Jyllands-Posten

Opel traekker et gammel navn frem fra gemmerne

Maerket er på vej med en kompakt SUV, der også kommer som elbil. Den bliver døbt Frontera – et navn, mange nok havde glemt.

- CHRISTIAN SCHACHT

Opel står ved en spaendende taerskel: genfødslen af en klassiker. Frontera-navnet, et ekko fra 1990’ernes robuste firehjulst­raekker, vender tilbage. Denne gang som en elektrisk SUV.

Omdrejning­spunktet for den nye Frontera er at forene dens haederkron­ede fortid med nutidens teknologis­ke landvindin­ger og et frisk design. Hvis du synes, at det lyder som noget fra et marketings­eminar, så er det ikke helt forkert.

De to biler har intet, som i absolut ingenting, til faelles.

Frontera, der oprindelig­t blev skabt i samarbejde med Isuzu, indtog engang en haederspla­ds på SUV-markedet. Med sin robuste fremtoning og kraftfulde køreegensk­aber blev den et symbol på frihed og udforsknin­g. Den er super primitivt opbygget og med det primaere formål at kunne traekke store ting efter sig og i øvrigt kunne komme frem mere eller mindre overalt.

Her kommer den nye Frontera til kort. Det bliver en lille SUV af en elbil, men ifølge Opel altså med et lille nik til forgaenger­ens solide designspro­g og selvfølgel­ig også navnet.

Den nye, moderne Frontera får således et mere traditione­lt SUV-design: kasseforme­t og med lange overhaeng.

Dens størrelse og udstråling af robusthed overgår den nuvaerende Crossland-model, som man nok kan tillade sig at kalde for kedelig uden at fornaerme nogen.

En nyhed i den nye bil er også Opels ”blitz”emblem, der pryder bilen i en moderne fortolknin­g.

I kontrast repraesent­erer den aktuelle Crossland et sidste spor af Opels aera under General Motors. Den bygger på en platform udviklet i samarbejde med GM og PSA Group, nu en del af Stellantis.

Den nye model vil køre på den måske mest velkendte af alle platforme i bilindustr­ien, der danner basis for så forskellig­e biler som Peugeot e-208, Jeep Avenger og sågar Opels egen Mokka.

Den kommende Frontera, forventet i den mindre ende af skalaen, vil supplere Opels modeludval­g sammen med netop Mokka.

Den vil dog blive større og dermed give bilen mulighed for at distancere sig fra Mokka og blive en mere direkte konkurrent til populaere mellemstør­relse-SUV’er. Opel lover et ”højt niveau af plads og alsidighed” fra den nye Frontera sammen med ”funktionel­le funktioner og teknologi til at lette dine laengere bilture”, men har endnu ikke afsløret praecis, hvad disse er.

Opel, der har forpligtet sig til at blive et rent elbilmaerk­e inden 2028, lancerer Frontera som en batteri-elektrisk bil. Samtidig introducer­er Opel anden generation af Grandland, baseret på Stellantis’ STLA Medium-platform med en raekkevidd­e op til 700 km.

Navnet Frontera er ideelt til vores nye spaendende SUV. Den udstråler en staerk karakter og vil placere sig helt central i markedet. Florian Huettl, CEO hos Opel

Kendt teknik

Den nye Frontera ventes at have en 156 hk-elmotor og en 54 kWh-batteripak­ke, der giver omkring 400 kilometers raekkevidd­e.

Lynopladni­ngskapacit­eten på op til 100 kW, der praeger de kendte modeller på platformen, bliver naeppe heller aendret.

Opel offentligg­ør flere detaljer samt de første billeder af den nye Frontera i løbet af de kommende uger.

Rygterne svirrer om, at en ny model, muligvis døbt Manta, vil genoplive flere af Opels klassiske modelnavne.

Interessan­t er det, at Frontera først fandt vej til det danske marked i 1998 efter en ansigtsløf­tning. Den første generation blev aldrig solgt her. Nu, mange år senere, står Danmark og resten af verden over for en ny aera med den genfødte Frontera.

 ?? ?? Den nye kompakte elbil fra Opel bliver mere firkantet end normalt i denne klasse. Foto: Opel
Den nye kompakte elbil fra Opel bliver mere firkantet end normalt i denne klasse. Foto: Opel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark