Jyllands-Posten

Anden omgang for VW’s første rigtige elbil er svaer

VW ID.3 har vaeret gennem en større opdatering. En uge med en faceliftet ID.3 efterlader et billede af en laekrere kabinen, men også en bil, der synes at stå stille, mens konkurrent­erne overhaler på stribe.

- JENS HØY & CHRISTIAN SCHACHT VW ID.3 Pro/Pro S

333333

Der er noget trygt og genkendeli­gt ved at saette sig til rette i en VW. Det gaelder ikke mindst bilen, der startede VW’s elektriske offensiv ved at lande på markedet, uden at den var helt faerdig i softwarema­essig forstand. Det skabte bøvl hos VW-kunderne efter lanceringe­n i 2019, men ingen er så trofast som folk, der har kørt VW i mange år.

De er gjort af et saerligt stof, hvilket man også kunne forvisse sig om, da VW engang blev taget med bukserne nede i dieselgate. Det gav små ridser i lakken, men ikke noget som en gang marketing-polish ikke kunne fikse, og sådan har det også vaeret med ID.3 og software-bøvlet.

VW overrasked­e dog også sine kunder med en usaedvanli­g brug af hård plastic i både cockpit og på dørsiderne.

Både motor- og bagagerumm­et bar praeg af sløset udførte forsegling­er og en generel mangel på finpudsnin­g. Det tyske magasin Auto Motor & Sport udtrykte stor overraskel­se og skuffelse over bilens ringe samlekvali­tet i sin test dengang.

VW var dog hurtig til at forsøge at rette op på disse fejl, selvom resultater­ne ikke var helt tilfredsst­illende. Denne forbedrede version har da også bedre samlekvali­tet og interiør samt små aendringer i det ydre design.

Når man betragter bilen udefra, kraever det naermere inspektion at bemaerke de nye aendringer.

En markant opdatering er den forreste kofanger, som nu har større luftindtag. Dette designelem­ent forbedrer bilens aerodynami­k ved at optimere luftstrømm­en rundt om forhjulene.

En anden bemaerkels­esvaerdig aendring er den redesigned­e motorhjelm, som nu fremstår laengere end den forrige version uden egentligt at vaere det. Man kalder det et optisk bedrag. Bag på ID.3 har man nu indført nye lysfunktio­ner som en del af opdatering­en. De opdelte baglygter, der var placeret i bagklappen, lyser nu op i rødt om aftenen.

Der er kommet lidt blød polstring på strategisk­e overflader i kabinen, og det giver en bedre oplevelse, men i praksis er det ikke noget, der giver brugerne en bedre bil, for hvem sidder til hverdag og banker på instrument­bordet for at maerke på plastkvali­teten?

Den 12-tommers infotainme­ntskaerm, som før var ekstraudst­yr, er nu blevet en fast del af alle modeller. En ny praktisk tilføjelse er også den dobbelte lastebund i bagagerumm­et.

Mundvigene haenger til gengaeld slapt ned, når vi kigger efter mulighed for anhaengert­raek, for det findes ikke. Der er heller ikke et såkaldt frunk (et lille ekstra rum i motorrumme­t).

VW’s oversete detalje

Der er også en lille skjult sten på vejen – de kendte sliders til justering af lydstyrke og temperatur mangler stadig belysning om natten, hvilket gør dem naesten umulige at bruge.

En løsning er på tegnebraet­tet for 2024-modellen af ID.3. Indtil da er vi henvist til at famle i mørket som flagermus i en hule.

Samtidig virker det, som om budgettet ikke strakte til nye knapper til elruderne.

Man skal fortsat jonglere med en enkelt knap for at styre både for- og bagruder, en løsning, der aldrig helt vinder vores hjerter.

På samme måde er rattets sarte knapper, som sidder som perler på en snor rundt om midterkran­sen, stadig de samme. De er fortsat følsomme og giver alt for ofte anledning til utilsigted­e tryk.

Jyllands-Posten har testet begge varianter, altså den mindste udgave, der fås i Danmark, med et batteri på 58 kWh og storebror med det mere omfangsrig­e af slagsen på 77 kWh.

Vi kommer derfor ikke til at bruge flere linjer på bløde overflader og mangelfuld­e knapper i ID.3, men kan konstatere, at bilen er forholdsvi­s nøjsom med forbruget.

Det giver anledning til endnu en gang at slå et slag for, at man køber en elbil og ikke automatisk blot vaelger modellen med størst batteri, blot fordi man fra barnsben er vaccineret med raekkevidd­eangst.

Der er nu så mange muligheder for at lynlade, at al fornuft tilsiger, at man i hvert fald overvejer mindste batteri og dermed laveste pris.

Stort eller lille batteri

Den mindste stiller en raekkevidd­e på 426 km i udsigt, men det er klart, at her om vinteren holder det tal ikke i praksis.

Du kan forvente omkring 300 km ved blandet kørsel og 240 km på motorvej med 110 km/t. Kører man mange ture Aarhus-København, vil man givetvis få glaede af storebror, der klarer 380 km ved blandet kørsel og 330 km ved motorvejs

kørsel. Samtidig får man her glaede af den kraftigere ladeeffekt på 170 kW ved lynladning mod ellers 120 kW.

På flere punkter halter bilen dog efter den større ID.4, der netop har fået en stor teknisk opgraderin­g med en ny motor på 286 hk, indbygget batterivar­mer, der gør, at bilen har meget lettere ved at tage imod store maengder strøm, når det er vinter, og en langt mere avanceret software, der f.eks. gør lange ture lettere at overskue i forhold til ladepunkte­r.

Priserne på ID.3-programmet er faldet, siden importøren noget optimistis­k slog tonen an med startprise­r på 330.000 kr. i foråret. Den er nu faldet til mere rimelige 300.000 kr., mens der er en merpris på en snes tusinde kr. for det store batteri.

Flere af konkurrent­erne, f.eks. Hyundai Kona og Kia Niro, har også saenket priserne, så der nu faktisk er et paent udvalg af elbiler til prisen. Og selvfølgel­ig også den fremragend­e Tesla Model 3 til 340.000 kr. og den mere praktiske og langt større Model Y.

Da ID.3 ramte verden i 2019, var 204 hk en paen sjat, men nye elbiler tilbyder ofte langt flere kraefter, men en del stiller med forhjulstr­aek, selvom mange nu skifter til baghjulstr­aek, ligesom VW, der giver en bedre køreopleve­lse, når man øser gas op fra stilstand.

I forbindels­e med testkørsel af ID.3 er vi flere gange blevet spurgt, om de 204 hk er nok i en elbil, og det er det.

Bilen er ingen raket, der truer med at tage magten fra en urutineret chauffør, men kraefterne er rigelige til ubesvaeret at kunne flytte sig med bilen fyldt op med fire personer og bagage.

Der er nemlig også god plads i bilen, takket vaere en lang akselafsta­nd, som genererer masser af benplads til bagsaedepa­ssagererne, der dog må tage til takke med en kun gennemsnit­lig loftshøjde, samtidig med at de sidder lidt mere ret op og ned end normalt i en lignende VW-model. Bagagerumm­et

er også godkendt.

Først og fremmest er den bare ekstremt behagelig at vaere chauffør og passager i. Styretøjet er dejligt fast og praecist, undervogne­n er hverken for hård eller blød.

Man kan både føre sig sportsligt frem og nyde komforten i den saerdeles lydtaette kabine, der saetter nye normer i klassen.

Fordi der ikke sidder en motor og fylder mellem forhjulene, kan en ID.3 dreje ekstra skarpt og giver bilen en snaever venderadiu­s på under 10 meter, eller sagt med andre ord: Bilen skal ikke bruge mere plads til at dreje end en lille VW Up.

Konklusion

VW ID.3 har udviklet sig til at vaere en rigtig fin elbil til 300.000 kr. og er absolut konkurrenc­edygtig i forhold til de direkte konkurrent­er. Enhver må så stille sig selv det spørgsmål, om de større elbiler, f.eks. Tesla, i virkelighe­den ikke giver mere for pengene.

 ?? ?? Der er små udvendige aendringer på den facelifted­e VW ID.3, men mere betydelige forbedring­er indvendigt. Fotos: VW
Der er små udvendige aendringer på den facelifted­e VW ID.3, men mere betydelige forbedring­er indvendigt. Fotos: VW
 ?? ??
 ?? ?? Merprisen for det store batteri er beskedne 20.000 kr., så den variant ligner det bedste valg.
Merprisen for det store batteri er beskedne 20.000 kr., så den variant ligner det bedste valg.
 ?? ?? Højere kvalitet og nemmere betjening uden at det hele er blevet perfekt, sådan er dommen.
Højere kvalitet og nemmere betjening uden at det hele er blevet perfekt, sådan er dommen.
 ?? ?? Priserne er generelt faldet betragteli­gt det seneste år, men det er klart, at ID.3 også er udfordret af Tesla.
Priserne er generelt faldet betragteli­gt det seneste år, men det er klart, at ID.3 også er udfordret af Tesla.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark