Jyllands-Posten

Folketinge­t afskaffede sidste år store bededag. Nu kommer en trecifret millionreg­ning

I lovforslag­et om store bededag var der ikke taget hensyn til en adfaerdsae­ndring hos befolkning­en. Derfor viser der sig nu en ekstraregn­ing. Konservati­ve er kritiske, mens regeringen siger, at det var en faglig beslutning ikke at oplyse tallet.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Der var noget, Folketinge­t ikke fik at vide, da det behandlede sidste års mest omdiskuter­ede lovforslag. Det om at afskaffe store bededag. Efter Jyllands-Posten har spurgt regeringen om detaljer i tallene, viser der sig nu en stor millionreg­ning, som er med til at udhule gevinsten ved at fjerne bededagen. Samtidig bliver arbejdsudb­uddet ikke forøget lige så meget, som der stod i lovforslag­et.

Det er »meget kritisabel­t«, at Folketinge­t ikke fik tallene, siger Konservati­ve, mens Danmarksde­mokraterne ser det som et tegn på, at regeringen handlede »overilet«.

Med den nye ekstraregn­ing på 200 mio. kr. er der udsigt til, at gevinsten ved at afskaffe store bededag udhules med en tredjedel i hvert fald i 2026.

Ånden fra Marienborg

For at forstå sagen er det nødvendigt at tage en tur tilbage i tidsmaskin­en:

I december 2022 blev SVM-regeringen dannet med en drøm om, at en flertalsre­gering henover midten kunne styre Danmark gennem en krisefyldt tid og traeffe svaere, men nødvendige beslutning­er. Ånden fra Marienborg kaldes det, fordi statsminis­terens embedsboli­g nord for København var centrum for forhandlin­gerne mellem dansk politiks tidligere aerkerival­er.

Det var også på Marienborg, at regeringsg­rundlaget blev praesenter­et. I lyset af krigen i Ukraine skulle forsvaret styrkes. Og det skulle en helligdag betale for, lød det.

»Hele idéen med det her er jo, at vi har behov for at finansiere nogle øgede forsvarsud­gifter,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).

Hurtigt rejste der sig en massiv kritik, men regeringen holdt fast i, at bededagen skulle vaek. Dog aendrede den sin begrundels­e for afskaffels­en.

Snart var argumentet ikke bare penge til forsvaret, men mere generelt penge til blandt andet »et løft af klimainves­teringer, af psykiatri, at vi sender flere penge med, når der kommer flere børn og unge«, som beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen (S) sagde.

Siden handlede det om ekstra arbejdsudb­ud.

Men både målt i kroner og i arbejdsudb­ud ser gevinsten nu ud til at blive udhulet.

200 mio. kr. ekstra

Statskasse­n tjener umiddelbar­t 3,2 mia. kr. om året på at fjerne store bededag. Det skyldes, at folk fremover skal have løn for en arbejdsdag mere om året. En del af de stigende årslønning­er havner via skat, moms og afgifter i statskasse­n.

Fra gevinsten skal traekkes 183 mio. kr. i kompensati­on til kommunerne, der skal have en ekstra åbningsdag i børnehaver m.v., oplyser Beskaeftig­elsesminis­teriet til JP. Det tal er lidt højere end i lovforslag­et.

Dertil kommer, at overførsel­sindkomste­rne til blandt andet folkepensi­onister fra

2026 stiger med omkring 700 mio. kr., fordi de (med forsinkels­e) reguleres opad, når lønningern­e i samfundet vokser. De 700 mio. kr. stod i lovforslag­et.

Men ifølge et svar fra Beskaeftig­elsesminis­teriet til JP er der også en ekstraregn­ing på ca. 200 mio. kr., fordi det påvirker folks adfaerd, når overførsel­sindkomste­rne bliver højere. Det stod ikke i lovforslag­et

»Tages der højde for, at virkningen på regulering­en af indkomstov­erførslern­e også vil påvirke folks adfaerd, reduceres virkningen på den strukturel­le offentlige saldo med yderligere ca. 0,2 mia. kr.,« skriver ministerie­t.

Det vil sige, at der i 2026 formodentl­ig skal traekkes samlet set 1,1 mia. kr. fra store bededag-gevinsten (183 mio. plus 700 mio. plus 200 mio., red.). Dermed falder den fra 3,2 mia. kr. til 2,1 mia. kr.

Den ekstra årlige arbejdsdag skulle ifølge lovforslag­et haeve arbejdsudb­uddet med 8.500 »fuldtidspe­rsoner«. Det vil sige, at summen af de mange ekstra arbejdsdag­e svarer til 8.500 personers arbejde på fuld tid i et år.

Men det tal har udsigt til at falde med 1.000 til 7.500 fuldtidspe­rsoner, oplyser Beskaeftig­elsesminis­teriet i et svar til JP:

»Det påvirker arbejdsudb­uddet negativt med 1.000 fuldtidspe­rsoner, hvis neutralise­ringen ikke gennemføre­s.«

”Neutralise­ringen” går ud på at fjerne stigningen i overførsel­sindkomste­rne. På grund Christians­borgs regler om såkaldte forlig, kan regeringen først gøre det efter naeste valg.

Valgperiod­en går til ultimo oktober 2026, så medmindre der bliver valg laenge før tid, er der kurs mod en stor udhuling af gevinsten i hvert fald i 2026.

Ekstraregn­ingen på de 200 mio. kr. får kritik fra De Konservati­ve:

»De her tal viser, at effekten af at afskaffe store bededag er mindre end hidtil antaget. Og jeg synes, at det bidrager til det store kaos, der har vaeret med usikkerhed og mange tal frem og tilbage,« siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K), som mener, at tallene burde vaere oplyst, da Folketinge­t sidste år behandlede loven om store bededag.

»Jeg synes, at det er meget kritisabel­t, at de rigtige tal og de fyldestgør­ende tal ikke er fremgået af lovforslag­et. Det synes jeg er et meget stort problem. Vi bliver nødt til som folketings­politikere at kunne have tillid til, at alt er oplyst i sådan et materiale,« tilføjer Mette Abildgaard, som synes, at man er nået til et punkt, hvor afskaffels­en af store bededag primaert »handler om staedighed fra regeringen­s side«.

Stem nu, fjern senere

Regeringen vil forsøge at fjerne stigningen i overførsel­sindkomste­r på en sådan måde, at den først traeder i kraft efter naeste valg.

Men der skal stemmes om dette nye lovforslag allerede før sommerferi­en i år. Mette Abildgaard er ikke sikker på, at det er i tråd med god ”forligsski­k”, at regeringen kører forslaget igennem Folketinge­t allerede før valget.

»Ret overilet«

Danmarksde­mokraterne­s politiske ordfører, Susie Jessen, ser de 200 mio. kr. som et udtryk for, at regeringen fór for hurtigt frem med fjernelsen af helligdage­n:

»Man skrev det ind i regeringsg­rundlaget og gjorde det nok ret overilet. Det ser vi konsekvens­erne af nu,« siger hun og kritiserer regeringen for, at gevinsten bliver mindre end det, der stod i lovforslag­et:

»Nu viser det sig, at den ikke engang kan nå i mål med det, den har lovet.«

Det var beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen, der sidste år fremsatte lovforslag­et om store bededag. Teksten naevnte den direkte stigning i overførsel­sindkomste­r på 700 mio. kr., men ikke adfaerdsef­fekten på 200 mio. kr.

Hvordan kan det vaere, at de 200 mio. kr. ikke stod i lovforslag­et?

»Jamen, det har vaeret en afvejning og en drøftelse på fagligt niveau dengang – så vidt jeg er orienteret mellem Beskaeftig­elsesminis­teriet og Finansmini­steriet. Nu har man i forbindels­e med det her lovforslag (det nye forslag, red.) vurderet, at selvfølgel­ig skal de direkte konsekvens­er fra ydelsesniv­eauet vaere med, men at det skal adfaerd også. Og det synes jeg er rigtigt. Så det er den fulde pris, der er i lovforslag­et, der bliver fremsat nu,« siger ministeren, som ikke svarer helt klart på sin viden om de 200 mio. kr.

Var det noget, I vidste, som I ikke informered­e Folketinge­t om? Eller er det noget, som I har fundet ud af på bagkant?

»Det var en faglig drøftelse dengang i embedsvaer­ket, og det har det også vaeret denne gang. Det er ikke noget, vi politisk sidder og beslutter. Og så har vurderinge­n i denne omgang vaeret, at vi med dette lovforslag både skulle have ydelses- og adfaerdspr­isen med.«

Men du vidste det godt, da du fremsatte lovforslag­et om store bededag, at der var 200 mio kr. mere, som ikke var med?

»Det er mere et spørgsmål om, hvad regner man ind. Og det er hele tiden en faglig vurdering og ikke noget, der bliver politisk bestemt, men noget, man sidder og vurderer på fagkontore­r i de forskellig­e ministerie­r.«

Det var mere, om du vidste det, eller om du ikke vidste det?

»Hvad mener du?«

Du fremsatte et lovforslag, hvor der stod 700 mio. kr. Og så er spørgsmåle­t, om du vidste, at der var 200 mio. kr. oven i det i adfaerdsef­fekt?

»Jeg har selvfølgel­ig fået oplyst, hvad det var vaerd i ydelsesred­uktion. Og så har der også vaeret nogle overvejels­er omkring, om der også var en adfaerdsvu­rdering af det. Det er en politisk beslutning, at vi synes, at folk skal arbejde på store bededag, men det er ikke politikere, der sidder og regner på, hvad økonomien er i det,« siger Ane Halsboe-Jørgensen, som trods indhugget i gevinsten holder fast i afskaffels­en.

Er det stadigvaek en god idé at afskaffe en mere end 300 år gammel helligdag, eller begynder gevinsten at vaere så lille, at det var bedre at lade vaere?

»Vi har hele tiden med åbne øjne sagt, at når daginstitu­tionerne skulle holde åbent, skulle de selvfølgel­ig også have penge til at holde åbent. Og vi har også hele tiden sagt, at effekten over på overføring­sindkomste­r synes vi ikke skulle vaere der, fordi det er dem, der arbejder, der skal have en ekstra pose penge – men at det var forligsbun­det, og derfor var det op til valgdagen, om der ville nå at vaere en effekt.«

Du synes stadigvaek, at det er en god idé at afskaffe den, så vidt jeg hører på det, du siger?

»Det er en god idé, at vi finansiere­r de ting, vi gerne vil. En af vejene til, at vi i faellesska­b kan sørge for at fremskaffe nogle penge til noget af det, vi gerne vil investere i, det er, at vi alle sammen arbejder en smule mere.«

Vurderer du og dine folk, at det er inden for en normal forligsski­k at vedtage noget nu, der så traeder i kraft efter naeste valg?

»Ja, det er jo faktisk lige praecis det, forligsski­kken går ud på. Og det er jo derfor, vi står i den her lidt usikre position i forhold til, hvornår det ender med at traede i kraft. Det er, fordi vi ikke ved, hvornår valget kommer. Hvis vi ikke respektere­de forliget, så ville jeg jo bare sige, at det skulle traede i kraft nu, og så var der ingen problemer. Så det er jo, fordi vi forsøger at overholde alle de aftaler, vi har med hinanden i Folketinge­t, og respektere­r de forlig, vi har med hinanden, at der er en uvished omkring ikrafttrae­delse. Og det er vi også helt åbne omkring.«

Hvorfor vil I gerne stemme nu? Hvorfor ikke bare vente til efter naeste valg, og så må det naeste Folketing finde ud af, hvad det mener?

»Jamen, vi er meget åbne om, at vi synes, at folk skal arbejde på store bededag. Og vi synes, at det er dem, der arbejder, der skal have en ekstra lønstignin­g. Og derfor synes jeg også, at vi skylder at få det forslag frem, så folk kan se, hvad der ligger i det, og så man kan få stemt om det i Folketings­salen. Og det gaelder jo både selve lovforslag­et sidste år, men det gaelder også den her del af det.«

 ?? ?? Demonstrat­ion foran Christians­borg mod afskaffels­en af store bededag. Den var arrangeret af fagforenin­gerne og fandt sted i februar sidste år. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Demonstrat­ion foran Christians­borg mod afskaffels­en af store bededag. Den var arrangeret af fagforenin­gerne og fandt sted i februar sidste år. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark