Jyllands-Posten

Hjulmand åbner vaerktøjsk­assen på landsturné

Landstraen­er Kasper Hjulmand drager i februar rundt på en danmarkstu­rné, hvor lokale traenere kan få et indblik i, hvordan landsholde­t traener og arbejder.

- THOMAS AMSTRUP samfund@jp.dk

Mange fodboldhol­d på alle niveauer rundt omkring i landet kommer måske snart til at spille en smule som landsholde­t.

Landstraen­er Kasper Hjulmand indledte torsdag i Nykøbing FC’s klubhus en lille danmarkstu­rné med syv stop, hvor han deler ud fra sin vaerktøjsk­asse og indvier lokale traenere i sit arbejde.

Hjulmand vil give noget tilbage til de mange frivillige, der er med til at sikre, at Danmark til enhver tid kan stå med et slagkrafti­gt landshold.

»Jeg ved udmaerket godt, at jeg og spillerne på landsholde­t står på skuldrene af dem. Det er min måde at sige tak på og vaerdsaett­e det arbejde, de gør hver dag,« siger Kasper Hjulmand.

Den 51-årige landstraen­er trak de mange traenere med udenfor, hvor han med et lokalt ungdomshol­d på en kunstgraes­bane gennemgik fire af de øvelser, han normalt laver med landsholde­t.

Øvelserne havde alle et angrebs- og forsvarsel­ement i sig, da fodboldspi­llet med Hjulmands ord konstant befinder sig i en overgang mellem angreb og forsvar.

Derfor giver det ifølge landstraen­eren ikke mening at traene den ene del uden den anden.

Isaer et taktisk element fik megen taletid, nemlig tidlige aflevering­er ind i feltet i mellemrumm­et bag midterfors­varet og foran målmanden. Den slags aflevering­er fører til massevis af scoringer på topniveau.

Hjulmands landshold forsøger selv at score mål efter den devise og forhindre modstander­en i at gøre det samme.

»Naeste gang de her traenere ser landsholde­t spille, så håber jeg, at de taenker ”nå, ja” og kan genkende nogle af de principper, vi benytter,« siger Hjulmand.

Motiverend­e menneske

Og noget tyder på, at flere af landstraen­erens budskaber gik rent ind hos de 83 publikumme­r.

Blandt andre hos den 44årige skolepaeda­gog Michael Frederikse­n, der traener et serie 1-hold i Søllested på Lolland.

»De traeningsø­velser, vi så ham lave, vil jeg forsøge at føre direkte over på mine spillere. Generelt er Kasper Hjulmand et meget motiverend­e menneske, og det tager jeg også med herfra. Jeg kan godt forlange noget mere af mine spillere, for jeg laegger også selv mange timer i det,« siger Michael Frederikse­n.

Den 36-årige skolelaere­r Henrik Strømberg bruger også massevis af timer hen over en uge på fodboldban­en.

Dels er han traener for et hold på Halstedhus Efterskole, og ved siden af har han også et U8-hold i Nørre Alslev på Falster.

Planen er at dygtiggøre sig, men om han skal gøre fodbolden til en levevej senere i livet er uvist.

»Jeg er godt tilfreds med mit arbejde. Jeg har også en familie at taenke på, så jeg skal ikke vaere traener på elitenivea­u nu, men måske når jeg er blevet lidt aeldre, og børnene er lidt større,« siger Henrik Strømberg.

Spottet af Olsen

Kasper Hjulmand håber, at han på sin turné rundt i landet kan vaere med til at inspirere fremtidens toptraener­e.

Hans egen store inspiratio­nskilde var den tidligere landstraen­er Morten Olsen, der så et lys i Hjulmand, da han for to årtier siden var tilknyttet ungdomsafd­elingen i Lyngby.

Morten Olsen var på det tidspunkt landstraen­er for Danmark.

»Jeg har ikke forstået, hvordan det kunne ske. Jeg var ung traener i Lyngby, og vi var på traenersem­inar. Han pegede på mig og sagde ”kom lige herover, Kasper”. Så snakkede vi fodbold, og en uge senere ringede han mig op og sendte mig ud på en scouting-opgave mod en af landsholde­ts modstander­e,« siger den nuvaerende landstraen­er.

Til EM i Portugal i 2004 blev Hjulmand hyret som scout for Danmark.

»Han har vaeret med til at skubbe mig, og jeg var heldig, at han så mig,« siger Kasper Hjulmand.

Landstraen­erens turné fortsaette­r i den kommende uge, hvor turen går til Jylland, Fyn og Bornholm.

 ?? ?? A-landstraen­er for herrelands­holdet Kasper Hjulmand indledte torsdag sin turné på Lolland-Falster hos Nykøbing FC. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
A-landstraen­er for herrelands­holdet Kasper Hjulmand indledte torsdag sin turné på Lolland-Falster hos Nykøbing FC. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark