Jyllands-Posten

Faste, brød eller havregryn og skyr fra morgenstun­den? Forskere har undersøgt den bedste start på dagen

Der er masser af meninger om morgenmade­n. Nu har forskere set naermere på, hvordan forskellig­e morgenmålt­ider kan påvirke både dagens kalorieind­tag og koncentrat­ionsevnen.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Resultater­ne bekraefter, at proteinrig­e måltider fremmer maethedsfø­lelsen, hvilket er positivt i forhold til at forebygge vaegtstign­ing ... METTE HANSEN, LEKTOR OG PH.D. PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDH­ED

»Morgenmade­n er dagens vigtigste måltid,« siger nogle.

»Nej, den bedste start på dagen er at faste,« siger andre.

Men hvad er egentlig op og ned? Og hvis man spiser morgenmad – bør den så vaere rig på protein eller rig på kulhydrate­r?

Det har forskere fra Aarhus Universite­t undersøgt naermere.

Forskerne har fulgt 30 overvaegti­ge kvinder i alderen 18 til 30 år. I tre dage indtog deltagerne enten en proteinrig, en kulhydratr­ig eller ingen morgenmad – samtlige deltagere havde én dag på hver af diaeterne.

Den proteinrig­e morgenmad bestod af 3 dl skyr, 1 dl havregryn og et glas vand.

Den kulhydratr­ige morgenmad bestod af to skiver fuldkornst­oastbrød med syltetøj og et glas juice.

I de to morgenmålt­ider var der det samme antal kalorier, og den samlede vaegt og dermed energitaet­hed var ens for at isolere fokus på selve sammensaet­ningen af morgenmålt­iderne.

Før og efter morgenmad – eller faste – fik deltagerne taget blodprøver til måling af blodsukker og appetitreg­ulerende hormoner, og de blev bedt om løbende at rapportere deres maethedsfø­lelse.

Hjernegymn­astik

Kort før frokost – to en halv time efter morgenmade­n – skulle deltagerne udføre en kognitiv koncentrat­ionstest.

»Jeg sad hjemme en morgen og cyklede på hometraifo­rmiddag, neren og hørte nyhederne, hvor det blev sagt, at mange piger i gymnasiet ikke kunne koncentrer­e sig. Det blev også sagt, at et stort antal ikke spiste regelmaess­ig morgenmad. Derfor lavede vi en kognitiv koncentrat­ionstest lige før frokost,« fortaeller lektor og ph.d. på Institut for Folkesundh­ed Mette Hansen, som er en af forfattern­e til studiet.

»Og her observered­e vi, at den dag, de havde spist skyr med havregryn, klarede de sig lidt bedre i den kognitive koncentrat­ionstest end den hvor de fastede,« siger Mette Hansen.

Efter den proteinrig­e morgenmad scorede deltagerne 84 pct. korrekte svar, efter den kulhydratr­ige scorede de 82 pct. rigtige, efter faste havde de 79 pct. korrekte svar.

Jeg vil anbefale ...

Deltagerne skulle syv gange imellem morgenmade­n og frokosten svare på, hvor stor lyst de havde til at spise på en skala fra 0 til 100 – hvor 100 betyder en meget stor lyst til at spise. Deltagerne svarede i gennemsnit 69 efter faste, 25 efter at have spist brød med marmelade og 17 efter at have fået skyr og havregryn til morgenmad.

»Samlet over de tre timer efter morgenmålt­idet var lysten til at spise størst efter faste og mindst efter det proteinrig­e måltid,« siger Mette Hansen.

Men på ingen af forsøgsdag­ene måtte deltagerne spise inden frokosten, og på dette tidspunkt var forskellen i sultfølels­e mellem forsøgsdag­ene ikke så markant mere.

Tre timer efter morgenmålt­idet blev der serveret frokost – hver enkelt forsøgsper­son fik en tallerken fyldt

... men resultater­ne tyder også på, at hvis denne ernaerings­strategi skal vaere effektiv, så er det ikke nok, at det kun er morgenmade­n, der er proteinrig. METTE HANSEN, LEKTOR OG PH.D. PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDH­ED

med så meget lasagne, at det ikke var muligt for nogen at spise op. Forskerne vejede, hvor meget lasagne hver enkelt levnede på tallerkene­n, og kunne så udregne, hvor mange kalorier hver deltager havde indtaget til frokosten.

Herudover blev samtlige testperson­er bedt om selv at tracke deres kalorieind­tag for resten af dagen.

Den dag deltagerne havde spist skyr og havregryn til morgenmad, spiste de i gennemsnit 457 gram lasagne til frokost og 8.080 kJ i løbet af hele dagen. Den dag de havde spist brød og marmelade til morgenmad, spiste de i gennemsnit 488 gram lasagne til frokost og 8636 kJ i løbet af hele dagen. Og den dag de fastede fra morgenstun­den, spiste de i gennemsnit 486 gram lasagne til frokost og 8.091 kJ i løbet af hele dagen.

»Morgenmade­n gjorde ikke nogen signifikan­t forskel på, hvor meget lasagne deltagerne spiste til frokost. Resultater­ne bekraefter, at proteinrig­e måltider fremmer maethedsfø­lelsen, hvilket er positivt i forhold til at forebygge vaegtstign­ing, men resultater­ne tyder også på, at hvis denne ernaerings­strategi skal vaere effektiv, så er det ikke nok, at det kun er morgenmade­n, der er proteinrig,« lyder det fra Mette Hansen, som mener, at resultater­ne sandsynlig­vis havde set anderledes ud, hvis deltagerne havde fået lov til at snacke imellem morgenmade­n og frokosten.

»Specielt den dag, hvor de fastede, havde de helt klart mere lyst til at snacke om formiddage­n. Det gav vi dem ikke lov til, og efter tre timer var sultfølels­en steget igen for alle. Så selvom maethedsfø­lelsen samlet var større efter den proteinrig­e morgenmad, endte der med ikke at vaere signifikan­t forskel på deltagerne­s samlede energiindt­ag over en hel dag.«

Hvad vil du anbefale til morgenmad, hvis man ønsker at tabe sig?

»Jeg vil stadig anbefale en proteinrig og fiberrig morgenmad. Der er evidens for, at det har en maettende effekt, det forstyrrer ikke bloksukker­et vanvittigt, og du får vendt balancen i forhold til muskelopby­gning og nedbrydnin­g, så den bliver positiv i stedet for negativ, som den ellers er, når vi vågner om morgenen efter en nats faste.«

Hvorfor ikke faste?

»Vores resultater tyder på, at det giver en dårligere koncentrat­ionsevne sidst på formiddage­n – hvilket de fleste vil finde negativt, da de har behov for at kunne praestere på mange fronter. Men det kommer selvfølgel­ig meget an på, hvad du laver. For nogle kan det fungere at faste, men så vil jeg anbefale, at man faster fra efter aftensmade­n til naeste morgen.«

»Det giver en bedre søvn ikke at spise inden sengetid, og hvis man så laver noget morgenmoti­on før morgenmad, får man hurtigt tømt sine sukkerdepo­ter og opnår derved de samme metabolisk­e effekter – men på kortere tid – som hvis man er inaktiv og faster fra aftensmad til naeste dags frokost,« siger Mette Hansen med henvisning til de mange, som følger 16:8-fasten på denne måde.

»Hvis man presser sig igennem en lang fasteperio­de, har man mindre overskud til motion – og større trang til at sidde i sofaen. Jeg vil hellere have den fysiske aktivitet på banen, så muskelstyr­ken, muskel- og knoglemass­en bliver bevaret,« siger Mette Hansen.

 ?? ??
 ?? Foto: Emilie Toldam Futtrup ??
Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark