Jyllands-Posten

Kinesisk kolos på lerfødder

Endnu en BYD er på vej. Målgruppen er familier med brug for plads og hang til masser af udstyr og lang garanti. Den oplevede kvalitetsf­ornemmelse er imponerend­e, men ellers er der ikke meget, der springer i øjnene, og bilens køreegensk­aber virker meget ui

- CASCAIS JENS HØY JP var inviteret til Portugal af BYD.

Det kinesiske udskilning­sløb er for alvor skudt i gang, for ikke alle nye maerker kommer til at overleve de kommende år. Alene i år har omkring 80 nye kinesiske bilmaerker søgt om at måtte importere biler til EU, og det vrimler allerede med kinesiske maerker. Blandt mastodonte­rne er BYD, der bestemt ingen planer har om at stoppe tsunamien af nye modeller, som man har bebudet.

Allerede til efteråret kommer der f.eks. en ny BYD Dolphin med mindre batteri, mindre skaerm og knap så meget udstyr og, gaetter vi, en pris fra 170.000 kr.

Inden da gaelder det BYD Seal U, som er her allerede nu til priser fra 319.995 kr.

Klassens dårligste

Kinesernes velsmurte og lidt old school prmaskine har inviteret til Portugals notoriske undervogns­afslørende veje, og her gør den nye bil, hvad den kan for at saette alle hjul forkert; forstået på den måde, at der ikke lige nu blandt store kinesiske el-SUV’er findes en bil med mindre køredynami­k. Så er du advaret.

Seal U har klassens mest ufølsomme styretøj, og der skal styres konstant, for at bilen holder en kurve, da naturlig selvopretn­ing ikke er en egenskab, BYD har forsøgt at bygge ind i bilen. En anden anke er udveksling­en, når du drejer ved langsom hastighed.

Der skal ganske enkelt drejes så meget på rattet i f.eks. en rundkørsel, at der naesten går varebil i oplevelsen.

BYD er naturligvi­s klar over den manglende dynamiske formåen og forsøger da heller ikke at saelge BYD Seal U som mere og andet end en familiebil, men hvis man overvejer bilen, så er det på sin plads at tage en lang prøvetur.

Intet med Seal at gøre

Inden vi kaster os over bilens mange positive egenskaber, er det på sin plads at forklare, at BYD Seal U intet har at gøre med BYD Seal, der er en dynamisk bil med fokus på dynamik og power. Det havde klaedt BYD at kalde bilen noget andet end Seal, men den samme kritik kan man overføre til Fiat, som i mange år stort set altid kaldte deres biler for noget med 500.

BYD’s nye familie-SUV er hele 479 cm lang og lander i et hårdt felt af konkurrent­er, såsom Tesla Model Y og VW ID.4, og med en pris fra 319.995 kr. er den en bil, som alle i klassen bør unde sig en tur i, hvis man søger et trygt bilvalg med lang garanti og kan leve med den geopolitis­ke dårlige ånde, som nogle mener klaeber til kinesiske produkter.

I virkelighe­den er det nok snarere udgaven til 339.995 kr., som evt. købere vil kredse om.

To modeller

Grundlaegg­ende er der to varianter af bilen, hvor batteriet i den største er på 87 kW-timer (brugbart), mens mindste er på 71,8 kW. Raekkevidd­en på 500 km for største version saetter ingen rekorder, og ladekurven topper ved 140 kW. Vaerre ser det ud med basismodel­len, der må nøjes med 420 km i raekkevidd­e.

Begge biler kører med LFP-batteri, ligesom de billigste Tesla Model 3 og Y, og det betyder, at de sagtens kan tåle at blive ladet op til 100 pct. naermest hver gang, mens de mere klassiske batterier skal skånes mere.

Begge biler virker meget ineffektiv­e med strømmen, hvis man sammenlign­er raekkevidd­erne med størrelsen af batteriern­e. Noget af det skyldes sikkert, at luftmodsta­nden er høj og på hele 0,32 i CW-vaerdi.

Billigste model hedder Comfort, og forskellen består – foruden udstyret – i batteristø­rrelsen og så den detalje, at mindste udgave blot kan DClades med 115 kW.

Batterivar­mer er standard, men den kan kun slås til, hvis man i navigation­en vaelger en ladestande­r som destinatio­n.

Med seks års garanti på bilen står kineserne med et staerkt kort, og det maerker jeg allerede i det første møde med SEAL U: Dørene er tunge og lukker med en solid fornemmels­e, og det indtryk fortsaette­r bag rattet.

Med Design følger trådløst opladnings­rum til to telefoner, men da både Android Auto og Carplay kraever ledning, er det ikke så meget, man giver køb på i billigste version.

Comfort har i øvrigt også en mindre skaerm på 12,8’’, savner regnsensor, har et knap så avanceret klimaanlae­g, faerre muligheder for ambiente-lys og intet head-up display. JP har ikke hverken set eller kørt Comfort.

Til gengaeld ligger det fast, at konkurrenc­en i segmentet er massiv. Selvfølgel­ig er der Danmarks mest solgte bil, Tesla Model Y, der fås fra 344.990 kr. og endda 335.000 kr. som lagermodel. Skoda har saenket prisen på Enyaq, så den fås fra 350.000 kr. med masser af udstyr og 380.000 kr. med den laengste raekkevidd­e – for blot at naevne de to største.

Soltag til alle

Bag bilens design står tyske Wolfgang Egger, og han formår at give bilen et paent look, selvom den fra visse vinkler ligner en bil med for stor frihøjde og for små hjul – trods hjulstørre­lsen på 19 tommer. Og så er det altså, som om den minder lidt om en aeldre sydkoreans­k bil i sit designspro­g, måske en Hyundai fra slutningen af 1990’erne.

Vores testbil er Design, og det er svaert ikke at blive imponeret over den oplevede kvalitet. Der er tyngde; ikke kun i dørene, men i alt, hvad haenderne griber om, store saeder med både varme og køling samt eldrift med hukommelse i førersiden er med til at forsøde tiden i Seal U. Et rigtigt soltag er også standard på begge udgaver, og det fungerer fint op til ca. 65 km/t., før der kommer for meget vindstøj.

Begge vores testbiler havde i øvrigt lidt rigeligt med vindstøj fra de store sidespejle, mens selve den elektriske drivlinje er helt tyst i den forhjulstr­ukne bil.

Med blot 204 hk er Seal U ingen sprinter, og den løfter sig i fronten ved maksimal accelerati­on, naesten som en aeldre Citroën.

Seal U opleves som en stor bil i tyngden, og den fjedrer blødt i et bevaegelse­smønster, der leder tankerne tilbage til bløde japaner-konstrukti­oner for 10-15 år tilbage.

Laeg pres sidevaerts på bilen ved motorvejsk­ørsel, og alt stritter imod med både kraengning og bevaegelse­r op og ned i en taenkt linje gennem midten af bilen.

Med store døre, der åbner helt, er der fin adgang til et bagsaede med fornuftig højde på siddehynde­n og en bagsaedehy­nde, der kan justeres i vinklen.

Bagude er der et bagagerum på 552 liter, men under frontklapp­en afslører BYD Seal U sit ophav i Kina, hvor den også fås som fossilbil.

Her er intet frunk, men i stedet et lidt rodet motorrum, hvor elmotoren ligger dybt. Klappen åbner let og har gasdaemper­e i begge sider. Bilen må traekke op til 1.300 kg, og tagraeling i aluminium i en meget flot udførelse er standard på alle versioner.

Konklusion

Går man ikke så meget op i den nyeste teknik, men søger tryghed med høj kvalitet og lang garanti, er den nye BYD Seal U bestemt en overvejels­e vaerd. Der er god plads og masser af udstyr oveni. Til gengaeld ser den ud til at have et højt strømforbr­ug, og den lader omtrent 15 min. langsommer­e fra 10-80 pct. ved en lynlader, end normen er i klassen. Tilmed er den hverken hurtig eller kører ret godt. Derfor er forudsigel­sen herfra, at det ikke bliver Seal U, som bliver gennembrud­det for BYD herhjemme.

 ?? ?? BYD Seal U skuffer faelt på dynamikken, men er til familier, der vil have masser af udstyr, god plads kombineret med laekkert udstyr og gennemprøv­et batteritek­nologi. Fotos: BYD
BYD Seal U skuffer faelt på dynamikken, men er til familier, der vil have masser af udstyr, god plads kombineret med laekkert udstyr og gennemprøv­et batteritek­nologi. Fotos: BYD
 ?? ?? BYD Seal U har verdens formentlig bedste batteritek­nologi, høj sikkerhed og otte år eller 200.000 km garanti på batteriet.
BYD Seal U har verdens formentlig bedste batteritek­nologi, høj sikkerhed og otte år eller 200.000 km garanti på batteriet.
 ?? ?? Der er masser af plads, og Seal U er da også først og fremmest en praktisk bil, som dog mangler åbenlyse højdepunkt­er.
Der er masser af plads, og Seal U er da også først og fremmest en praktisk bil, som dog mangler åbenlyse højdepunkt­er.
 ?? ?? Høj kvalitet er standard, men forbrugern­e må se langt efter trådløs Apple Carplay.
Høj kvalitet er standard, men forbrugern­e må se langt efter trådløs Apple Carplay.
 ?? ?? Bagagerumm­et er paent og nydeligt, og bilen må traekke op til 1.300 kg.
Bagagerumm­et er paent og nydeligt, og bilen må traekke op til 1.300 kg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark