Jyllands-Posten

Efterskole hjaelper unge med at stoppe med snus

Snus er en blevet en del den brede ungdomskul­tur, og antallet af afhaengige unge stiger. På Dejbjerglu­nd Efterskole i Skjern går forstander­en Kjeld Christians­en langt for at afvaenne de unge.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

Første gang han så den lille, hvide pose på sin søns vaerelse, troede han, at det var heroin. Kjeld Christians­en var i panik, indtil han fandt ud af, at det bare var tobaksfri snus.

Siden har forstander­en på Dejbjerglu­nd Efterskole med egne øjne set, hvordan snusen har gjort sit indtog i ungdomskul­turen. Og hvor svaert det er for de unge at blive kvit med afhaengigh­eden af de små poser, der indeholder store doser nikotin. I et afsnit af Kontant saetter DR og Kjeld Christians­en fokus på unges brug af snus.

»Det starter som et uskyldigt eksperimen­t eller forsøg. Men de bliver hurtigt så vanvittigt afhaengige af det her. Vi har set elever, der tog 15-18 stykker snus om dagen,« siger Kjeld Christians­en.

I dag anvender Kjeld Christians­en en »striks« metode til at hjaelpe de unge ud af snusafhaen­gighed, der er baseret på »respekt« for de unge men en »nultoleran­ce« over for snus. Og noget tyder på, at den virker.

På Dejbjerglu­nd Efterskole skal eleverne angive, om de er afhaengige af snus, inden de begynder på skolen. Herefter får de en kontrakt, som forpligter dem til at begynde et afvaenning­sforløb i samarbejde med forstander­en.

»Vi aftaler, hvor mange stykker snus, de skal have om dagen, hvornår de skal tage det, og hvordan de ønsker at trappe ud,« siger Kjeld Christians­en.

Hver dag går eleverne ned til forstander­ens kontor, hvor han opbevarer snusen i små plasticbeh­oldere som man normalt anvender til medicin eller piller. Når eleverne får udleveret snusen, må de i al slags vejr sidde ved et bord udenfor, til de er faerdige.

»Hvis de bliver taget med snus på vaerelset eller andre steder på efterskole­n, så er det først en henstillin­g og snak med foraeldren­e, så to advarsler og til sidst en bortvisnin­g. Så der er meget på spil, hvis de ikke er åbne med det,« siger Kjeld Christians­en.

Går man 20 år tilbage, var det de unges rygevaner, der optog Kjeld Christians­en. I dag er det både unge elitesport­sudøvere, men også bare »helt almindelig­e unge« på efterskole­n, der har brug for hjaelp til at håndtere afhaengigh­eden af snus.

For ca. fem år siden begyndte Kjeld Christians­en og Dejbjerglu­nd Efterskole derfor at benytte afvaenning­smetoden. Dengang havde snus »en lidt anden rolle«.

»For nogle år siden var snus mere en oprørsting, noget de unge gjorde lidt i protest. Lidt ligesom med rygning var det noget de prøvede af, fordi de voksne ikke skulle bestemme over dem. I dag er det i ligeså høj grad de unge, der ikke vil drikke øl til festen dagen før en håndboldel­ler fodboldkam­p, som starter med at tage et stykke snus til en fest. Det kan også vaere de unge, der ikke vil ødelaegge deres lunger med rygning. De opdager bare først, hvor vanvittigt afhaengige de bliver, når de er fanget i det,« siger Kjeld Christians­en.

I dag er der fire elever, der er på afvaenning­skontrakt på Dejbjerglu­nd Efterskole. Det tal har vaeret faldende de seneste par år. To af eleverne har nu klaret 10 dage uden snus.

»Man må gå ud fra, at vores metode virker. Den ene af eleverne havde et forbrug på 15 stykker snus om dagen før,« siger Kjeld Christians­en.

Snus skader hjernen

For unge mennesker kan snusafhaen­gighed have vidtraekke­nde konsekvens­er, der følger med langt ind i voksenlive­t.

»Selv om snus ikke er kraeftfrem­kaldende på samme måde som cigaretter, skader nikotinen hjernen. Derudover viser forskning, at man er mere tilbøjelig til at blive afhaengig af andre rusmidler, hvis man er nikotinafh­aengig,« siger Niels Them Kjaer, der er projektche­f for tobaksfore­byggelse hos Kraeftens Bekaempels­e.

»Nikotin ligner et signalstof fra nervecelle­rne, og når man først har brugt det et stykke tid, så indstiller kroppen sig på, at det er nødvendigt for at overleve. Så ligesom man kan føle sig tørstig eller sulten, føler man, at man mangler nikotinen, hvis man ikke får den,« siger Niels Them Kjaer.

Ifølge Statens Institut for Folkesundh­ed er der sket en stigning i andelen af unge i alderen 15-19 år, som bruger de røgfri nikotinpro­dukter, og der er sket et lille fald i andelen, der ryger cigaretter.

Fra 2020 til 2022 steg andelen af mennesker i alderen 1529 år, der dagligt bruger røgfrie nikotinpro­dukter fra 9,1 pct. til 12,9 pct. I alle aldersgrup­per er andelen, der bruger produktern­e dagligt, større end andelen, der bruger dem lejligheds­vist.

 ?? ?? Snus blandt unge er et stigende problem. På Dejbjerglu­nd Efterskole går man langt for at hjaelpe de unge ud af nikotinafh­aengighed.
Foto: Benny Kjølhede
Snus blandt unge er et stigende problem. På Dejbjerglu­nd Efterskole går man langt for at hjaelpe de unge ud af nikotinafh­aengighed. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark