Jyllands-Posten

Kan jeg slippe ud af mit lån til bilen?

En laeser er som flere andre blevet ramt af, at prisen på elbiler er faldet markant. Dermed er hans elbil nu mindre vaerd end det, han skylder.

- CHRISTIAN SCHACHT Christian Schacht

Spørgsmål: Selvom det ikke er et direkte bilspørgsm­ål, er det yderst relevant for bilejere, og som journalist skal man jo udfordres.

Med de betydelige prisfald på biler inden for det seneste år er jeg ikke alene om at befinde mig i en situation, hvor lånet overstiger bilens vaerdi betragteli­gt.

Der florerer rygter om, at vi simpelthen kan returnere disse biler og erklaere, at det nu er finansieri­ngsselskab­ets problem.

Spørgsmåle­t er, om dette rent faktisk er muligt, og om det ville medføre nogen konsekvens­er.

Udfordring­en består i, at jeg faktisk er rigtig glad for min Mustang Mach-E.

Palle Clausen

Svar: Ja, det er et meget relevant spørgsmål, du bringer op der. Priserne på elbiler er faktisk faldet markant gennem det seneste halve år, hvor de toppede på brugtmarke­det i sommeren 2022.

Derfor vil visse låntagere vaere det, man kalder teknisk insolvente, dvs. at deres bil er mindre vaerd end det, de skylder. Som udgangspun­kt er det bedste råd at beholde bilen, da tabet jo føles mindre over tid. Den udvej, du henviser til, er noget underbelys­t, og der er flere årsager til det.

Når man indgår en købekontra­kt med et finansieri­ngsselskab via en bilforhand­ler, og man betaler 20 pct.i udbetaling, er det teknisk muligt at returnere bilen uden personlig haeftelse. Det skyldes, at lånet er sikret med pant i bilen. Selvom det juridisk er muligt, anses det for dårlig skik, og det kan medføre sortlistni­ng hos finansieri­ngsselskab­et og potentielt andre selskaber. Markedssam­menbrud påvirker ikke finansieri­ngsselskab­ernes ansvar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark