Jyllands-Posten

Dyrenes Beskyttels­e: Det er for nemt at mishandle sin kat

Antallet af politianme­ldte sager om bl.a. mishandlin­g, hvalpefabr­ikker, ulovlig import og salg af dyr har sat rekord.

- KATRINE VANDET SALLING katrine.salling@jp.dk

Dyrenes Beskyttels­e satte i 2023 en ny rekord. Aldrig før har organisati­onen meldt så mange sager om mulig ulovlig håndtering af dyr til politiet.

I alt er 299 tilfaelde anmeldt, hvilket er 15 pct. flere sager end i 2022.

»Det er en trist rekord for de sager, hvor vores beredskab ikke kan skabe bedre forhold for dyrene gennem dialog og vejledning. Og det er dårligt nyt for dyrene, der kan vaere i klemme i årevis, mens dyrevaerns­sagerne efterforsk­es og eventuelt behandles i retten, hvis de overhovede­t er så heldige at komme så langt,« siger Yvonne Johansen, dyrevaerns­chef i Dyrenes Beskyttels­e.

Anmeldelse­rne omhandlede 1.538 dyr, fordelt på sager om uforsvarli­g behandling, dumpning, ulovlig import og salg, samt hvalpefabr­ikker. Omkring 500 er kaeledyr og 1.000 er landbrugsd­yr.

Halvdelen af kaeledyren­e var hunde og »kun« 141 var katte. Men det er med til at tegne et skaevt billede af forbrydels­erne mod katte, og en enkelt regel ville kunne få det tal til at se helt anderledes ud, ifølge dyrevaerns­chefen.

Det er svaert at politianme­lde og føre sager mod katteejere, da det ikke kan bevises, at de er den retmaessig­e ejer af katten.

»Vi ville kunne holde langt flere dyreejere ansvarlige for vanrøgt af deres katte, hvis det var lovpligtig­t at maerke sin kat, ligesom det er med hunde. Og med et krav om neutralise­ring ville vi samtidig se faerre sager, hvor antallet af katte vokser ejerne over hovedet,« siger Yvonne Johansen.

Tidligere i januar lancerede fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) et samlet dyrevelfae­rdsudspil med 23 initiative­r, der skal skabe bedre dyrevelfae­rd. Et forslag om at nedsaette en arbejdsgru­ppe, som kan undersøge muligheden for strengere straffe på dyrevelfae­rdsområdet, vil ifølge Yvonne Johansen vaere en tiltraengt hjaelpende hånd.

 ?? ?? Det er ikke lovpligtig­t at maerke sin kat, hvilket gør det svaert for Dyrenes Beskyttels­e at anmelde katteejere for vanrøgt.
Foto: Tobias Nicolai
Det er ikke lovpligtig­t at maerke sin kat, hvilket gør det svaert for Dyrenes Beskyttels­e at anmelde katteejere for vanrøgt. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark