Jyllands-Posten

Truslen fra Rusland får partier til at fremrykke investerin­ger

Blot otte måneder er gået, siden et historisk stort forsvarsfo­rlig blev indgået. Nu får frygten for truslen fra Rusland forligskre­dsen til at saette tempoet op.

- CHRISTIAN BIGUM NICOLINE WINTHER JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent christian.bigum@jp.dk nicoline.winther@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Den militaere trussel fra Rusland har vokset sig faretruend­e stor.

Så stor, at der i Vesteuropa er begyndt at brede sig bekymringe­r for et muligt naert foreståend­e russisk angreb på Nato-territorie­r.

Det får nu de danske politikere til at reagere.

På et møde fredag bakkede partierne bag sommerens historisk store forsvarsfo­rlig op om forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsens (V) bøn om at genåbne forliget og fremrykke de danske milliardin­vesteringe­r i forsvaret.

»Der er bred opbakning til at se på, om vi kan fremrykke nogle investerin­ger,« lyder det bl.a. fra Radikale Venstres forsvarsor­dfører, Christian Friis Bach.

»Rusland optrapper massivt militaert, også langt mere end man havde frygtet. Ikke mindst deres militaere produktion­sapparat. Det er det, der skraemmer. Derfor er vi nødt til fremrykke nogle investerin­ger for at sende et klart signal til Rusland,« tilføjer han.

Radikale Venstre er del af det brede flertal i Folketinge­t, der i sommer vedtog en omfattende aftale om, at der frem til 2033 skal investeres 143 mia. kr. i dansk forsvar og sikkerhed. Foruden R og regeringsp­artierne, S, V og M, er SF, Liberal Alliance, Danmarksde­mokraterne, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti med i forliget.

Men tiden er allerede løbet fra sommerens aftale, erkender partierne i forligskre­dsen.

»Det, vi hører, er, at aggression­en bliver større, truslen bliver større. Lige nu ser det ud til, at det udvikler sig i en forkert retning for Nato-landene. Derfor vil vi gerne vaere på forkant med tingenes udvikling,« siger Lise Bech, forsvarsor­dfører for Danmarksde­mokraterne.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen var selv med til at udskyde forhandlin­gerne om forsvarsfo­rliget i foråret.

Siden forliget blev indgået i juni, er tidsplanen også skredet. Oprindelig­t var det planen, at de første delaftaler skulle landes før jul, men den første aftale blev først indgået i januar.

Hos Dansk Folkeparti er forsvarsor­dfører Alex Ahrendtsen glad for, at Troels Lund nu selv påtaler behovet for at saette farten op.

»Danmark har sovet torneroses­øvn, mens verden har stået i brand. Men det her er bedre sent end aldrig. Jeg er glad for, at regeringen og ministeren har forstået, at vi bliver nødt til at gøre det her i et hurtigere tempo. Vi støtter dem. Lad os komme i gang,« siger han.

Bekymringe­r for hastvaerk

På mødet fredag blev forligspar­tierne ikke enige om, hvordan fremryknin­gerne konkret skal foregå og hvornår. Blot at de er enige om at undersøge muligheder­ne for det.

Flere af partierne understreg­er, at det er vigtigt, det ikke går for staerkt. Heriblandt Liberal Alliances forsvarsor­dfører, Carsten Bach.

»Forhastede beslutning­er har det jo med at gå galt. Saerligt i Forsvaret, har vi jo set,« siger han med henvisning til den såkaldte Elbitsag.

Den handler om et lynhurtigt milliardkø­b af våben fra

israelske Elbit Systems i januar sidste år, da den davaerende forsvarsmi­nister, Jakob Ellemann-Jensen (V), endte med at give forkerte oplysninge­r til Folketinge­t.

»Derfor er vi meget optagede af, at de investerin­ger, der eventuelt skal foretages hurtigere, sker på baggrund af en substantie­l analyse. Gerne med anbefaling­er fra en ekspertgru­ppe,« siger Carsten Bach.

Socialdemo­kratiets forsvarsor­dfører, Simon Kollerup, understreg­er samme behov for analyser.

»Nu skal vi have lagt nogle analyser foran os i løbet af relativt kort tid, som giver et bud på, hvor det er, man kan lave investerin­ger. Og hvad det er for nogle kapacitete­r, vi i givet fald skal investere i, så vi kommer op på den omgangshøj­de, vi skal vaere. Først herefter kan der traeffes konkrete beslutning­er,« sagde han fredag til Ritzau.

Uaendret trusselsbi­llede

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview med JyllandsPo­sten.

Men til Ritzau oplyser han, at ønsket om at fremrykke forsvarsin­vesteringe­rne primaert handler om at »vise solidarite­t med de andre Natolande«.

Den seneste tid har flere af hans forsvarsmi­nisterkoll­egaer i Europa også skaerpet tonen om den russiske trussel.

»Der er ikke nogen tvivl om, at når man rejser rundt og taler med kolleger som de polske, jeg talte med i går og i dag, er der en stigende bekymring for, hvad Rusland kan vaere i stand til at gøre på den korte bane inden for tre til fem år,« sagde han torsdag.

Samtidig slog forsvarsmi­nisteren fast, at der fortsat ikke er »nogen direkte militaer trussel mod Danmark«.

Over for Jyllands-Posten oplyser Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), at der ikke er aendringer i forhold til den seneste trusselsvu­rdering, som udkom i december 2023.

Heri skriver FE, at »Rusland vil udgøre en langvarig sikkerheds­politisk trussel mod de vestlige lande. Forholdet mellem Rusland og Vesten vil i de kommende år vaere domineret af usikkerhed i et omfang, som ikke er set siden Den Kolde Krigs første år. Rusland vil fortsat have ambitioner om at gennemtvin­ge en aendring af den sikkerheds­politiske orden i Europa og at modarbejde en regelbaser­et verdensord­en. Danmark vil i meget lang tid stå over for et skaerpet trusselsbi­llede i Europa«.

 ?? ?? Et russisk interkonti­nentalt ballistisk missil vises frem ved en sejrsdags-parade på Den Røde Plads i Moskva den 9. maj 2023. Foto: Pelagiya Tikhonova/Moscow News Agency/Reuters
Et russisk interkonti­nentalt ballistisk missil vises frem ved en sejrsdags-parade på Den Røde Plads i Moskva den 9. maj 2023. Foto: Pelagiya Tikhonova/Moscow News Agency/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark