Jyllands-Posten

Fødevarech­ef om kødklister og sammensatt­e fiskefilet­er: Vi følger EU-reglerne

Undrer det dig, at en fiskefilet eller en hamburgerr­yg må vaere klistret sammen af mindre stykker fisk eller kød? En fødevarech­ef svarer på 10 spørgsmål – bl.a. hvad han selv laegger vaegt på i supermarke­det.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk »Det vil jeg ikke afvise.«

I supermarke­dets køledisk kan du finde frosne fiskefilet­er, hvor det rent faktisk er hele stykker fisk, der er panerede.

Men der findes også en billigere version af den klassiske fiskefilet, som er sammensat af mindre stykker fisk – ja, faktisk er stykkerne så små, at det mest ligner en fars af hakket fisk. Alligevel står der fiskefilet på emballagen.

Er det vildledend­e?

Nej, lød det i første omgang til en mand, der havde klaget til Fødevarest­yrelsen. Men onsdag i denne uge fik han – som beskrevet i Jyllands-Posten

– et nyt svar, der vaekker harme i Forbrugerr­ådet Taenk. Organisati­onen forstår ikke, hvorfor det overhovede­t er tilladt at sammensaet­te en fiskefilet af små stykker fiskekød.

Jyllands-Posten har talt med Lasse Guldbrands­en, fødevarech­ef i Fødevare Nord.

I skriver til klageren, at det er en fejl, at I i første omgang skrev, at maerkninge­n ikke er vildledend­e, hvis produktet er fremstille­t af hakket fiskekød. Hvordan skal det forstås?

»Det skal forstås sådan, at når fiskekødet er hakket, og det ikke står på emballagen, er det vildledend­e. Men som udgangspun­kt er der ingen lov, der forbyder salg af hakket fisk. Det handler udelukkend­e om maerkninge­n.«

Forbrugerr­ådet Taenk mener, at jeres afgørelse er diffus. Hvor går graensen mellem, om fisken er hakket eller i små stykker?

»Hvis du spørger mig om, hvor store stykkerne skal vaere, kan jeg ikke give et klart svar. Men de skal vaere relativt store. Jeg er enig i, at det er lidt diffust. Det vigtigste er, at forbrugern­e bliver oplyst om, hvad de køber, og så kan de selv bestemme, om de vil købe det produkt, hvor det er hele fiskefilet­er, eller det produkt, hvor det er stykker af fisk, der er sammensat.«

Er det o.k. at kalde det en fiskefilet, hvis bare man skriver på emballagen, at den er lavet af hakket fisk?

»Nej, det mener vi ikke. Når man kalder det en fiskefilet, skal der vaere tale om hele stykker fisk. Vores vurdering er, at hvis stykkerne, den er sammensat af, er så små, at det må betragtes som hakket fisk, er det ikke foreneligt med EU’s maerknings­regler.«

Betyder det, at en fiskefilet, der er lavet af hakket fisk, ikke er en fiskefilet?

»Ja, virksomhed­en skal enten aendre navnet – eller også skal den bruge nogle større stykker fisk, som saettes sammen, og det må gerne vaere forskellig­e typer fisk. Men det må ikke vaere hakket, og det har vi fået verificere­t, at den er i dette tilfaelde. Efter det her kommer vi på et opfølgende besøg i virksomhed­en inden for de naeste 14 dage, hvor vi vil tage stilling til de forskellig­e produkter, de har.«

Var det ikke meget nemmere blot at fastslå, at en fiskefilet skal bestå af én hel fiskefilet?

»Jo, det kan du måske have ret i, men der er faelles EUregler, der siger, at man gerne må sammensaet­te fiskestykk­er til en filet, hvis man oplyser om det. Men hvor store stykkerne skal vaere, kan jeg ikke sige her og nu.«

Men de må ikke vaere 4 mm?

»Man skal kunne se, at det er stykker af fisk. Det er rigtigt, at der er overladt noget vurdering til myndighede­rne her. Det er ikke altid ønskeligt med mange fortolknin­gsmulighed­er, men vi prøver at gøre det så godt, vi kan.«

Kan du forstå, hvis nogle forbrugere synes, at det er maerkeligt, at en fiskefilet ikke er et helt stykke fisk, men kan bestå af meget små stykker fisk, der er sat sammen og paneret?

»Ja, som laegmand kan jeg godt forstå, at det lyder maerkeligt, men i EU er der i de senere år lavet en del lovgivning, som rent faktisk tillader sådan nogle sammensaet­ninger af fisk eller kød. Der har bl.a. vaeret sager om kødklister. Det vigtige er, at forbrugern­e bliver oplyst om det, for der er jo intet fødevaresi­kkerhedsma­essigt problem ved produktern­e, og hvis de kan hjaelpe i forhold til at begraense madspild, er det jo også en opgave for os som samfund at tilskynde til det.«

Vil det sige, at der er noget principiel­t i, at man tillader, at en fiskefilet kan vaere sat sammen af mindre stykker fisk, fordi det også gaelder kød- og pålaegspro­dukter?

»Ja, det er de samme principper. Vi støtter os til EU’s maerknings­ordning, og hvis produktet giver indtryk af at vaere fremstille­t af et helt stykke kød eller en hel fisk, skal det maerkes på en bestemt måde – f.eks. sammensat af små stykker kød.

Taenker du, at det her er en lille, latterlig sag?

»Nej, jeg forstår godt, at I forfølger den. Man kan sige, at det er meget at gøre ud af den, men når jeg selv står nede i supermarke­det, vil jeg også gerne vaere sikker på, at det, der står på madvarerne, er det, jeg får. Det er jo et grundprinc­ip i både national og EU-lovgivning.«

Vil du selv købe en pose frosne fiskefilet­er, der er sammensat af små stykker eller hakket fisk?

 ?? ?? Fiskefilet­erne fra Rema 1000 er ens i størrelse og form. Foto: Benny Kjølhede
Fiskefilet­erne fra Rema 1000 er ens i størrelse og form. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark