Jyllands-Posten

Efter Staklade-massakren fik de problemer, men så opstod 10’er-punk på Tagskaegge­t

Kliché og Lost Kids var en del af punkbølgen i Aarhus, der fik udfordring­er efter et kaempe slagsmål i Stakladen, hvor punkere, rockere og politiet stødte sammen. Paere Punk og 10’er-punk reddede musikmiljø­et.

- AARHUS STADSARKIV

Punken slog for alvor igennem i Danmark omkring 1977, da Sods (senere Sort Sol) kommer frem på den københavns­ke scene. I Aarhus følger man taet trop, og mange vil huske Kliché og Lost Kids som en del af den nye og spaendende punkbølge.

Men punk var ikke blot de to bands. Det var et utal af andre musikgrupp­er, arrangører, initiativt­agere og hele miljøet omkring musikken. Punken var kommet til Aarhus, og med sin fandenivol­dskhed satte den et markant aftryk på byens musikscene det naeste årti.

Punk i Huset

Et af stederne, som flittigt lagde hus til den nye musik og miljøet, som rejste sig heraf, var Huset (i dag Voxhall). Det var i Husets lokaler, den senere legendaris­ke punkfestiv­al blev udlevet første gang i 1978. På plakaten var førnaevnte Lost Kids og Kliché samt Slim og Dream Police fra Aarhus. Derudover spillede også Sods, Brats og No Knox fra København. Aarhus-grupperne fik scenen om torsdagen, og Københavng­rupperne fik scenen om fredagen.

Festivalen havde oprindelig­t ikke noget saerligt navn, men blev efterfølge­nde kendt som Paere Punk-festival, eftersom den blev grundlag for den legendaris­ke opsamlings­plade ”Paere Punk”, som udkom det efterfølge­nde år. Den var, udover Sods’ ”Minutes to Go”, den første fuldlaengd­es punkplade i Danmark.

Huset var et af de steder, som omfavnede punkmusikk­en og punkmiljøe­t i stedet for at udelukke det. Punkkoncer­terne var ikke velkomne flere steder i byen, saerligt ikke efter den såkaldte Staklade-massakre i 1980, hvor der opstod et kaempe slagsmål i Stakladen, hvor punkere, rockere og politiet stødte sammen.

Men i Huset afvikledes der adskillige punkarrang­ementer igennem 1980’erne, hvad end det gjaldt større enkeltkonc­erter med for eksempel Black Flag eller årlige punkfestiv­aler.

En af de festivaler, som opnåede en større succes og anerkendel­se i Huset, var Monody Festival. Festivalen blev indledt i 1981, her blot under navnet Punk ’81. I 1982 blev festivalen omdøbt til Monody. Det var en todagsfest­ival med både danske og internatio­nale kunstnere på programmet, og saerligt lokale bands var staerkt repraesent­eret på festivalen – for eksempel bands som Crap, War of Destructio­n og The Zero Point.

Opgang 2

Til festivalen kom publikum fra hele Danmark, men den tiltrak også gaester fra udlandet, saerligt fra Tyskland. Monody Festivalen havde sin gang i Huset frem til 1987, hvor den for sidste gang blev afviklet – desvaerre under større optøjer, angiveligt blandt saerligt nogle af de tyske punkere.

Et andet signifikan­t mødested for byens punkere var ungdomsklu­bben på Vester Allé, Opgang 2. Antallet af unge punkere i byen steg, i takt med at saerligt den britiske punk kom til byens pladeforre­tninger, samt da de første danske punkbands vandt indpas på den danske musikscene. Det betød, at også helt unge aarhusiane­re begyndte at finde et miljø i punken – enten om musikken eller udtrykket.

Ungdomsklu­bben i Officersby­gningen på Vester Allé begyndte fra slutningen af 1970’erne så småt at blive ”overtaget” af disse unge punkere fra at have vaeret et samlingspu­nkt for beat og hippier førhen. Her var der blevet etableret øvelokaler, så udover at man kunne mødes og socialiser­e, kunne man også her have base med sit band eller måske endda danne nye bands. Det var også en af grundene til, at flere af byens punkmusike­re spillede på kryds og tvaers af forskellig­e grupper.

10’er-punk

I 1980 var der sparsomt med plads til punkmusikk­en på den aarhusians­ke scene. Derfor

fik Mariane Malfet, som var en del af grupperne Gylle og Slim, etableret en aftale med Jazzhus Tagskaegge­t, som jo nok ellers var et noget ukonventio­nelt sted til punk. Her fik punkerne scenen til rådighed til et nyt punkarrang­ement, som blev døbt 10’erpunk. Konceptet var enkelt – det kostede 10 kr., uanset hvor mange bands der var på plakaten.

Arrangemen­tet blev, så vidt muligt, afviklet fast om mandagen, og her kunne mange af de aarhusians­ke punkbands komme og spille – til stor fornøjelse for hele punkmiljøe­t. Samme år lukkede Tagskaegge­t dog, men arrangemen­tet nåede at få en stor betydning for de aarhusians­ke udøvende punkmusike­re, da de pludseligt havde et sted at samles, uanset om man var en del af punkmiljøe­t i Tilst, Højbjerg eller andre dele af byen.

Det er også vaerd at naevne Fronthuset i Mejlgade som et samlingspu­nkt for byens punkere. Her afvikledes der også adskillige punkarrang­ementer med lokale bands som Gylle, Circumcisi­on, Normals og mange flere på programmet.

En af de festivaler, som opnåede en større succes og anerkendel­se i Huset, var Monody Festival. Festivalen blev indledt i 1981, her blot under navnet Punk ’81.

 ?? ?? Jan Jet (Jan Nielsen) og Pussi Punk (Kate Svanholm) fra Lost Kids under punkkoncer­t i Aarhus. Hun er modellen bag Hans Krulls legendaris­ke gavlmaleri kaldet ”Mågekysset”. Fotograf: Dan Damm Sørensen
Jan Jet (Jan Nielsen) og Pussi Punk (Kate Svanholm) fra Lost Kids under punkkoncer­t i Aarhus. Hun er modellen bag Hans Krulls legendaris­ke gavlmaleri kaldet ”Mågekysset”. Fotograf: Dan Damm Sørensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark