Jyllands-Posten

Pernille Vermund stemmer imod sin egen aftale: »Det er et vilkår, så det har jeg det fint med«

Det var det rigtige for Nye Borgerlige at støtte en stor skatteafta­le, men nu, hvor hun er i Liberal Alliance, er det rette at vaere imod, siger Pernille Vermund. Hun begrunder det med, at LA er et større parti.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Den 14. december sidste år kom finansmini­ster Nicolai Wammen (S) ud af Finansmini­steriets berømte glasdør sammen med en større gruppe politikere, herunder partileder­ne Inger Støjberg (DD), Søren Pape (K) og Pernille Vermund, som dengang var leder af Nye Borgerlige.

Sammen praesenter­ede de en ny skatteafta­le, der blandt andet saenker topskatten, haever beskaeftig­elsesfradr­aget og indfører en ny top-topskat.

»I dag traekker vi et skridt i den rigtige retning,« sagde Vermund til det forsamlede presseopbu­d.

Hun glaedede sig over, at »rigtigt mange danskere, faktisk flertallet af danskerne, får lov at slippe billigere i skat«.

I januar meldte hun sig ind i Liberal Alliance. Og nu, syv uger efter hun kom ud af glasdøren i Finansmini­steriet, vil hun ikke laengere stemme for den aftale, hun var med til at indgå. Det fortaeller hun i et interview med Jyllands-Posten.

Kommer du til at stemme for den skatteafta­le, som du var med til at indgå i december, når den kommer i Folketinge­t?

»Nej, det gør jeg ikke, for den er Liberale Alliance ikke med i.«

Hvordan har du det med at stemme imod en aftale, du selv var med til at indgå?

Jamen, det er et vilkår, så det har jeg det fint med.«

Tror du, det kan påvirke din trovaerdig­hed, at du stemmer imod en aftale, som du selv var med til at indgå i december?

»Jamen, nu er det jo ikke sådan, at vi sad med mange mandater i Nye Borgerlige. Det er klart, at havde man vaeret en del af et stort parti – eller havde vaeret tungen på vaegtskåle­n – så havde det

vaeret noget andet. Men faktum er, at det hverken gjorde fra eller til i forhold til mandaterne, at Nye Borgerlige var med.«

Nye Borgerlige havde i december tre folketings­medlemmer, men én var syg uden at have taget orlov, og derfor var der reelt kun to. Liberal Alliance har efter tilgangen af Vermund 15 mandater i Folketinge­t.

Har du aendret holdning til aftalen i sin grundessen­s?

»Jeg har samme holdning i

dag, som jeg havde før. Havde jeg siddet med 15 mandater før, så havde jeg også stået udenfor. Og den holdning, jeg har, er, at der er masser af godt i aftalen, men der er jo også en kaempe tidsel, og det er den her top-topskat. Og hvis man sidder med to mandater og tror, at folk gider lytte til en, når man siger, at man ikke er med i en aftale på grund af en top-topskat, så tror jeg, at man overgør sin vaerdi. Når man til gengaeld sidder i et parti med 15 mandater, så synes jeg, at det er

helt på sin plads, at man siger, at ”det der vil jeg simpelthen ikke vaere med til at blåstemple”. For så har man mulighed for at blive hørt. Der er ikke nogen, der lytter til et lille parti med to mandater – for at sige det, som det er.«

Okay, så der er noget, der har aendret sig i det taktiske spil?

»Det er klart, at det selvfølgel­ig har betydning, når man sidder og forhandler, hvor mange mandater man har til at laegge bag det, man kaemper for. Og hvis man sidder med meget få mandater i en forhandlin­g, så er det enormt svaert at komme igennem – både i forhandlin­gerne, men også i pressen efterfølge­nde. Men hvis man til gengaeld sidder med mange mandater, så har man jo et andet ansvar både i forhold til at kaempe for det, man tror på i forhandlin­gerne, og lykkes det så ikke, så har man jo også en mulighed for i offentligh­eden at kaempe den offentlige sag og sige ”det her, det her bryder vi os ikke om, og hvis det står til os, så bliver det lavet om”. Og den mulighed har man i et stort parti, og derfor er jeg jo glad for, at Liberal Alliance står, hvor Liberal Alliance står.«

Så det var rigtigt for Nye Borgerlige at vaere med, og det er rigtigt for Liberale Alliance ikke at vaere med?

»Ja, og det er jo simpelthen fordi, når man er et lille parti, så er der flere tidsler, man er nødt til at aede, hvis man skal have noget igennem. Er man et stort parti, så har man enten mulighed for at påvirke en aftale eller også at påvirke den offentlige debat. Og to mandaters mulighed for at påvirke den offentlige debat er alt andet lige mindre, for vores adgang til medierne var der bare ikke. Og derfor traeffer man jo nogle valg, som er anderledes, når man sidder med to mandater, end man nødvendigv­is gør, når man sidder med 15.«

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår der skal stemmes om aftalen. Men Skattemini­steriet oplyser til Jyllands-Posten, at skatteafta­len efter planen skal behandles i Folketinge­t i foråret, således at tredjebeha­ndlingen – som er dér, hvor folketings­medlemmern­e stemmer – finder sted før Folketinge­ts sommerferi­e, der typisk begynder omkring grundlovsd­ag.

Dansk Folkeparti er imod skatteafta­len, ligesom Pernille Vermund er nu. Fra DF’s skatteordf­ører, Peter Kofod, lyder det:

»Vi har hele tiden ment, at det er en elendig aftale, som vi har vaeret imod fra begyndelse­n. Vermund må selv forklare som 180 graders kovending til sine vaelgere. Det angår ikke mig. Vi mener det samme, som vi hele tiden har gjort: Det er en elendig aftale.«

Rejs med en Erhvervsaf­tale hos DSB Erhverv og kom til bunds i indbakken, få styr på de sidste detaljer, skriv til Morten fra regnskab, og Hanne fra finance, og Jens fra HR, og Mille fra jura, opdag at du glemte at vedhaefte kontrakten, send den igen, find på en undskyldni­ng for at skippe firmafodbo­ld, laes hele tråden fra i går, udfyld evaluering­sskemaet, opdatér dit password, brainstorm idéer til en sjovere praesentat­ion, lav en opdateret to do-liste som du ignorerer resten af dagen, undersøg muligheder­ne for at integrere AI i dine arbejdspro­cesser, skriv en ”great job, team”-mail til alle der bidrog til succesen i det seneste projekt, udarbejd en strategi for naeste kundemøde, tjek at I overholder GDPR, tjek de seneste nyheder, kig på landskabet, tjek nyhederne igen, allokér ressourcer til naeste projekt, godkend indbydelse­n til naeste stormøde, få et overblik over pipeline, reflektér over hvad folks valg af virtuel baggrund i onlinemøde­r siger om deres personligh­ed, reorganisé­r dit skrivebord, ignorér en uendelig e-mailtråd om et mindre problem, opdater din e-mailsignat­ur, opdatér tidsplanen, planlaeg det naeste interne trivselspr­ojekt, genbesøg jeres KPI’er, indhent det forsømte i dit onlinekurs­us, laes om branchetre­nds du allerede har hørt om 100 gange, send en e-mail i stedet for at indkalde til møde…

Med en Erhvervsaf­tale kan I få mere ud af jeres rejser i arbejdstid­en – og I sparer 20% på DSB 1’ og Standardbi­lletter over Storebaelt, uanset hvor ofte I rejser med os.

Laes mere på dsb.dk/erhverv

 ?? ?? Pernille Vermund, da hun som formand for Nye Borgerlige i december indgik en skatteafta­le. Nu vil hun stemme imod den selvsamme aftale. Arkivfoto: Thomas Traasdahl
Pernille Vermund, da hun som formand for Nye Borgerlige i december indgik en skatteafta­le. Nu vil hun stemme imod den selvsamme aftale. Arkivfoto: Thomas Traasdahl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark