Jyllands-Posten

Er det virkelig nu? Den flyvende bil gør klar til takeoff

I over 100 år er der blevet drømt om en bil, der kunne flyve. Lige nu er der en håndfuld virksomhed­er, der arbejder på en flyvende bil. Jyllands-Posten har mødt den karismatis­ke mand bag Alef Aeronautic­s, som allerede modtager bestilling­er på bilen, der e

- PALO ALTO, CALIFORNIE­N JENS HØY

Forestil dig en verden, hvor din elbil kan lette lodret, når der er kø på motorvejen, flyve forbi trafikken og lande sikkert, når der igen er plads. Drømmen har vaeret et baerende element i stribevis af science fictionbøg­er, og mange kan huske scener i film som ”Blade Runner”, ”Tilbage til fremtiden 2”, ”Det femte element” og et vaeld af andre sci-fifilm, hvor biler flyver på kryds og tvaers.

Drømmene om flyvende biler stortrives i USA, og blandt de mest interessan­te er Alef Aeronautic­s med Jim Dukhovny i spidsen.

Virksomhed­en har de seneste otte år arbejdet så intenst med sin flyvende Model A, at man nu mod et depositum kan komme først i køen, når den flyvende elbil med plads til to personer er klar til levering om cirka to år.

Det lyder naesten for fantastisk, og min indbyggede journalist­iske skepsis graensende til reflektori­sk mistro får da også et ekstra løft i timerne op til, at jeg skal møde manden bag bilen på en café i Palo Alto.

Oprindelig var det meningen, at jeg skulle møde Jim Dukhovny på selve virksomhed­en, Alef Aeronautic­s, og få et glimt af bilen, men dagen inden mødet vil han alligevel ikke mødes på virksomhed­en, hvorfor jeg nu sidder spaendt og venter på en typisk café let befolket med unge, der arbejder ved deres MacBook ledsaget af en latte eller en øko-juice.

Brain power

Frem til biludstill­ingen i Detroit i 2023 var Alef Aeronautic­s’ Model A kun kendt af nørder, men på udstilling­en stod Jim Dukhovny frem klaedt i sort og blev pludselig naesten verdensber­ømt som manden, der skabte en flyvende elbil.

Godt nok har INGEN andre end ham og en håndfuld investorer set bilen flyve, men alene det faktum, at der kan praesenter­es en prototype, har betydet masser af interesse verden over.

Praecis på aftalt klokkeslae­t møder Jim Dukhovny op med nysat hestehale og klaedt i sort, og allerede de første sekunder efter at vi har trykket hånd, er det tydeligt, at over for mig sidder en person, hvis hjernekapa­citet er langt over gennemsnit­tet.

Han svarer millimeter­praecist, når det skal vaere, og upraecist og polemisk, når det passer bedre. Og hele tiden er han flere sekunder foran mig; ja, det er naesten, som om han har laest mine spørgsmål på forhånd og nyder at maerke, hvordan hans svar får min tvivl om projektet til at falde som dominobrik­ker i slowmotion.

Efter mindre end 10 minutter er jeg ikke laengere i tvivl om, at Alef Model A bliver til noget, og at de første kunder får bilen om et par år.

Jim Dukhovnys drøm om en flyvende bil blev grundlagt i hans barndom, hvor hans far laeste højt for ham af stakkevis af klassiske sci-fi-bøger. Familien forlod Ukraine og kom til USA efter Sovjetunio­nens kollaps, og Jim voksede op i Palo Alto og arbejdede efter stribevis af høje universite­tsuddannel­ser bl.a. hos Microsoft, inden han i 2015 stiftede Alef Aeronautic­s sammen med en håndfuld venner.

Siden da har virksomhed­en arbejdet i hemmelighe­d med projektet, og først i 2022 offentligg­jorde man, at Model A var på vej til at blive en realitet.

Hvis man ser bort fra praesentat­ionen på Detroit-biludstill­ingen, er Alef Aeronautic­s stadig en virksomhed, der lever i det stille. Jim Dukhovny vil end ikke oplyse, hvor mange ansatte man er lige nu, men beskriver i stedet antallet af medarbejde­re til vaerende et sted mellem 10 og 99.

»Vi flyver allerede nu med den første model, efter at vi fik tilladelse­n, men endnu er det kun udvalgte investorer, der har set bilen flyve,« forklarer han.

At ingen endnu har set den første bil i luften, skyldes ikke mindst sikkerhede­n omkring en fysisk flyvning med tilskuere, men også, at den endelige Model A lige nu ikke findes. I stedet tester man med en tidligere model, der virkelig ligner noget, Georg Gearløs kunne have flikket sammen hjemme i garagen. Den bil, man ønsker

Vi flyver allerede nu med den første model, efter at vi fik tilladelse­n, men endnu er det kun udvalgte investorer, der har set bilen flyve. Jim Dukhovny, medejer af Alef Aeronautic­s

at vise, er ikke klar til flyvning, og at slippe billeder løs af en lidt klodset flyvende bil er gift for investorer og troen på, at den flyvende bil er lige om hjørnet.

At en flyvende bil endnu ikke er en realitet, skyldes ikke mindst, at elbilen og flyet er to modsatrett­ede teknologie­r.

I arbejdet med Model A har kravet vaeret, at bilen er så tilpas lille, at den på vejen passer ind i vognbaner og ellers er dimensione­ret, så den er funktionel og kan parkeres i en garage.

En bil kraever også downforce, mens et fly kraever store vinger, som kan skabe tilstraekk­eligt løft til at baere vaegten af bilen.

Samtidig er der lige nu ikke batterier, der kan sikre mere end omkring 15 minutters elektrisk flyvning, og Model A skal kunne starte helt lodret, for det fungerer ikke, hvis den skal bruge for meget plads foran til at lette på en vej, hvor trafikken er gået i stå.

JP får et smugkig

Jim Dukhovny er efterhånde­n ved at have talt sig varm, og instinktiv­t maerker han, at JP’s udsendte ikke har en skjult dagsorden om at miskredite­re drømmen om en flyvende bil designet til kunder, der har 300.000 dollars til en elbil, der kan flyve.

Han ser sig hurtigt og lidt nervøst rundt i lokalet, tager sin iPhone, og mens han endnu en gang sikrer sig, at ingen i lokalet kan se skaermen, viser han mig en video, hvor jeg ser bilen flyve; den starter lodret og flyver sidelaens forstået på den måde, at for- og bagenden på bilen fungerer som vinger, mens selve den lille kabine i et gyroophaen­g drejer, så passagerer­ne kigger ’’ligeud’, mens ’’bilen’’ sidelaens og vinklet en anelse flyver ligeud.

At optagelsen er aegte, er der ingen tvivl om, for på jorden står en person, og jeg vurderer, at bilen befinder sig i en højde på omkring 40 meter over graesset. Et øjeblik står mit hjerte naesten stille, og nu er jeg ikke laengere i tvivl; den flyvende bil bliver til noget.

Meget kan gå galt

Igen og igen i samtalen betoner opfinderen, at målet er, at bilen skal opleves praecis som enhver anden elbil med den tilføjelse, at den kan lette lodret og flyve over en forhindrin­g, til der igen er plads på vejen.

»Hvis alt går, som det skal, er det planen, at vi begynder produktion­en i slutningen af 2025. Når det er sagt, er det vigtigt at forstå, at vores flyvende bil skal ses og opfattes som en ganske almindelig elbil med den tilføjelse, at den kan flyve over forhindrin­ger. Den er taenkt som en elbil med en ekstra dimension,« siger han.

Netop den ekstra flyvende dimension komplicere­r projektet, for alene at få godkendt en normal kørende bil er komplicere­t og tager lang tid.

Når der så oveni skal laegges, at den kan flyve, bliver der mange elementer, som kan traekke i langdrag – ikke mindst juridisk, for der er stribevis af regler, der skal overholdes både for biler og fly på samme tid.

»Hvis man kigger på det ingeniørma­essige i udviklinge­n, så bruger vi omkring 95 pct. af tiden på den flyvende del og 5 pct. af tiden på selve bildelen,« forklarer han.

Alle ser den naeste år

Jim Dukhovny er meget overbevise­nde i sin beskrivels­e af projektet, og han laegger ikke skjul på, at alt vedrørende selve det tekniske nok skal blive løst:

»De vigtigste funktional­iteter er på plads.

Bilen kører som en normal elbil, og raekkevidd­en er omkring 320 km, ligesom start og landing vertikalt er på plads. Men der er stadig et stykke vej,« siger han og hentyder igen til alle de godkendels­er, der skal til, før bilen både må køre og flyve på/over offentlige veje.

For at lette godkendels­erne arbejder Alef Aeronautic­s i øjeblikket med den flyvende bil som et køretøj i klassen low-speed vehicle (LSV) svarende til en topfart på op til 56 km/t., afhaengigt af hvilken stat bilen er indregistr­eret i.

Hvornår verden får lov at se den flyvende elbil, er endnu ikke helt på plads, men Jim Dukhovny lover, at det bliver i første kvartal i år.

 ?? ?? Model A er skabt til at kunne flyve forbi en kø på en motorvej. Køretøjet er 100 pct. elektrisk, og allerede nu har tusindvis af kunder betalt et depositum for at blive skrevet op. Foto: Alef
Model A er skabt til at kunne flyve forbi en kø på en motorvej. Køretøjet er 100 pct. elektrisk, og allerede nu har tusindvis af kunder betalt et depositum for at blive skrevet op. Foto: Alef
 ?? ?? Der findes animatione­r af den flyvende bil på nettet, men kun meget få personer har set bilen flyve i virkelighe­den. Foto: Alef
Der findes animatione­r af den flyvende bil på nettet, men kun meget få personer har set bilen flyve i virkelighe­den. Foto: Alef

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark