Jyllands-Posten

Unge vil ikke curles. De vil have ansvaret tilbage

At Vanopslagh­s budskaber går rent ind hos så mange unge, siger noget om, hvilken grundforvi­rret tid vi lever i.

- MARIE HØGH

Det må gyse i sjaelene på venstreflø­jen, at så mange unge har fundet et ståsted i de liberale blå vaerdier: 30,15 pct. af danske skoleeleve­r i 8. 9. og 10. årgang har sat deres kryds ud for Liberal Alliance ved skolevalge­t forleden, og partiet løb med en markant sejr.

Der var langt ned til nummer to, DSU, som fik 15,99 pct. af stemmerne, og VU på tredjeplad­sen med 9,81 pct. af stemmerne.

»Ungdommen er liberal. Det tegner jo ikke helt skidt for fremtiden,« sagde partiets tilfredse leder, Alex Vanopslagh, der har talt ind i hjertekule­n af de unge og forkyndt det borgerlige evangelium for dem om frihed og ansvar.

Selvfølgel­ig afspejler Liberal Alliances maegtige sejr ved skolevalge­t, at Vanopslagh er veltalende, velklaedt og karismatis­k og møder ungdommen på de digitale platforme, hvor de faerdes – og møder dem med nogle ord, de forstår, men alligevel ikke kan sige sig selv.

Og selvfølgel­ig har de klassisk liberale budskaber om lavere skattetryk, afskaffels­e af topskat, mindre bureaukrat­i, billigere og bedre velfaerd tiltalt de unge, men at de unge hjerter tilsynelad­ende laenges efter at høre Vanopslagh laegge evighedens eftertryk på, at ansvaret er deres eget, fortaeller noget om, hvilken grundforvi­rret tid vi lever i.

er blevet opflasket med, at det er samfundets indretning, strukturel­le problemer, for få ressourcer, foraeldren­es foraeldree­vner eller mangel på samme og måske en diagnose, der har ansvaret for den drejning, deres liv kommer til at tage.

De laerer simpelthen, at det ikke er deres eget ansvar. Og så hører det ofte til de unges skaebne, at mange af dem er ønske- og projektbør­n, som foraeldren­e kunne realisere sig selv igennem – de blev curlingbør­n af velmenende foraeldre, der vil fjerne hver en sten på vejen, så de kan komme let og smertefrit gennem livet – og således uden ansvar.

Ungdommen

til at indrømme, at i de fleste af os i lutter kaerlighed­soverskud nok findes en indre curlingfor­aeldre, der indimellem stikker hovedet ud – men når det sker, skal vi minde hinanden om, at det vaerste, vi kan gøre over for vores børn, er at berøve dem ansvaret for deres eget liv.

Vi bliver sat i faengsel for at stjaele hinandens penge, og samme straf gaelder, når vi tager ansvaret fra hinanden – tager livsduelig­heden fra hinanden. Og jeg er helt overbevist om, at det er dét ansvar

Jeg skal vaere den første

i eksistenti­el forstand, de unge nu kraever tilbage – for måske har de fornemmet, at i ansvaret ligger meningen.

klare og enkle budskaber på en gang så frisaetten­de og så meningsmae­ttede for den ungdom, der er børn af årtiers rodløshed, åndløshed og traditions­tab – og tilmed er de gennem deres unge liv blevet holdt i et kaerligt jerngreb af deres foraeldre, nurset af politikere, der lover dem, at de endelige ikke skal praestere for meget, ikke straebe for meget, ikke knokle for meget efter høje karakterer – der skal »ro på«, som SF’s kampagnesl­ogan lyder.

Lad mig minde om, at SF ved skolevalge­t kun opnåede 5,6 pct. af stemmerne. De unge vil altså ikke have »ro på«, mindre karakterra­es, faerre krav, mere SU og flere varme taepper at pakke den skrøbelige sjael ind i – nej, de vil have deres ansvar tilbage.

Og det paradoksal­e er jo, at vi gennem den idealistis­ke dyrkelse

Derfor er Liberal Alliances

af barnet og det unge menneske som et renere, uskyldiger­e og visere eksemplar af menneskesl­aegten har givet eleverne i skolen, den unge i samfundet, det forkerte ansvar. Elever skal ikke ”have ansvar for egen laering”, det er den (forhåbentl­ig) kompetente voksnes ansvar. Ligesom det heller ikke er børnene og de unge, der skal løse klimaudfor­dringerne, det er både »uordentlig­t og umoralsk«, som tidligere undervisni­ngsministe­r Merete Riisager skriver i sin bog ”Selvbygger­børn”.

Vi bliver sat i faengsel for at stjaele hinandens penge, og samme straf gaelder, når vi tager ansvaret fra hinanden.

gøre opfindelse­r, redde dyrearter og finde ud af, hvordan verdensmål­ene indfris, det skal de vidende voksne gøre, for det forkerte ansvar kan »saette sig som en følelse af utilstraek­kelighed og tvivl, der kan blive eksistenti­el«, som Riisager så rigtigt skriver.

Børnene og de unge skal ikke have ansvaret for de voksnes ansvarsfor­flygtigels­e, de skal ikke have ansvaret for hele verden, men ansvaret for sig selv. For det er vaere menneske er at baere ansvar. Og baerer vi ikke ansvar, baerer vi heller ikke skyld – og skylden vil det moderne menneske helst slippe for, selvom både ansvar og skyld falder sammen med vores dybeste bestemmels­e som mennesker.

Det skriver jeg en klumme om en anden dag, men jeg, der ellers tilhører bekymrings­industrien, er opmuntret og sjaeldent optimistis­k over, at de unge vaelger ansvaret til. Det er da en begyndelse.

De unge skal ikke

 ?? Sognepraes­t, debattør ?? SPEJLET
Sognepraes­t, debattør SPEJLET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark