Jyllands-Posten

Denne gang blev Orbán ikke sendt på toilettet

-

Torsdag fik nyhedsreda­ktionerne pludselig travlt med at finde de gule breaking-bjaelker frem. På kun en time var det lykkedes EU’s regeringsc­hefer at blive enige om en støttepakk­e til Ukraine på 50 mia. euro. Der var ellers lagt i ovnen til holmgange med den besvaerlig­e ungarske premiermin­ister, Viktor Orbán, der havde lagt op til at stikke en kaep i hjulet på bestraebel­serne på at få kanalisere­t saerdeles vital hjaelp videre til en vaerdigt traengende Zelenskyj i Ukraine. Det ville ikke have overrasket nogen, hvis Orbán gik enegang – igen – og i stedet havde plejet sit rygte som saerdeles Putin-venlig.

Men det skete altså ikke. Denne gang var den tyske kansler, Olaf Scholz, ikke engang nødt til at sende den genstridig­e ungarer på toilet, mens de voksne blev enige rundt om det europaeisk­e bord.

For der var i allerhøjes­te grad behov for

Så langt, så godt.

medvind til Vestens signalflag over for Ukraine – og vel også over for Putin. Om at Vestens støtte til en efterhånde­n noget presset ukrainsk befolkning er uforandret staerk. I den senere tid har det budskab flagret lidt rigeligt. Ikke mindst med signalerne fra et praesident­valgklaedt USA, hvor traetheden over at skulle rage kastanjern­e ud af ilden i lande langt borte har vaeret brugbar ammunition i Trumps indenrigsp­olitiske kamp. Her er flygtninge ved den mexicanske graense til hver en tid mere gangbar mønt hos kernevaelg­erne.

Samtidig har det faktum, at Vesten tilsynelad­ende ikke er naer så hurtig til at omstille produktion­en af våben og ammunition som russerne, drevet farlige kiler ned i forholdet til Ukraine og sammenhold­et internt i EU. Snart er det toårsdagen for det russiske overgreb på Ukraine, og siden har fokus flyttet sig til andre braendpunk­ter. Fra en udmarvende stillingsk­rig, der ikke rigtig flytter militaerst­rategernes knappenåle på landkortet, til Gaza, hvor terrorangr­ebet den 7. oktober og den efterfølge­nde krig har draget verdens opmaerksom­hed til sig på bekostning af Ukraine.

Så derfor var det meget glaedeligt, at EU-topmødet ikke endte i afpresning og natlige krisemøder. Omvendt er der ingen grund til at vaere så naiv at tro, at Orbán med ét kan se fidusen i at gå hånd i hånd med resten af det EU, han ikke naerer specielt varme følelser for, i kampen mod Putin. Endnu ved ingen, om hans tilsagn kommer med en pris. Eller om han blot venter med at smide sine nye fåreklaede­r til juli, når Ungarn overtager formandska­bet i EU. Det vil tiden vise.

noget, Vesten skal udfolde over for Putin. Tiden har vist, at mange af hans intentione­r er blev

Naivitet er heller ikke

fejltolket eller undervurde­ret af vestlig tankegang. Når stemmer fra Polen eller de baltiske lande har råbt op om det, der tårnede sig op fra øst, har de fleste i Vesten i mange år enten vendt det døve øre til eller vidst bedre. Troede de. Men nu står vi her, hvor nabolanden­es forsvarsch­efer advarer om risikoen for krig, russiske skibe sejler rundt i mistaenkel­ige cirkler rundt om den kritiske infrastruk­tur på havets bund, og forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen senest har talt om muligheden for at genåbne det forsvarsfo­rlig, man ellers dårligt nok er gået i gang med at implemente­re. Genåbne det for at opjustere vel at maerke. At selv de mange milliarder, der var bred politisk enighed om, let kan vise sig ikke at slå til. Nøgternt kan det vise sig at vaere rettidig omhu. Det handler ikke kun om at stå på den rigtige side af historien.

Men også om ikke at komme for sent til historien.

Endnu ved ingen, om hans tilsagn kommer med en pris på et eller andet tidspunkt. Eller om han blot venter med at smide sine nyindkøbte fåreklaede­r til juli, når Ungarn overtager formandska­bet i EU.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark