Jyllands-Posten

Institutio­ner får lov at låse af for hundelufte­re

Nu får lokale ledere i kommunens institutio­ner mulighed for at låse deres legepladse­r af uden for åbningstid­en og kan dermed undgå hundelorte og andet affald.

- KIM SKOVRUP ANDERSEN Din Avis Aarhus kim.s.andersen@dinavis.dk

Det skal vaere slut med hundelorte, cigaretsko­dder og glasskår på de kommunale institutio­ners legepladse­r.

På onsdagens byrådsmøde blev det vedtaget, at hver enkelt leder lokalt får mulighed for at låse sin legeplads af uden for åbningstid­en.

Det sker for at undgå episoder, som man oplevede for nyligt i Viby og Lystrup, hvor man isaer døjede med flere kilo lort fra menneskets bedste ven.

Alle byrådspart­ier tog godt imod forslaget, og SF’s Mette Bjerre haeftede sig ved, at en eventuel aflåsning kun skal vaere midlertidi­g for at tage hensyn til dem, der bruger legepladse­rne i dagtimerne.

»Der kan desvaerre opstå traelse og ulaekre situatione­r, som gør, at man må låse af i en kort periode, men legepladse­rne skal som udgangspun­kt vaere åbne for alle - også uden for åbningstid. Det er helt naturligt. Det er vores allesammen­s legepladse­r, så selvfølgel­ig skal der vaere fri adgang,« fastslog hun.

»En aergerlig konsekvens«

Venstres politiske ordfører, Mathilde Hjort Bressum, har tidligere sendt en 10 dages forespørgs­el til Magistrate­n for Børn og Unge med henblik på, at institutio­ner skal kunne låse deres legepladse­r af.

»Det er en aergerlig konsekvens af dårlig opførsel, og det er sket flere steder, at folk ikke samler op efter deres hunde eller efterlader nikotinpos­er, cigaretsko­dder, knuste glasskår og i vaerste tilfaelde kanyler. Det er skraemmend­e, at der åbenbart er folk, der ikke har laert at rydde op efter sig selv. Det er spild af paedagoger­nes tid, at de skal gå og rydde op efter andre mennesker i stedet for at bruge den sammen med børnene. Og det kan vaere farligt og sundhedssk­adeligt for børnene, som måske kommer til at putte noget af det her affald i munden,« sagde Mathilde Hjort Bressum og fortsatte:

»Det er med rette, at vi nu giver de enkelte dagtilbuds­ledere mulighed for at traeffe flere beslutning­er selv, når de oplever udfordring­er med folk, der ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv.«

Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF) var enig:

»Jeg synes, det er naturligt, at vi giver lederne kompetence­n til at kunne låse af i en periode, når det er nødvendigt, men det er vigtigt at understreg­e, at de fleste legepladse­r blive brugt dagligt uden problemer,« sagde han og naevnte, at der er over 100 legepladse­r, som hører under Børn og Unge-magistrate­n.

Byrådsfors­laget indeholder også en såkaldt principbes­lutning om, at legepladse­r i tilknytnin­g til dagtilbuds­afdelinger, skoler og fritidstil­bud skal vaere åbne tilbud til borgere og gaester uden for normal åbningstid.

»Med det her forslag udvider vi faktisk muligheden for at bruge legepladse­rne fra den lidt pudsige beslutning, der blev truffet for 13 år siden, hvor det kun var i midtbyen, at legepladse­rne skulle vaere åbne efter åbningstid,« sagde Medom.

 ?? ?? Christina Simonsen, paedagog i Traehøjen i Viby, var for nylig med til at samle tre kilo hundelort op, som blev placeret i en pose ved lågen til børnehaven for at statuere et eksempel. Privatfoto.
Christina Simonsen, paedagog i Traehøjen i Viby, var for nylig med til at samle tre kilo hundelort op, som blev placeret i en pose ved lågen til børnehaven for at statuere et eksempel. Privatfoto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark