Jyllands-Posten

Porsche overrasker med lav pris på den første elbil til familien

Porsche lancerer nu maerkets første fuldt elektriske SUV, og den underbyder konkurrent­erne på flere områder, bl.a. når det gaelder prisen.

- CHRISTIAN SCHACHT

Blandt bilentusia­ster er Porsche noget magisk, og isaer den naermest raspende lyd fra den sekscylind­rede motor er noget, som får den store muskel i venstre side af brystkasse­n til at banke lidt hurtigere. Alligevel har maerkets første helt lydløse SUV skabt enorm interesse herhjemme allerede.

Hvis du altid har gået og drømt om en ny Porsche, der ovenikøbet skal vaere praktisk, så er drømmen nemlig rykket naermere. Det sker, efter at den tyske sportsvogn­sproducent nu har haft verdenspre­miere på den nye fuldt elektriske Porsche Macan. Selvom den har avanceret teknik, så er det altså prisen, der springer i øjnene.

Priserne i Danmark starter for basismodel­len, Macan 4, ved 769.900 kr. og fra 1.179.900 kr. for Macan Turbo. Naermere forklaring følger, lad os blot konstatere, at det bliver den billigste Porsche, siden man for tre år siden kunne købe en meget skrabet udgave af Taycan med et lille batteri til 750.000 kr.

Prisen på basisudgav­en af Macan underbyder dermed også en af de få elektriske konkurrent­er, nemlig den kommende Polestar 3, der vil koste fra 800.000 kr. Prisen er omtrent som en Mercedes EQE SUV. Både Polestar og Mercedes er dog lidt større biler.

Generelt har elbilerne haft en kaempe betydning for Porsche de seneste år, hvor salget af Taycan, der kom i 2019, har vaeret enormt. Derfor er Porsche Danmarks forventnin­ger også store.

»Vi har høje forventnin­ger til introdukti­onen af den fuldt elektriske Macan. Bilen er et godt match til det danske marked og positioner­er sig godt i sit segment, så vi ser frem til, at bilen lander i Danmark, som vi forventer bliver i tredje kvartal,« siger Katrine Bleeg, pr- og marketingc­hef hos Porsche Danmark.

Specifikat­ionerne lover da også elektriske praestatio­ner i topklasse. I kombinatio­n med Launch

Control yder Macan 4 således op til 408 hk, mens Macan Turbo leverer op til 639 hk. Det maksimale drejningsm­oment er henholdsvi­s 650 og 1.130 Newtonmete­r for de to modeller, hvilket betyder, at Macan 4 accelerere­r fra 0-100 km/t. på 5,2 sekunder, mens Macan Turbo blot bruger 3,3 sekunder på samme disciplin.

Den nye Macan gør brug af den seneste generation af de såkaldte PMS-elmotorer, én på forakslen og én på bagakslen.

Energien kommer fra et batteri med en bruttokapa­citet på 100 kWh, hvoraf de 95 kWh kan bruges aktivt. Det nye batteri er en central komponent i den nyudvikled­e Premium Platform Electric (PPE), som Macan er den første Porsche til at gøre brug af.

Modellen er blevet udviklet parallelt med Audi Q6 E-tron, som deler arkitektur­en og vaesentlig­e dele af sit chassis, batterier og strømelekt­ronik med den nye Porsche.

Den større elektriske Cayenne, som nu testes forud for en lancering i 2026, vil også benytte PPE-platformen.

Effektiv lynladning

Takket vaere 800-volts arkitektur­en kan batteriet oplades med op til 270 kilowatt (DC), hvilket sikrer en opladning fra 10-80 pct. på omkring 21 minutter.

Med fuldt opladt batteri praesterer den nye Macan 4 en raekkevidd­e på op til 613 km (WLTP), mens Macan Turbo når op til 591 km (WLTP).

Betegnelse­n E-Macan, som Porsche brugte under udviklinge­n, er blevet droppet for produktion­smodellen, som blot vil blive kendt som Macan.

Den elektriske Macan, der oprindelig­t var planlagt til lancering i 2023, men blev forsinket på grund af softwarepr­oblemer, udgør en central del af Porsches plan om at udfase sine benzinmode­ller og sikre, at elektriske modeller udgør 80 pct. af maerkets globale salg inden 2030.

Interiøret matcher den nuvaerende Cayennes stil og layout. Det omfatter op til tre digitale skaerme: et standard 12,6-tommers buet instrument­braet og en 10,9-tommers touchskaer­m samt en valgfri separat 10,9-tommers skaerm til passagerer­ne, som giver dem mulighed for at streame videoer.

Infotainme­ntsystemet er baseret på et Android Automotive-operativsy­stem.

Den laengere akselafsta­nd skulle give mere benplads i begge raekker, mens bagagerumm­et siges at vaere 540 liter, hvilket er 43 liter mere end i den benzindrev­ne Macan på trods af den nye models coupé-lignende tag. Der er også et 84liters frunk. Foldes bagsaedery­glaenet helt ned, øges bagagerums­kapacitete­n til 1.348 liter.

Kan traekke campingvog­n

Desuden kan den nye Macan også fås med anhaengert­raek med mulighed for at traekke op til to tons.

Porsche Macan 4 kører på stålfjedre med nye toventils daempere, mens Macan Turbo har et mere avanceret luftaffjed­ringssyste­m.

Porsche vil begynde at bygge den nye Macan senere i år sammen med den benzindrev­ne Macan, Cayenne og Panamera i Leipzig, Tyskland.

På omtrent samme tidspunkt er de sat til at lancere en kraftigt opdateret version af Taycan, bilen, der startede hele den elektriske Porschebøl­ge. Den kan ikke laengere bestilles herhjemme, da importøren ikke har flere produktion­spladser tilbage for den nuvaerende udgave.

Og målet om at saelge 80 pct. elbiler i 2030? Jo, Porsche vil også lancere fuldt elektriske Boxster og Cayman, men ikonet 911 bliver ikke til en elbil, siger de.

 ?? ??
 ?? ?? Den ser kompakt og atletisk ud, den første elektriske SUV fra Porsche. Fotos: Porsche
Bilen har mulighed for at have hele tre infotainme­ntskaerme i kabinen.
Den ser kompakt og atletisk ud, den første elektriske SUV fra Porsche. Fotos: Porsche Bilen har mulighed for at have hele tre infotainme­ntskaerme i kabinen.
 ?? ?? Macans skifte til PPE-platformen baner vejen for avanceret 800-volts teknologi.
Macans skifte til PPE-platformen baner vejen for avanceret 800-volts teknologi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark