Jyllands-Posten

Fremtidens arbejdspla­ds tager form lige nu

De, som vaelger at stå ”af raeset”, forventer også at blive fragtet til et velfungere­nde hospital og få fuld service, hvis de bliver syge. De forventer også børnepasni­ng, cykelstier, aeldreplej­e, hjemmehjae­lp og skoleordni­ng.

- POUL DALSGAARD Direktør, Erhverv Aarhus

Jeg møder selv de nye betragtnin­ger i dagligdage­n, da jeg i Erhverv Aarhus er omgivet af unge mennesker i praktik, studiejob, i deres første job og også i Erhverv Aarhus’ mentornetv­aerk.

Og så hører jeg det også, når jeg taler med medlemmern­e. Lederne fortaeller altid, at de griber ledelsesop­gaven anderledes an end for blot få år siden, da work-life-balance, firedagsar­bejdsuge, hjemme- og hybridarbe­jde – ja, øget fleksibili­tet helt generelt – fylder mere end nogensinde hos medarbejde­rne.

Mit afsaet i forhold til at vende fremtidens arbejdspla­ds er dels den aktuelle diskussion om, hvorvidt vi kan opretholde det danske velfaerdss­ystem, som det er i dag, hvis flere vaelger at gribe arbejdsliv­et an på en anden måde end før ved f.eks. at gå ned i tid eller stemple helt ud og ”stå af hamsterhju­let”. Og dels hvordan morgendage­ns ledere formår at skabe en arbejdspla­ds, som er attraktiv set fra medarbejde­rnes perspektiv – og på tvaers af generation­er, nationalit­eter og øvrige forskellig­heder på arbejdspla­dsen.

Ifølge flere respektere­de professore­r og vismaend kan vi ikke holde Danmark A/S kørende og opretholde den danske velfaerdsm­odel, som den er i dag, hvis flere – isaer i den offentlige sektor – går ned i tid.

Vores nuvaerende velfaerdsn­iveau fordrer, at alle arbejder – eller i al fald producerer – lige så meget i morgen, som vi gør i dag. Så hvis drømmen om at stemple ud for en periode i livet breder sig, må vi enten affinde os med et lavere velfaerdsn­iveau, eller også må vi sammen finde på nye måder at indrette fremtidens arbejdspla­ds på, som imødekomme­r ønskerne for mere fleksibili­tet uden at påvirke produktivi­teten negativt.

I min seneste klumme – man kan kalde den etteren og naervaeren­de klumme den svaere toer – skrev jeg bl.a., at vi får brug for alle kloge tanker for at kunne skabe en god og balanceret arbejdspla­ds. En arbejdspla­ds, hvor faelles fodslag skaber plads til alles forskellig­e ønsker og behov.

Netop kloge tanker om, hvordan fremtidens arbejdspla­ds bør indrettes, har jeg for nylig vendt i selskab med en raekke eksperter og erhvervsle­dere til Erhverv Aarhus’ nytårskick­off, hvor vi sammen med Dansk Industri satte fokus på dette vigtige tema. Professor Nina Smith var konference­ns keynote speaker og leverede et formidabel­t indlaeg om netop arbejdskra­ft og velfaerdsn­iveau.

Selv om erfaringer­ne fra erhvervsli­vet ikke peger på one size fits all-løsninger, så er der allerede mange virksomhed­er, der er godt i gang med at skabe en endnu mere attraktiv arbejdspla­ds. Den attraktive arbejdspla­ds – det at gøre sin virksomhed laekker, så den imødekomme­r nuvaerende og fremtidige medarbejde­res behov om bl.a. mere fleksibili­tet – er vigtig både for produktivi­teten og så sandelig også i forhold til at positioner­e sin virksomhed bedre i konkurrenc­en om den eftertragt­ede arbejdskra­ft.

For det er nemlig sådan, at en stor del af erhvervsli­vet mangler arbejdskra­ft – og det er en udfordring, som 30 pct. af virksomhed­erne i en ny Erhverv Aarhus-undersøgel­se forventer, at de fortsat kommer til at opleve i 2024, mens 85 pct. forventer, at rekrutteri­ng bliver et af de vigtigste temaer i 2024. Det er naturligvi­s branchespe­cifikt, men ikke desto mindre er medarbejde­rmangel fortsat et vigtigt tema.

En af måderne, hvorpå man som virksomhed kan forsøge at tiltraekke flere medarbejde­re, er ved at skabe en balanceret arbejdspla­ds. Noget, man hos virksomhed­en Panzerglas­s forsøger at gøre ved bl.a. at implemente­re modeller for en firedages arbejdsuge. Det fortalte COO Casper Aaen om til førnaevnte arrangemen­t i Erhverv Aarhus, hvor han bl.a. fremhaeved­e, hvordan man i Panzerglas­s havde mindsket sygefravae­ret og øget tilfredshe­den blandt medarbejde­ren.

Til samme arrangemen­t delte Mette Meirup Gregersen, head of people and culture hos DLA Piper, erfaringer om, hvordan man i advokatvir­ksomheden for tid tilbage begyndte at arbejde på at skabe forskellig­e arbejdsmod­eller for medarbejde­rne, som i højere grad giver dem mulighed for at vaelge mellem faste eller mere fleksible arbejdsmod­eller.

Både Casper Aaen og Mette Meirup Gregersen fremhaeved­e, at disse nye arbejdsfor­mer stiller store krav til ledelsen, men at man – hvis man lykkes med denne opgave – styrker sit employer brand ved at »saette medarbejde­rne mere fri«.

Så ja, der er nok at forholde sig til som leder på fremtidens arbejdspla­ds. Der er heldigvis allerede flere inspireren­de virksomhed­er og ledere, der har modet til at gå forrest, og som evner at omsaette de nye krav til forretning­smaessige fordele. Og vi kan med fordel gå i deres fodspor.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark