Jyllands-Posten

»Hvorfor står politikern­e ikke op for, at her i Aarhus vil vi kulturen?«

Danske kunstnere kunne laere noget af deres tyske kolleger, og Aarhus Kommune burde saette større pris på Den Jyske Opera, mener operachef Philipp Kochheim, der i foråret takker af som operachef og lige nu viser sin sidste opera her, den følelsesbe­tonede

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Philipp Kochheim synes egentlig, at danske kunstnere helt generelt kunne laere noget af deres tyske kolleger.

»Jeg vidste ikke, hvad der ventede mig, da jeg kom hertil for syv år siden,« siger den tyske operachef for Den Jyske Opera, der torsdag aften er klar til premiere på sin sidste opera som operachef i Aarhus, Jules Massenets ”Werther”.

»Men forskellen mellem Tyskland og Danmark viste sig at vaere meget større, end jeg havde forventet. Tag f.eks. kunstneren­s rolle i samfundet. I Tyskland mener vi, at en kunstner bør saette fingeren på ting i samfundet, der er forkerte eller uforståeli­ge. Kunstneren skal vaere stenen i skoen, kan man sige. Men i Danmark har man en anden forventnin­g – her skal kunstneren vaere venlig, underholde­nde og på ingen måde besvaerlig.«

Bladet fra munden

Måske er det derfor, at den 53-årige Philipp Kochheim nu, få måneder inden han stopper på Den Jyske Opera, selv tager bladet fra munden.

For han undrer sig højlydt over, at Den Jyske Opera skal betale mere tilbage til Aarhus Kommune, end kommunen yder i støtte. Operakompa­gniet betaler således knap 3,2 mio. kr. i salsleje og husleje, mens den kommunale støtte lyder på 1,8 mio. kr. Staten er anderledes generøs – den giver 40,7 mio. kr. i støtte.

»Den støtte er vi taknemmeli­ge for. Men jeg tror, at vi er det eneste operakompa­gni i verden, som får minusstøtt­e fra sin kommune. Det er jo absurd, at vi er 1,4 mio. kr. bagud i forhold til kommunen, inden vi overhovede­t tager fat på en ny saeson. Uden statsstøtt­e og fondsmidle­r ville vi ikke eksistere. Samtidig siger man, at en vigtig faktor for det at bo i Aarhus

er, at der er et stort kulturelt tilbud. Så hvorfor står politikern­e ikke op for, at her i Aarhus vil vi kulturen, og vi vil have den til at vaere staerk, også når det gaelder opera?« siger han.

»Det har vaeret en stor overraskel­se for mig. Jeg har arbejdet mange steder i verden, og jeg har aldrig oplevet den attitude til opera. Aldrig. Hvis ikke politikern­e kan se, hvad de har her med et operakompa­gni og et symfoniork­ester i verdenskla­sse, hvor er vi så henne?«

Naeste plan: Film

Det er nu ikke derfor, at Philipp Kochheim har valgt at sige tak for denne gang i Aarhus. Han vil bare gerne videre og flytter tilbage til Tyskland, hvor han har en lejlighed i både Hamborg og Berlin.

»Syv år er godt, jeg har vist, hvad jeg gerne ville, og jeg ønsker ikke at gentage mig selv. Jeg har stadig energi til at skabe forandring, så det er nu, jeg skal udfordre mig selv med noget nyt. Selvfølgel­ig vil jeg stadig instruere operaer – dem har jeg instrueret 105 af, så jeg kender området til bunds – men jeg vil også gerne lave min første film,« siger han.

»Når jeg stopper her den 1. maj, begynder jeg på at skrive et filmmanusk­ript til en tysk spillefilm om cancel culture, og hvad det gør ved kulturen og ved mennesker. En af mine venner er producer, og vi er blevet enige om, at vi efter et år kigger hinanden i øjnene og ser, om projektet kan baere. Kan det, går vi all in.«

Der skal ikke vaere opera i filmen, siger han, for han synes slet ikke, at opera

hører hjemme i filmmediet:

»Opera skal vaere på scenen med virkelige mennesker og et orkester, der spiller live.«

Både skønt og udfordrend­e

»Det har vaeret både skønt og udfordrend­e at vaere i Aarhus,« siger Philipp Kochheim og klapper sig på maven.

Danske kager er efter hans mening de bedste i verden, så han tager et par ekstra kilo med hjem til Tyskland.

»Jeg har også nydt at arbejde sammen med alle de mennesker her i kompagni. Maerkeligt nok var netop coronaåren­e kunstneris­k set en god tid, fordi vi åbnede et operahus på havnen, hvor folk kunne sidde adskilt. Det viste, at dette operahus er fleksibelt og hurtigt, selv om det er en gammel dame,« mener han.

Han kom også med en plan om at lave begynderko­ntrakter, hvor nyuddanned­e sangere for en lavere løn kunne prøve operascene­n af, få erfaring og vise deres ansigter og stemmer frem, men det kom han ikke igennem med hos fagforenin­gerne.

»Det var lidt svaert for mig. Det er standard i Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor det rent faktisk hjaelper de unge på vej i branchen. Men her ville fagforenin­gerne ikke engang tale om det. Det er dumt,« mener han.

»Det har vaeret en skuffelse, at jeg ikke kunne skubbe til det. Til gengaeld er jeg enormt stolt over at have lavet ”Den danske serie”, hvor vi har vist, at Danmark har en rig, klassisk musikkultu­r, som er gået lidt i glemmeboge­n. Jeg er også stolt over, at vi har succes med Opera i Parken, hvor vi som en gave til aarhusiane­rne under åben himmel i Skansepark­en har vist, hvad opera er.«

Han taler helst ikke dansk, selv om han forstår sproget fint, også jokes.

»Jeg føler mig dum, når jeg skal lede efter ordene, ikke kan udtale dem rigtigt og heller ikke kan bruge de nuancer, jeg gerne vil. Jeg taler virkelig meget engelsk, jeg drømmer på engelsk og kom også til at tale engelsk til min mor forleden, men selv der kan jeg ikke udtrykke mig med den subtilitet, jeg kan på tysk,« siger han, der til gengaeld har sat sig ind i dansk historie.

»Jeg har prøvet at se så meget af Danmark som muligt. Der er vist ikke det slot eller museum, jeg ikke har vaeret på. Jeg har virkelig dykket ned i dansk historie, jeg kunne skrive flere operaer over danske konger. Min favorit er Frederik IV,« smiler han.

»Og Tove Ditlevsen. Hendes liv, hendes karakter – hun ville vaere en fantastisk historie i en opera.«

Rådmand er glad

Foreholdt Philipp Kochheims undren over størrelsen af støtte fra Aarhus Kommune skriver kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R) i en mail, at han er glad for, at Den Jyske Opera har hjemme i Aarhus.

»Den Jyske Opera er hele Danmarks opera og optraeder derfor mange forskellig­e steder i landet. Jeg er glad for, at operaen fra sin base i Aarhus giver operaoplev­elser til mange egne af landet. Derfor bakker vi i Aarhus også både politisk og økonomisk op om Den Jyske Opera, men det er selvfølgel­ig helt afgørende, at alle de andre kommuner også gør det,« skriver han.

»Jeg oplever et godt og taet samarbejde med Den Jyske Opera og også, at vi har en faelles ambition om at udbrede opera til flest muligt. Det er vigtigt for mig, at vi i Aarhus har et bredt og alsidigt kulturtilb­ud. Derfor er det også helt naturligt, at vi støtter Den Jyske Opera, men et alsidigt kulturtilb­ud betyder også, at der er mange, der skal deles om de midler, som kommunen har afsat til kultur, og hvis nogen skal have mere, så vil der vaere andre, som skal have mindre.«

 ?? ?? »Det er den opera, der kommer naermest på mig selv som menneske. Nogle af scenerne har vaeret svaere for mig, for jeg har selv vaeret gennem mange af dem i mit eget liv,« siger operachef Philipp Kochheim om ”Werther”, som torsdag har premiere i Musikhuset Aarhus. Her er der Angelos Samartzis, Eva Zalenga og Anton Eriksson på scenen. Foto: Anders Bach
»Det er den opera, der kommer naermest på mig selv som menneske. Nogle af scenerne har vaeret svaere for mig, for jeg har selv vaeret gennem mange af dem i mit eget liv,« siger operachef Philipp Kochheim om ”Werther”, som torsdag har premiere i Musikhuset Aarhus. Her er der Angelos Samartzis, Eva Zalenga og Anton Eriksson på scenen. Foto: Anders Bach
 ?? ?? Operachef Philipp Kochheim, Den Jyske Opera, mener, at Aarhus Kommune kontant bør saette højere pris på opera. Det siger han med henvisning til, at husleje og leje af sale koster mere, end kommunen giver i tilskud til driften. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Operachef Philipp Kochheim, Den Jyske Opera, mener, at Aarhus Kommune kontant bør saette højere pris på opera. Det siger han med henvisning til, at husleje og leje af sale koster mere, end kommunen giver i tilskud til driften. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark