Jyllands-Posten

»Jeg graed – over musikken, sangen, det hele. Der er intet andet end kaerlighed, had, sorg og glaede«

Den Jyske Operas chef kalder ”Werther” for de knuste hjertes opera nummer et og har den som sin absolutte yndlingsop­era. Nu saetter han den op på operascene­r landet over med premiere i Aarhus i denne uge. Han advarer på forhånd: Det er en opera, som ramme

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Philipp Kochheim laegger ikke skjul på det: Den opera, han har arbejdet med i månedsvis frem til premieren torsdag, rører ham til tårer.

Det er ikke, fordi det er den sidste opera, han saetter op som operachef for Den Jyske Opera gennem syv år. Nej, det er, fordi Jules Massenets ”Werther”, operachefe­ns erklaerede favoritope­ra, så praecist rammer de udfordring­er, forventnin­ger, håb, drømme og skuffelser, som mennesker oplever i det virkelige liv, siger han:

»Det er den opera, der kommer naermest på mig selv som menneske. Nogle af scenerne har vaeret svaere for mig, for jeg har selv vaeret gennem mange af dem i mit eget liv. Jeg har hørt nøjagtigt de samme saetninger, endda for bare et par uger siden. Det vil jeg ikke gå i detaljer med. Se operaen, så vil du forstå, hvad jeg taler om.«

”Werther” bygger på Johann Wolfgang von Goethes brevroman fra 1774, ”Den unge Werthers lidelser”, om en ung mand, der bliver stormende forelsket i en kvinde, han ikke kan få, og bliver så fortvivlet over den tabte kaerlighed, at han begår selvmord.

Den franske komponist Jules Massenet tog 100 år senere romanen op, og det var godt, mener Philipp Kochheim.

»Musikken af Massenet er som et stort mikroskop, der ser på menneskeli­ge følelser. Jeg bliver følelsesma­essigt berørt af denne opera på en måde, som jeg ellers ikke oplever. Vi havde en prøve, hvor jeg graed – over musikken, sangen, det hele. Den er så fokuseret, der er intet andet end kaerlighed, had, sorg og glaede. Jeg plejer at sige, at det er en opera uden filter,« siger han.

Fortaellin­gen handler ikke bare om Werther, mener operachefe­n.

Fornuft eller følelse

»Den handler om en kvinde, Charlotte, som skal traeffe et valg i livet – skal hun gå med fornuften eller følelserne, med Albert eller Werther? Det er så svaert at beslutte. Nogle gange i sit liv går man med kaerlighed­en, andre gange med trygheden. Men du vil altid vaere bange for, om du tog den forkerte beslutning. Det er svaert,« siger han.

»Når vi er ude i livet, prøver vi at vaere cool og staerke, men denne opera viser, at vi alle bare er meget sårbare mennesker, den tager alt det selvsikre vaek. Alle taber i denne opera. Alle. Der er ingen vinder. Charlottes skaebne er den mest tragiske for mig. Operaen burde hedde ”Charlotte”. Hendes tragedie er den virkelige tragedie. Hun elsker to maend og ved, at hun brutalt må såre en af dem og dermed sig selv. Hun har ingen chance.«

Operaen er fra 1892, men Philipp Kochheim har valgt at fortolke den i en 2024-version. Efter tre spilledage i Musikhuset Aarhus – torsdag, fredag og lørdag i denne uge – skal den på turné rundt i landet: Herning, Aalborg, Vejle, Esbjerg, Sønderborg, København, Hillerød, Albertslun­d og Odense.

Hjerte og hjerne

Han satte også ”Werther” op for 20 år siden.

»Dengang var det helt anderledes for mig. I dag er jeg mere følelsesbe­tonet. Alt, hvad jeg gør i dag, prøver jeg at gøre med hjertet, dengang prøvede jeg at gøre alt med min hjerne. Det er en kaempe forskel,« mener han.

I sin nye udgave fokuserer Philipp Kochheim også på Charlottes søster, Sophie, som er forelsket i Werther.

»Han er den første mand, hun har et crush på. Tragisk nok er det søsterens udvalgte, og han er slet ikke interesser­et i hende. Så pludselig bliver de to søstre konkurrent­er. Alt er bare, ja, alt er bare frygteligt,« siger han.

»Det geniale er, at Massenets musik er så smuk, at du ikke bliver deprimeret. Musikken redder os. Den rammer mig, og den vil ramme alle andre, hvis de kommer med et åbent hjerte og et åbent sind.«

 ?? Foto: Anders Bach ?? Også forholdet mellem de to søstre bliver sat på spil. Her er det Eva Zalenga som Charlotte og Marie Seidler som Sophie.
Foto: Anders Bach Også forholdet mellem de to søstre bliver sat på spil. Her er det Eva Zalenga som Charlotte og Marie Seidler som Sophie.
 ?? ?? Når ”Werther” opføres i Aarhus er det Aarhus Symfoniork­ester, der leverer musikken. Foto: Anders Bach
Når ”Werther” opføres i Aarhus er det Aarhus Symfoniork­ester, der leverer musikken. Foto: Anders Bach
 ?? ?? Na’ama Goldman har rollen som Charlotte i ”Werther” på Den Jyske Opera. Foto: Anders Bach
Na’ama Goldman har rollen som Charlotte i ”Werther” på Den Jyske Opera. Foto: Anders Bach
 ?? ?? Der er fire medvirkend­e og fire akter i ”Werther” på Den Jyske Opera. Foto: Anders Bach
Der er fire medvirkend­e og fire akter i ”Werther” på Den Jyske Opera. Foto: Anders Bach

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark