Jyllands-Posten

USA rammer israelske bosaettere med historiske sanktioner

Dekret fra praesident Joe Biden er en lige venstre til Israels regering.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Ruslands praesident, Vladimir Putin, og Nordkoreas udskaeldte leder, Kim Jong-un, står allerede på den meterlange liste. Nu får de selskab af fire ukendte israelske bosaettere på Vestbredde­n. Og to israelske ministre var lige ved at ryge med også.

Bosaettern­e David Chai Chasdai, Eitan Tanjil, Shalom Zicherman og Yinon Levi blev sent torsdag som de første nogensinde ramt af amerikansk­e sanktioner på grund af deres påståede overgreb mod palaestine­nsere og israelske aktivister på Vestbredde­n, hvor volden er eskaleret siden krigsudbru­ddet i Gaza for knap fire måneder siden.

Sanktioner­ne er udstukket af det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, State Department, men ordren kom direkte fra praesident Joe Biden, som i månedsvis har anklaget militante bosaettere for at kaste benzin på bålet under den højspaendt­e konflikt.

For de fire bosaettere indebaerer sanktioner­ne bl.a., at deres eventuelle indeståend­er i amerikansk­e banker indefryses, og de kan ikke rejse til USA.

Historisk dekret

Men den største betydning ligger i praesident Bidens historiske dekret, der udgør fundamente­t for udenrigsmi­nisteriets indgreb mod de fire bosaettere.

I dekretet skriver den amerikansk­e praesident, at »situatione­n på Vestbredde­n – isaer de høje niveauer af ekstremist­isk bosaetterv­old, tvangsflyt­ning af mennesker og landsbyer samt ødelaeggel­se af ejendom – har nået et uacceptabe­lt leje og udgør en alvorlig trussel mod fred, sikkerhed og stabilitet på Vestbredde­n og i Gaza, Israel og den bredere mellemøstl­ige region«.

Det er en lige venstre til den israelske regering, som har ansvaret for sikkerhede­n i hovedparte­n af Vestbredde­n.

Den israelske premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, svarede i en skriftlig erklaering, at langt de fleste bosaettere på Vestbredde­n er »lovlydige borgere«.

»Israel griber ind mod alle israelere, der bryder loven, uanset hvor de befinder sig. Derfor er undtagelse­sforanstal­tninger unødvendig­e,« lød det fra hans kontor.

Men fra Vestbredde­n kommer løbende rapporter om, at israelerne ser gennem fingre med overgreb begået af bosaettere. Det har laenge naget amerikaner­ne, som frygter, at volden skal få konflikten mellem Israel og palaestine­nserne til at sprede sig yderligere.

Hårde anklager

Ifølge en opgørelse fra FN-organisati­onen OCHA blev der i perioden fra krigsudbru­ddet i oktober til den 31. januar indberette­t 494 bosaettero­vergreb mod palaestine­nsere – anmeldelse­rne omfatter drab, vold, tyverier, haervaerk og chikane. Samtidig er hele landsbyer blevet ryddet for palaestine­nsere.

I begrundels­en for sanktioner­ne mod de fire bosaettere skriver State Department, at Chasdai står bag overfald på civile palaestine­nsere og ildspåsaet­telser, som førte til et dødsfald. Tanjil deltog i overfald på palaestine­nsiske bønder, som blev angrebet med sten og køller. Zicherman overfaldt en bil med israelske aktivister. Og Levi var leder af en gruppe bosaettere, der systematis­k truede civile palaestine­nsere og beduiner.

Siden Israels besaettels­e af Jordanflod­ens vestbred under Seksdagesk­rigen i 1967 har omkring 450.000 israelere bosat sig i den del, der er under fuld israelsk og politisk kontrol. Dertil kommer yderligere 220.000 i Østjerusal­em.

Mange er drevet af religiøse og nationalis­tiske motiver. De mener, at jøderne har ret til at bo i hele det bibelske Israel – herunder Vestbredde­n – og at det derfor er legitimt at uddrive de flere end 2,5 mio. palaestine­nsere og beduiner. Hvilket amerikaner­ne altså er lodret imod.

Sanktioner­ne vil afkøle forholdet mellem Washington

og Jerusalem yderligere. USA er Israels vigtigste allierede under krigen, men den kaotiske humanitaer­e situation, de høje civile tabstal og de enorme ødelaeggel­ser i den palaestine­nsiske Gazastribe har ført til mere og mere direkte amerikansk kritik.

Krigen begyndte den 7. oktober, da terroriste­r fra den militante Hamas-bevaegelse traengte ind i Israel og draebte 1.200 mennesker i kibbutzer, på gaden og på en stor musikfesti­val. Yderligere 240 blev taget som gidsler og bortført til Gaza.

Israels regering insisterer på at fortsaette krigen i Gaza, indtil Hamas er udslettet eller overgiver sig.

Sanktioner­ne mod de fire bosaettere er utvivlsomt en torn i øjet på israelerne, men det kunne have vaeret meget vaerre.

Bredt dekret

Praesident Joe Bidens dekret er så bredt, at både israelske politikere og embedsmaen­d potentielt kan underlaegg­es sanktioner.

Ifølge det amerikansk­e netmedie Axios overvejede amerikaner­ne at tage to af de ultranatio­nalistiske ministre i den israelske regering, Itamar Ben-Gvir og Bezalel Smotrich, med på sanktionsl­isten, men beslutning­en blev udelukkend­e at fokusere på bosaettern­e.

Smotrich, som er finansmini­ster i Benjamin Netanyahus koalitions­regering, svarede igen på de sociale medier:

»Kampagnen om ”bosaetterv­old” er en antisemiti­sk løgn spredt af Israels fjender med henblik på at miskredite­re og skade pionerbosa­etterne og bosaettels­esprojekte­t for derigennem at miskredite­re hele staten Israel.«

Timingen af sanktioner­ne er naeppe tilfaeldig.

Praesident Biden er under pres fra USA’s arabisk-amerikansk­e befolkning­sgruppe, som kritiserer landets pro-israelske linje i Gaza-konflikten, og han har brug for deres opbakning ved praesident­valget i november.

Meddelelse­n om sanktioner­ne kom samme dag, som Biden holdt valgmøde i Michigan, hvor relativt mange har arabisk baggrund.

 ?? ?? Begravelse af palaestine­nseren Labib Dumaidi, 19 år, som blev draebt under et bosaettera­ngreb naer Nablus på Vestbredde­n. Arkivfoto: Raneen Sawafta/ Reuters
Begravelse af palaestine­nseren Labib Dumaidi, 19 år, som blev draebt under et bosaettera­ngreb naer Nablus på Vestbredde­n. Arkivfoto: Raneen Sawafta/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark