i en grønnere retning

I årene efter var han med til at starte ngo’en Klimabevae­gelsen, og da han efter nogle år fik øje for pengespore­t, var han drivkrafte­n bag etablering­en af den selvstaend­ige ngo Ansvarlig Fremtid.

»Det handlede om at skubbe pengene i en grønnere retning. Det kunne vi se en mulighed for at gøre i de pensionska­sser, hvor der er et medlemsdem­okrati. Så det var der, vi begyndte,« siger Thomas Meinert Larsen.

Undervejs er han løbet ind i masser af modvind. Men han er blevet ved og har over årene udviklet sig til en klimastemm­e, der er respektere­t i det meste af den finansiell­e sektor herhjemme.

Efter mange års frivilligt arbejde lykkedes det i 2021 at skaffe finansieri­ng til en fuldtidsst­illing som talsperson for Ansvarlig Fremtid.

Her kortlaegge­r Thomas Meinert Larsen blandt andet pensionsse­lskabernes klimaindsa­ts og samarbejde­r med internatio­nale ngo’er.

»Det er jeg meget begejstret for,« siger han.

»Det, som jeg synes er så utroligt vigtigt, får jeg nu løn for at kaempe for.«

Der er sket meget siden mødet på chefgangen for 10 år siden.

Danske pensionsse­lskaber har vaeret initiativt­agere til internatio­nale klimasamme­nslutninge­r, de investerer massivt i grøn energi og går indimellem i flaesket på nogle af verdens største CO 2-udledere.

Det gaelder ikke mindst Akademiker­pension, der ofte udpeges som en af sektorens grønne spydspidse­r.

Men det får ikke Thomas Meinert Larsen til at klappe sig selv på skulderen.

»Nej, jeg synes jo slet ikke, at det går hurtigt nok,« siger han.

 ?? ?? Thomas Meinert Larsen har fravalgt at have bil, og af klimamaess­ige hensyn har han og hustruen valgt kun at få ét barn. Foto: Brian Karmark
Thomas Meinert Larsen har fravalgt at have bil, og af klimamaess­ige hensyn har han og hustruen valgt kun at få ét barn. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark