Jyllands-Posten

»Producente­rne har taenkt ud af boksen for at fange de unges interesse«

Engang var portvin en støvet farmordrik. Nu er den kommet på mode, også blandt de unge. På lørdag afholdes Portvinens Dag i Centralvae­rkstedet, og i den anledning får du kenderens vigtigste tip.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Engang havde portvin et dårligt ry. Det var en støvet flaske, som ens bedstefora­eldre havde stående bagerst i barskabet, og som kun kom frem et par gange om året til saerlige anledninge­r. »Man kan godt have en åben flaske portvin stående, men den falmer i duft og smag,« påpeger Philip Kølner-Augustson, der er butikschef hos H.J. Hansen Vin på Marselis Boulevard.

Butikken deltager i Portvinens Dag, der afholdes lørdag i Centralvae­rkstedet. En hel dag, hvor publikum kan smage over 200 portvine.

»Portvin fik en revival for 10-15 år siden, hvor den blev in hos det yngre segment, og interessen er kun vokset siden. Det skyldes ikke mindst, at der findes mange forskellig­e slags portvin. Der er noget for enhver smag,« fortaeller Philip Kølner-Augustson. Han holder selv meget af portvin.

»Jeg vil hellere have et køligt glas portvin med hen i sofaen end et glas Amarone,« smiler han.

Serveret for varm

Portvinens dårlige ry gennem mange år skyldtes også, at den ofte blev serveret for varm.

»AEldre generation­er havde portvinen stående ved stuetemper­atur, så den var 23-24 grader ved serveringe­n. Så varm portvin smager ikke godt. Den skal køles mere ned. Smag og behag er forskellig, men jeg kan godt lide portvin, der er syv-otte grader,« fortaeller Philip Kølner-Augustson.

Når portvinen er haeldt op i glasset, bliver den hurtigt varmere.

»Man skal ikke begynde at bruge isterninge­r, for det ødelaegger vinen. Jeg køler min portvin ned til seks grader inden serveringe­n, og så ryger den hurtigt op på 12-14 grader. På den måde kan man opleve den udvikle sig i glasset,« siger han.

Portvin stammer fra Douro-dalen i det nordlige Portugal. Douro-floden ender ved byen Porto, deraf navnet portvin. Det er kun Portugal, der må bruge betegnelse­n portvin.

»Andre lande laver hedvin på samme måde som i Portugal, men det må ikke kaldes portvin,« fortaeller Philip Kølner-Augustson.

Portvin deles op i Ruby og Tawny. De fleste Ruby-portvine er flaskelagr­ede, mens Tawny har ligget i egefade – ofte i mange år, helt op til 40 år.

»Ruby-stilen er den rubinrøde portvin med tanniner og røde baer. Tawny er den laederbrun­e portvin med mere sødme og dybde,« forklarer Philip Kølner-Augustson.

Hvid og pink portvin

Hans egen favorit er den såkaldte Colheita, der er en vintage Tawny-portvin. Den skal ligge på fad i mindst syv år. Høst- og tappeår angives på flasken, så man kan se, hvor gammel portvinen er.

»Colheita-stilen har lidt sødme, og den er drikbar, når man køber den. Den skal ikke først til at ligge i mange år, inden den kan drikkes,« forklarer Philip Kølner-Augustson.

Den fornyede interesse for portvin skyldes også produktudv­ikling, der blandt andet har sendt hvid portvin på hylderne. Den er lavet på grønne druer i stedet for røde.

»Producente­rne har taenkt ud af boksen for at fange de unges interesse. Den hvide portvin bliver brugt til port og tonic i stedet for gin og tonic. En laeskende velkomstdr­ink med lidt citron og mynte og en meget lavere alkoholpro­cent end gin og tonic,« siger Philip Kølner-Augustson.

Der er også kommet en pink portvin, kaldet rosé-portvin, på hylderne.

»Det er en hvid portvin, hvor skallerne får lov at ligge lidt i vinen, så den får den lyserøde roséfarve. Den har en dejlig frugtighed og stadig masser af smag,« siger Philip Kølner-Augustson.

Han anbefaler danskerne at bruge portvin til maden lidt oftere.

»Kan man lide Amarone, kan man lige så godt vaelge en vintage portvin til sin peberbøf. Den har en fylde, der spiller godt op til krydderier­ne og den kraftige sovs,« siger han.

Portvinens Dag

Til Portvinens Dag kan gaesterne møde en lang raekke importører og forhandler­e af

portvin. H. J. Hansen Vin har inviteret en af sine leverandør­er, Graham’s, med på sin stand, hvor det over 200 år gamle portvinshu­s vil servere smagsprøve­r.

Deres vinmarker ligger på naesten utilgaenge­lige bjergskrån­inger i Douro-dalen, der er kendt for sit barske klima. Ekstremt varmt om sommeren og frost om vinteren. Det giver et lavt udbytte, men til gengaeld masser af smag i druerne.

»Vi deltager i messen for at vise vores udvalg, men vi gør det også, fordi vi har fået en ny lokation i Aarhus. Det skal messen hjaelpe lidt flere til at opdage,« siger Philip Kølner-Augustson.

Det familieeje­de vinfirma åbnede på Marselis Boulevard for halvandet år siden med 680 kvadratmet­er i to plan. Der bliver afholdt smagninger i kaelderen, blandt andet på portvin.

 ?? ??
 ?? ?? Philip Kølner-Augustson, butikschef hos H.J. Hansen Vin, foretraekk­er portvin over Amarone. Foto: Joachim Ladefoged
Philip Kølner-Augustson, butikschef hos H.J. Hansen Vin, foretraekk­er portvin over Amarone. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark