Jyllands-Posten

»Bindegalt« siger rådmand efter sag om vielse af mindreårig

Aarhus Kommune oplever »en del« sager, hvor der er indgået et aegteskab i udlandet, før den ene part er 18 år. Rådmand kalder det bindegalt.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF Esben.L.Mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Det har mødt skarp kritik, at Østjylland­s Politi ikke har rejst sigtelser i en sag, hvor en mindreårig muslimsk pige mod loven blev islamisk viet af en imam i 2022. Også Aarhus Kommune kendte til aegteskabe­t, berettede Berlingske Tidende torsdag.

Men Jyllands-Posten kan nu fortaelle, at kommunen kender til flere sager, hvor et aegteskab er indgået, inden den ene part var fyldt 18 år.

I modsaetnin­g til eksemplet i Berlinske Tidende er disse andre vielser foregået i udlandet. Det viser svaret på en såkaldt 10-dages forespørgs­el fra Aarhus Kommunes socialforv­altning, hvor Team for AEresrelat­erede Konflikter (Taek) hører under.

Det er »vaesentlig at bemaerke, at Taek ofte arbejder i sager med borgere, der kommer fra et land, hvor aegteskabe­t er lovligt under det 18. år. Derfor oplever Taek en del sager, hvor aegteskabe­t er indgået i udlandet, før den ene part er 18 år,« står der i svaret.

Her fremgår det ikke, hvor mange sager, der praecis er tale om, eller hvornår aegteskabe­rne er indgået.

Ville ikke lade sig afhøre

Frem til en lovaendrin­g i 2017 var det muligt at få dispensati­on til at gifte sig med en person under 18 år via et såkaldt kongebrev. I 2021 vedtog Folketinge­t en styrket indsats mod negativ social kontrol.

Det betød blandt andet et forbud mod religiøse vielser af mindreårig­e og skaerpet straf for at fastholde nogen i et aegteskab med tvang.

I sagen fra Aarhus valgte Østjylland­s Politi ikke at sigte imamen, fordi den »unge kvinde« ikke ønskede at lade sig afhøre eller involvere politiet på anden vis. Det oplyser politiinsp­ektør Anders Uhrskov i en skriftlig kommentar til JP Aarhus.

»Vores vurdering var, at det potentielt kunne eskalere hendes familiesit­uation, hvis vi gik videre i sagen. Det vil altid vaere en konkret vurdering, hvordan vi bedst muligt håndterer en sag, og i denne sag vurderede vi, at det kunne blive vanskeligt at hjaelpe den unge kvinde, hvis vi f.eks. greb til sigtelser. Derfor valgte vi at hjaelpe hende på anden vis i taet samarbejde med kommunens fagfolk,« forklarer han.

Østjylland­s Politi vil af hensyn til kvindens identitet ikke oplyse, hvor gammel den omtalte kvinde var, da hun blev gift.

På et direkte spørgsmål om, hvorfor hensynet til den unge kvinde er gået forud for loven, fastslår Østjylland­s Politi, at myndighede­n ikke har yderligere kommentare­r til sagen.

Politiets ageren i sagen er i Folketinge­t blevet kritiseret af Liberal Alliance og Danmarksde­mokraterne,

mens SF undrer sig over, at imamen undgår en sigtelse.

Også lokalt i Aarhus bliver sagen mødt med hovedryste­n fra Danmarksde­mokraterne­s byrådsmedl­em Jakob Søgaard Clausen. Han mener, at Østjylland­s Politi bør gå hårdere til den pågaeldend­e imam.

»Som minimum bør Østjylland­s Politi sigte imamen, hvis loven er blevet brudt. Det er ret tydeligt, at hvis man ikke siger fra over for religiøse vielser af mindreårig­e, så er der ikke noget, der står i vejen for, at man bryder loven igen,« siger Jakob Søgaard Clausen.

Socialrådm­and

Anders

Winnerskjo­ld (S) vil ikke udtale sig om den konkrete sag i Aarhus, hvor en imam har viet en mindreårig muslimsk pige, af hensyn til de involvered­e.

Fuldstaend­ig bindegalt

»Men generelt mener jeg, at det er fuldstaend­ig bindegalt, at nogle bliver religiøst viet med mindreårig­e, og det skal ikke finde sted i Danmark. Punktum. Det er også ulovligt. Så det har jeg ikke to meninger om,« siger han og ønsker ikke at kommentere, at Østjylland­s Politi ikke har rejst sigtelser mod den pågaeldend­e imam:

»Der er nogle rimelig gode grunde til det. Men dem kan jeg desvaerre ikke fortaelle.«

I besvarelse­n på 10-dages forespørgs­len, som er stillet af byrådsmedl­em Jakob Søgaard Clausen i december sidste år, oplyser Aarhus Kommune bl.a. også, at der kan vaere sager, som ikke fremgår af besvarelse­n:

»Det er vaesentlig­t at understreg­e, at Sociale Forhold og Beskaeftig­else ikke har kontakt til alle borgere i Aarhus Kommune, men kun dem, som har behov for en social- eller beskaeftig­elsesrette­t indsats. Forvaltnin­gen er derfor afhaengig af underretni­nger, at borgere selv anmoder om støtte, eller at forvaltnin­gen selv får den nødvendige viden.«

 ?? (S). Foto: Benny Kjølhede ?? Vielser af mindreårig­e hører ikke hjemme i Danmark, siger socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld
(S). Foto: Benny Kjølhede Vielser af mindreårig­e hører ikke hjemme i Danmark, siger socialrådm­and Anders Winnerskjo­ld

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark