Jyllands-Posten

Midt i økonomisk stormvejr går Polestar i offensiven med overrasken­de priser

I en periode med dårlige historier om skrantende økonomi saetter Polestar nu pris på den laenge ventede Polestar 4. Og den er overrasken­de lav.

- CHRISTIAN SCHACHT

De sidste par uger har ikke vaeret morsom laesning for Polestar. I midten af januar meldte den svenske storbank SEB, at den mente, at Polestar var uden vaerdi. Den drastiske udmelding skyldes isaer et stort underskud og et generelt pres på nye producente­r af elbiler, der har svaert ved at tjene penge.

Polestar selv mener, ikke overrasken­de, at der er masser af vaerdi, ikke mindst fordi man nu kommer med flere nye biler, der fremover vil generere penge i kassen. Den mest interessan­te er Polestar 4, der blev vist sidste år, men nu er prissat og dermed kan bestilles. Og her er Polestar nu gået til angreb.

Efter produktion­sstart og første leverancer i Kina i slutningen af 2023 er onlinesalg­et nu i gang med en indledende pris på 465.000 kr. Produktion­en forventes at starte midt i 2024, og de første leverancer er planlagt til august.

Prisen er landet et godt stykke under det, som de fleste iagttagere havde forventet. Da JyllandsPo­sten omtalte nyheden første gang i april sidste år, gik rygterne på, at prisen ville vaere 60.000 euro, svarende til cirka 530.000 kr.

Polestar 4, en sportsligt designet crossover, er maerkbart større end Polestar 2 med yderligere 23 cm i laengden, 8 cm i højden og 26 cm laengere akselafsta­nd. I forhold til Polestar 3 er den kun 6 cm kortere, men betydeligt lavere.

Lav og lang

Når vi sammenlign­er Polestar 4 med Tesla Model Y, bemaerker vi, at Polestar 4 er både laengere og lavere. En markant forskel er Polestar 4’s laengere akselafsta­nd, som typisk er med til at sikre mere plads på bagsaedet.

Polestar selv beskriver bilen som en SUVcoupé. Men når vi virtuelt stiller den ved siden af en ny Volkswagen, er lighederne tydelige. Faktisk ligner Polestar 4 i høj grad den nye VW ID.7, som dog er en smule laengere.

Priserne på Polestar 4 og VW ID.7 ligger også taet på hinanden, idet Volkswagen starter fra 450.000 kr.

Det er også naerliggen­de at sammenlign­e med BMW i4, som dog er noget dyrere.

Den billigste Polestar hedder Single Engine Long Range, og det lidt kryptiske navn daekker over, at den har baghjulstr­aek, en enkelt elmotor med 273 hk og et stort batteri med en nettokapac­itet på 94 kWh. Det giver en officiel raekkevidd­e på 610 km.

I første omgang forventede mange eksperter, at merprisen for den hidtil hurtigste model i Polestars historie, nemlig udgaven med to elmotorer, kaldet Long Range Dual Motor, ville blive markant. Nu viser det sig, at merprisen bliver beskedne 30.000 kr. Til en pris af 495.000 kr. får man således hele 544 hk og en mulig sprint fra 0-100 km/t. på kun 3,8 sekunder.

Mangler bagruden

En unik feature ved Polestar 4 er fravaeret af en bagrude. For at opnå en lavere luftmodsta­nd har Polestar indbygget en konstrukti­on, der styrker karrosseri­ets stabilitet, hvor bagruden normalt ville vaere. Det konvention­elle bakspejl er erstattet af en HD-skaerm, der viser realtidsbi­lleder fra et tagmontere­t bakkamera. Dette giver et bredere synsfelt end i de fleste moderne biler.

Den aerodynami­ske effektivit­et er forbedret med en lav front, indtraekke­lige dørhåndtag, rammeløse

vinduer, bageste aero-blades og optimeret luftstrøm omkring baglysbjae­lken.

Polestar 4 er bygget på den samme SEA-platform udviklet af Geely Holding, som også danner basis for storebror Polestar 3, der til 800.000 kr. bliver markant dyrere.

Bilen har et standard glastag, der straekker sig ud over bagsaedepa­ssagererne­s hoveder, hvilket skulle skabe en unik atmosfaere inde i bilen.

Bilen produceres i Geely Holdings SEA-fabrik i Hangzhou Bay, Kina.

Polestar 4 benytter en 400-volts strømforsy­ning med op til 200 kW lynladning. Denne teknologi muliggør en optimal ladetid fra 10-80 pct. på 32 minutter.

Bilen kan også oplades med op til 22 kW på offentlige AC-ladere, hvilket giver en fuld opladning på omkring 5,5 timer.

Polestar 4 anvender infotainme­ntsystemet drevet af Android Automotive, der betjenes primaert via en 15,4-tommers landskabso­rienteret skaerm. Samtidig er der trådløs Apple Carplay.

Er man blevet lokket til af de måske overrasken­de lave priser, er det vaerd at bemaerke, at Polestar, traditione­n tro, ikke giver ved dørene, når det gaelder udstyr.

Her må man til lommerne. Standardud­styret omfatter nu både varmepumpe og adaptiv fartpilot, men vil man have Pilot Assist og dens udvidede funktioner, så koster det 16.000 kr. ekstra.

Performanc­e-pakken, tilgaengel­ig kun for Long Range Dual-motormodel­len, koster 50.000 kr. og forbedrer bilens performanc­e-look og køreopleve­lse med 22” faelge, Brembo-4-stempel og svenske gulddetalj­er på bremser, sikkerheds­seler og ventildaek­sler.

 ?? ?? Interiøret er enkelt og udstyret med software fra Google. Bilen kommer i sensommere­n.
Interiøret er enkelt og udstyret med software fra Google. Bilen kommer i sensommere­n.
 ?? ?? Bilen er en hel klasse større end Polestar 2. Prisen starter ved 465.000 kr., inklusiv varmepumpe og adaptiv fartpilot.
Bilen er en hel klasse større end Polestar 2. Prisen starter ved 465.000 kr., inklusiv varmepumpe og adaptiv fartpilot.
 ?? ?? Den nye Polestar lander som konkurrent til bl.a. VW ID.7, selvom Polestar siger, at det er en SUV-coupé. Fotos: Polestar
Den nye Polestar lander som konkurrent til bl.a. VW ID.7, selvom Polestar siger, at det er en SUV-coupé. Fotos: Polestar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark