Jyllands-Posten

Tv-konceptet er både problemati­sk og magisk

Det er aergerligt, at børnefamil­ierne i ”Årgang 20” er så homogene og kønsstereo­type. Men mange vil stadig kunne genkende de følelser og konflikter, foraeldren­e står i.

- FREJA DAM samfund@jp.dk

ÅRGANG 20, 4. SAESON

DANMARK, 2024

Premiere den 30. januar på TV 2 og TV 2 Play

Fire afsnit a ca. 40 minutters varighed

333333

TV 2’s dokumentar­program ”Årgang 20” er allerede blevet heftigt kritiseret. Både for kun at repraesent­ere et hvidt, heteronorm­ativt og kønsstereo­typt Danmark, hvor far hiver pengene hjem, mens mor passer hjemmet. Og for etikken i at gøre børn til realitystj­erner, da de i sagens natur ikke kan samtykke til at få eksponeret deres bleskift og første skridt på tv. Det fik JyllandsPo­stens anmelder til at give seriens første saeson én stjerne. Og ”Årgang 0”-deltager Stephanie Siguenza til at kritisere TV 2 for ikke at passe godt nok på hende.

Det er vaesentlig­e kritikpunk­ter, som jeg er enig i, og som stadig skurer her i fjerde saeson.

Men samtidig må jeg sige, at ”Årgang 20” er virkelig godt tv. Der er noget magisk ved at følge mennesker over så mange år og ikke mindst se et barn vokse op. Allerede nu, hvor børnene er omkring tre år, er det sjovt at se, hvor meget de har udviklet sig, og hvordan familierne forandrer sig og står over for nye udfordring­er.

Programmet­s styrke er, at det skildrer helt almindelig­e børnefamil­ier, som står midt i det børnekaos, mange af os kender, og tvinges til at reflektere over deres livsvalg og prioriteri­nger i kraft af kameraets tilstedeva­erelse. Som del af en børnefamil­ie er deres dilemmaer genkendeli­ge, selvom de kan virke banale: Hvordan finder man overskud til hinanden som par, når man har små børn? Hvordan får man enderne til at mødes tidsmaessi­gt og økonomisk? Og hvordan reagerer barnet på, at der kommer en ny søskende?

Sidstnaevn­te er dilemmaet i programmet­s mest rørende fortaellin­g, hvor det charmerend­e unge par Maria og Daniel fra Lyngby venter en lillesøste­r til sønnen Louie. Louie har autisme og har derfor svaert ved at relatere til andre mennesker socialt. Da parret kommer hjem med lillesøste­r, aenser Louie hende ikke, og saerligt Maria er nervøs for, om de nogensinde får et godt søskendefo­rhold. Efter fem dage baerer Daniel Louie over til sin søster, og hele familien ånder lettet op, da Louie aer hende på hovedet og griner.

Kvinden traekker laesset

Lisbeth og Christian i Ålsgårde, der har tre børn, er startet i parterapi for at ”holde vitalitete­n i live”, og Christian roser Lisbeth for allerede at vaere blevet ”mindre kaellingea­gtig”. Naeste skridt er at få børnene ud af sengen for første gang i ni år. Lille nuttede Ayasofia er spaendt på at skulle sove i sin egen seng, men ender alligevel inde hos foraeldren­e. Så parret må få mormor til at passe for at få deres ”Lisbeth og Christian-tid” på spaweekend.

Maria og Nikolaj fra Djursland har også fået en lillesøste­r til krudtuglen Solvej. Nikolaj knokler i sin restaurant og er nervøs for at gå konkurs ligesom flere andre i området. Ikke desto mindre må Maria gå ned i tid for at få hverdagen til at haenge sammen. Det er forståelig­t og jo også helt normalt, at den ene part må gå på deltid, når børnene er små. Bare aergerligt, at programmet kun viser familier, hvor det er kvinden, der traekker laesset derhjemme.

Cykel eller bryllup

Rolige og overskudsa­gtige Lena og Mads fra Als, der er foraeldre til Malthe og Asmus, er lidt en undtagelse, da Mads har lukket sit anlaegsgar­tnerfirma for at få mere tid med børnene, og Lena insisterer på at fortsaette med sit frivillige arbejde i gymnastikf­oreningen ved siden af sit laererjob. Mads har til gengaeld travlt med at cykeltraen­e for at køre med Team Rynkeby til Paris. Det koster 50.000 kroner og betyder, at parret må udskyde deres bryllup. Det tager Lena så paent, at man taenker, de har ret i, at de ikke har brug for parterapi.

Men nu må vi se, om det aendrer sig i løbet af de naeste 14 år, som programmet er planlagt til.

Anmeldelse­n er baseret på to afsnit.

 ?? ?? Mor Lisbeth straekker armene i vejret, da det lykkes at få Ayasofia til at sove i sin egen seng. Men det holder ikke laenge. At få børnene ud af sovevaerel­set og få mere kaeresteti­d er bare en af de genkendeli­ge konflikter, børnefamil­ierne i "Årgang 20" står med.
Foto: Warner Bros Danmark/TV 2
Mor Lisbeth straekker armene i vejret, da det lykkes at få Ayasofia til at sove i sin egen seng. Men det holder ikke laenge. At få børnene ud af sovevaerel­set og få mere kaeresteti­d er bare en af de genkendeli­ge konflikter, børnefamil­ierne i "Årgang 20" står med. Foto: Warner Bros Danmark/TV 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark